Top 10 koolhydraatarm broodbeleg

koolhydraatarm broodbeleg

Ook als je koolhydraatarm eet, kun je toch genieten van brood. Je kunt het zo af en toe eten of kiezen voor een koolhydraatarme versie. En broodbeleg kan natuurlijk ook op een cracker of rijstwafel gegeten worden. Op die manier past broodbeleg in een koolhydraatarm dieet.

Maar het is dan wel zo verstandig om te kiezen voor gezond en koolhydraatarm broodbeleg. Jam, hagelslag, chocoladepasta en appelstroop zijn lekkere, maar niet zulke gezonde keuzes. Gelukkig kun je echt nog wel meer op je koolhydraatarme boterham doen. Wij hebben de top 10 van lekker en gezond koolhydraatarm broodbeleg verzameld en voor je op een rijtje gezet.

Top 10 van broodbeleg met weinig koolhydraten

Hieronder vind je mijn top 10 met koolhydraatarm broodbeleg:

1. Cottage cheese

boterham met cottagecheese

Cottage cheese heeft van zichzelf niet veel smaak, maar daardoor kan het goed gecombineerd worden met kruiden, specerijen of gezonde groente. Beleg je brood met een laagje cottage cheese en kruid met bieslook of zeezout met kruiden. Ook heerlijk met stukjes komkommer, paprika, tomaat of met wat rucola. Cottage cheese is gezond, rijk aan eiwitten en met 2,8 gram suiker per 100, zeker een koolhydraatarm brood beleg te noemen!

2. Ei

Eieren zijn ideaal als broodbeleg. Ze zijn gezond, doordat ze veel eiwitten en gezonde vetten bevatten, maar zijn ook nog eens lekker en goed te combineren met ander beleg. Een of twee eieren vullen je maag goed, dus je zit daarna lange tijd weer vol. Eieren kun je gekookt eten, gebakken of als roerei. Je kunt eveneens zelf een heerlijke eiersalade maken. Maak een gezonde omelet met groenten (tomaat, prei, paksoi, enz.) en kruiden. Eet een gebakken ei op brood met kaas en/of vlees. Je kunt eindeloos variëren met ei op brood.

3. Pindakaas

pindakaas is een koolhydraatarm broodbeleg

Ook pindakaas is een uitstekende keuze als koolhydraatarm broodbeleg. Je kunt dan wel het beste kiezen voor de pure variant, meestal biologisch. Deze bestaat alleen uit pinda’s, zonder toevoegingen. Aan standaard pindakaas wordt naast zout ook suiker toegevoegd. Het is dus goed om daar op te letten. Pindakaas is vullend en rijk aan eiwitten en vetten. Pas wel op wanneer je zelf brood bakt van bijvoorbeeld amandelmeel. Als je zo’n boterham met pindakaas belegt, krijg je veel noten en dus ook vetten, in een keer binnen.

4. Mager vlees

Met magere vleeswaren krijg je essentiële eiwitten binnen en ze bevatten geen koolhydraten. Bijvoorbeeld rosbief, ham, rookvlees en fricandeau zijn goede keuzes. Combineer dit broodbeleg met sla, ei en kaas en je hebt een gezonde boterham.

5. Harde of zachte kaas

Met kaas heb je veel ruimte om te variëren. Er zijn verschillende soorten, zowel koeien-, geiten- als schapenkaas. Daarnaast maakt een beetje sla je boterham meteen rijk aan smaak en textuur. Maak zelf een broodje gezond door er komkommer, tomaat of radijs aan toe te voegen. Je kunt je boterham met kaas ook meer pit geven door er bijvoorbeeld marmiet of tahin op te smeren. En wat natuurlijk ook heerlijk is: een tosti kaas met ham!

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

6. Groente is een gezond en koolhydraatarm broodbeleg

groente als koolhydraatarm beleg

Groenten kunnen ook prima fungeren als broodbeleg. Beleg je brood met gegrilde groenten, bijvoorbeeld courgette of paprika. Met wat kruiden krijg je dan een echte smaaksensatie. Maak je eigen tomatensalsa of een komkommersalade, die prima op een boterham smaakt. Maar er zijn ook verschillende soorten groentespreads in de supermarkt verkrijgbaar! Je krijgt met groente op je brood veel vezels en vitaminen binnen!

7. Kipfilet

Kipfilet is gezond op brood en combineert goed met ander broodbeleg. Doe bovenop je plakjes kipfilet wat avocado stukjes, een gekookt ei en wat roomkaas. Ook komkommer smaakt goed. Andere varianten, zoals kalkoenfilet of ham zijn natuurlijk ook een goede keuze.

8. Vis als koolhydraatarm broodbeleg

Doe je vis op je brood, dan krijg je gezonde vetten binnen. Het is dus een goede keuze, die meteen veel smaak aan je boterham geeft. Kies voor tonijn, makreel of zalm (vers of gerookt). Je kunt natuurlijk ook zelf een vissalade maken.

9. Hummus

Hummus is een pasta die gemaakt wordt van kikkererwten. Er zijn verschillende soorten hummus, zoals met oosterse kruiden, met zongedroogde tomaten of pikante kruiden. Allemaal zijn ze rijk aan vitamine C, vitamine B6 en eiwitten.

10. Tapenade

boterham met tapenadeTapenades zijn er in allerlei smaken, zoals olijven, tomaat en verschillende groenten. Ze geven veel smaak aan je boterham en zijn vaak ook lekker te combineren met kaas of vlees. Een tapenade is ook niet moeilijk om zelf te maken. Maak dan meteen een grotere hoeveelheid en bewaar je tapenade in de koelkast.

Zoals je ziet is er veel meer mogelijk dan zoet beleg en nog gezond en lekker ook. Zo breng je je koolhydraatarme leefstijl niet in gevaar door zoet broodbeleg. Met deze ideeën kun je je gezonde boterham goed beleggen. Maak slimme combinaties, zodat je praktisch elke dag iets anders op je brood kunt eten.

Broodbeleg zonder zoet

Koolhydraatarm brood past prima in een koolhydraatarm dieet. En broodbeleg maakt je boterham (of cracker) net even wat lekkerder. Toch kan een suikerrijk broodbeleg ertoe bijdragen dat je teveel koolhydraten binnenkrijgt. Als jij koolhydraatarm wilt eten dan kun je prima een boterham nemen met 1 van de bovenstaande koolhydraatarme broodbeleg!

Zoet beleg bevat veel suiker. Zo bevat chocoladepasta 60 gram suiker per 100 gram en jam 50 gram. Minstens de helft van wat je op je brood smeert is suiker. Je kunt echter eenvoudig je brood beleggen met koolhydraatarm beleg. Dit past goed in je eetpatroon en helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Andere leuke artikelen