Ben je een beetje uitgekeken op de standaard boterham met worst? Er is veel mogelijk met vegetarisch broodbeleg, zodat je elke dag heerlijk kunt variëren. En dit is zeker niet alleen lekker voor vegetariërs. Van een snelle boterham met jam of ei, tot een luxe belegd broodje met gegrilde groenten.
We kiezen vaak de bekende weg en leggen een plak kaas op onze boterham. Maar zo kan je ontbijt of middageten een sleur worden. Met een beetje creativiteit en gezonde ingrediënten tover je in een mum van tijd een bijzondere en overheerlijke boterham met vegetarisch broodbeleg op je bord.
Dit vind je in dit artikel:
Waarom kiezen voor vegetarisch broodbeleg?
Vlees is een populaire keuze voor op de boterham. Het staat bekend als gezond en is makkelijk in gebruik. Maar vleeswaren zijn feitelijk helemaal niet zo gezond (dat is ook de reden dat ze niet in de Schijf van Vijf staan). Vaak bevat vlees voor op brood veel zout en verzadigde vetten. Dat is al een goede reden om eens voor vegetarisch broodbeleg te kiezen.
Mensen die vegetarisch eten, laten vlees sowieso al staan. In Nederland zijn er 750.000 mensen die altijd vegetarisch eten (4,5% van de bevolking). Nu is vegetariër zijn een flexibel begrip en kan iedereen zelf bepalen wat het inhoudt. Maar over het algemeen wordt met een vegetariër iemand bedoeld, die geen producten eet waarvoor dieren gedood zijn. Als je vegetariër bent, zul je dus geen vlees, vis of schaaldieren eten.
Een vegetariër kan, in tegenstelling tot een veganist, wel producten eten die afkomstig zijn van een dier, zoals zuivel of eieren. Er zijn echter ook nog mensen die enkele dagen per week vegetarisch deden, de zogenaamde flexitariër. Ook dan eet je dus regelmatig geen vlees of vis.
Of je nu wel of niet vegetariër bent, het kan lastig zijn om te bedenken wat je vandaag weer op je brood zult doen. Heb je geen zin om weer voor worst of die saaie plak kaas te gaan? Je wilt toch iets gezonds nemen, maar hebt geen idee hoe je die bruine boterham aantrekkelijk en toch gezond kunt maken. Hieronder vind je 20 tips met overheerlijk vegetarisch broodbeleg wat perfect past in een vegetarisch dieet. Sommige zijn snel en makkelijk, voor andere heb je iets meer tijd nodig. Maar dan heb je ook wel iets bijzonders, lekkers en gezonds op je boterham!
20x overheerlijk vegetarisch broodbeleg
1. Boterham met tomaat, avocado en mozzarella
Voor dit originele en gezonde broodbeleg heb je een tomaat, een halve avocado en een halve mozzarella nodig. Snijd de tomaat in plakjes, schil de avocado en snijd deze doormidden. Verwijder de pit en snijd de ene helft van de avocado en prak deze grof. Smeer dit op de boterham. Leg hier de plakjes tomaat op. Van de mozzarella heb je ook maar de helft nodig. Snijd deze in kleine stukjes en verdeel over de boterham. Neem wat verse of gedroogde basilicum en strooi dit over de groente. Geef je boterham smaak met zout en peper.
2. Brood met pesto, gegrilde paprika, courgette en rucola
Met dit broodbeleg krijg je met je boterham verse groenten binnen en kun je nog genieten van heerlijke smaken ook. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een pot gegrilde groenten te gebruiken, maar als je tijd hebt is het ook eenvoudig wat groenten in de oven te grillen. Leg rucola op je besmeerde boterham (of tosti voor een extra lekkere smaak). Leg hier de groente op en smeer er groene pesto over.
3. Hummus als vegetarisch broodbeleg
Hummus is een goede keuze als vegetarisch broodbeleg: het is gezond en er zijn allerlei lekkere varianten. Je kunt het kant en klaar kopen, maar zelf maken is makkelijk en kost niet veel tijd. Dit heb je nodig:
- Blik kikkererwten (400 gram)
- 200 gram tahin
- Citroensap
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel baking soda
- Olijfolie
Giet de kikkererwten af, maar bewaar het vocht. Pureer de kikkererwten, samen met de knoflook, het citroensap en de tahin. Maak er een mooie, gladde massa van. In principe is nu je hummus klaar. Wil je extra smeuïge hummus, doe dan nog de volgende stap. Zet een steelpannetje op met het overtollige vocht van de kikkererwten dat je bewaard had en de theelepel baking soda. Breng het aan de kook en roer tot de baking soda oplost. Giet de helft van deze vloeistof in de kom van de hummus en meng het er goed doorheen. Dit zorgt ervoor dat de hummus een heel romige textuur krijgt. Voeg nu nog het zout toe naar smaak. Besprenkel aan het einde met olijfolie. Hummus op brood is erg lekker en combineert goed met knapperige schijfjes komkommer, paprika en kruiden.
4. Avocado en feta
Ook avocado is een gezond en lekker vegetarisch broodbeleg. Je kunt schijfjes avocado op je brood leggen, maar door hem fijn te prakken krijg je een lekkere spread. Verkruimel hier wat feta op en je simpele boterham is omgetoverd in een bijzondere luxe lunch. Natuurlijk smaakt dit ook heerlijk op toast of een afbak broodje.
5. Geitenkaas met honing
Ook geitenkaas is een lekker alternatief voor gewone kaas. Zeker zachte geitenkaas is weer eens wat anders. Besprenkel met wat honing en doe hier walnoten of pijnboompitten bij.
6. Ei (gekookt of roerei of gebakken ei)
Met ei kun je eindeloos variëren. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, zodat je een goed vullende lunch of ontbijt hebt. Gekookt ei op brood is lekker, maar ook roerei of gebakken ei kan prima. Voeg aan je roerei groenten, zoals tomaat, courgette of prei toe. Een gebakken ei combineert lekker met kaas en pittige kruiden.
7. Hüttenkäse met kruiden of groente
Gebruik jij altijd gewone kaas op brood? Probeer eens te variëren met andere kaas, zoals bijvoorbeeld hüttenkäse. Deze lichte kaas is rijk aan eiwitten en smaakt goed in combinatie met groente en kruiden. Dus beleg je brood met een laagje hüttenkäse en bestrooi met peper, oregano of basilicum. Of leg er plakjes komkommer en/of tomaat op.
8. Notenpasta
Vrijwel iedereen eet graag pindakaas op brood, maar je kunt ook kiezen voor een andere notenpasta (cashewnoten, amandelpasta of een mix). Vaak zijn deze gezonder dan de standaard pindakaas, die rijk is aan zout en zelfs suiker. Maak je boterham met notenpasta nog lekkerder met stukjes fruit. Denk aan amandelpasta met aardbeien of cachewnotenpasta met appel.
9. Eiersalade
Eiersalade is eveneens een heerlijk vegetarisch broodbeleg. Je kunt kiezen voor kant en klare salade, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk. Kook twee eieren, voeg een lepel mayonaise toe en wat mosterd en klaar is je eiersalade. Met een beetje kerrie maak je deze nog wat pittiger. Of voeg wat bieslook toe voor een milde smaak.
10. Pindakaas met een twist
Ben je uitgekeken op die saaie boterham met pindakaas? Met een beetje creativiteit kun je toch alle kanten uit met dit vegetarische broodbeleg. Je kunt pindakaas weer lekker en origineel maken door een beetje sambal of marmiet toe te voegen. Ook plakjes komkommer smaken verrassend goed in combinatie met pindakaas.
11. Boterham met tzatziki
Tzatziki is een Griekse salade op basis van knoflook en komkommer. Het is heerlijk fris en dus een echte smaakmaker op de boterham. Je kunt kant en klare tzatziki kopen, maar wanneer je het zelf maakt is dat echt veel lekkerder. Je hebt niet meer nodig dan een komkommer (geraspt en het vocht eruit geknepen), magere yoghurt, een scheutje citroensap en drie teentjes knoflook. Voeg naar smaak dille, munt en peper toe.
12. Groentespread
Gezond en lekker om mee te variëren is groentespread. Deze zijn te koop in de supermarkt in verschillende smaken. Zelf maken is natuurlijk ook een goed idee, je kunt dan groenten gebruiken die je zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een spread van gekookte rode bietjes met geitenkaas, honing en zwarte peper. Of courgettespread met knoflook en peterselie.
13. Jam
Een lekker vegetarisch broodbeleg is jam. Hier valt ook veel te variëren: behalve de bekende aardbeienjam, kun je ook kiezen voor abrikozen, kersen of aalbessenjam. Let wel op de hoeveelheid suiker, want veel jam bevat vaak meer dan 50% suiker. Halvajam kan daarom een betere en gezondere optie zijn.
14. Ricotta met groente
Net als hüttenkäse, is ricotta een zachte kaas die niet zo’n sterke smaak heeft. Het is daardoor wel heel geschikt om lekker te combineren met groente en kruiden. Leg je boterham klaar en smeer daar ricotta op. Bestrooi met bieslook en grof zeezout. Ricotta smaakt ook heerlijk met radijsjes, munt en wat geraspte citroenschil. Zoek naar meer verrassende recepten op internet.
15. Brood met zwarte bonen spread
In Nederland eten we niet zo graag bonen, maar het kan wel een heel gezond en lekker vegetarisch broodbeleg zijn. Zeker als je er een spread van maakt met andere pittige ingrediënten. Dit heb je nodig:
- 100 gram zwarte bonen
- Een kwart ui
- 1 teentje knoflook
- Jalapeño peper naar smaak
- 1 theelepel olijfolie
- Sap van een halve limoen
- Korianderblaadjes naar smaak
- Feta
Doe wat olijfolie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg na enkele minuten de jalapeño peper toe en bak nog even door. Giet de zwarte bonen af en doe ze in een kom, samen met de ingrediënten uit de pan. Voeg ook het limoensap, de olijfolie en wat koriander toe. Pureer tot je een gladde massa hebt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Smeer je zelfgemaakte spread op een boterham en verkruimel de feta er boven. Garneer indien je dat lekker vindt met nog wat verse koriander.
16. Hüttenkäse met fruit
Hüttenkäse is niet alleen lekker met groente, maar ook met de zoete smaak van fruit. Besmeer je boterham met deze frisse kaas en leg hier stukjes appel op (bestrooi met kaneel), gezonde bosbessen of aardbeien.
17. Boterham met tahin en honing
Heb je al eens tahin geproefd? Dit is een pasta van sesamzaad, die ietwat bitter smaakt. Maar in combinatie met honing is dit een verrassend lekker broodbeleg.
18. Radijsjes, kaas en bieslook op je brood
Op zoek naar vegetarisch broodbeleg kun je ook de gewone plak kaas niet overslaan. Maar maak deze wel wat afwisselender, door je kaas te combineren met kruidige radijsjes en verse bieslook. Kaas kan natuurlijk met nog veel meer lekkers samen gegeten worden, zoals mosterd, marmiet, tahin en komkommer. Gebruik je fantasie en geniet op nieuwe manieren van je boterham met kaas.
19. Baba ganoush
Baba ganoush is een spread op basis van aubergines, tahin en olijfolie. Dit gezonde vegetarische broodbeleg is weer eens wat anders. Het smaakt ook goed samen met rucola en stukjes komkommer.
20. Wortelspread
Met winterpeen kun je ook een lekkere en gezonde spread maken. Neem een winterpeen en rasp hem fijn. Meng de rasp met 100 gram hüttenkäse en voeg naar smaak mosterd en citroensap toe. Heerlijk op een volkoren boterham of afbak broodje.
Dit waren de 20 beste vegetarische broodbeleg. Wanneer je een flexitarier bent dan kun je nog kijken naar deze top 7 broodbeleg lijst. Hierin vind je ook nog vis en vlees opties voor op brood.