Is popcorn gezond?

popcorn

Als we een tussendoortje of snack willen nemen, hebben we veel keuze in gezond en ongezonde hapjes. Kies je voor stukjes groente met een gezonde dip of toch voor chips? Heb je liever plakjes worst of een bakje popcorn? En soms is helemaal niet duidelijk of een tussendoortje gezond of ongezond is! Zeker bij popcorn, is popcorn gezond of toch niet?

Want neem bijvoorbeeld popcorn. Het is een populaire snack die de meeste mensen lekker vinden. Maar is het eigenlijk wel gezond? Het blijkt dat popcorn een gezond tussendoortje is, maar belangrijk is daarbij wel de bereidingswijze en wat je er nog aan toevoegt.

De gezondheidsvoordelen van popcorn

Popcorn is een lekker tussendoortje dat je snel kunt maken. Je hebt er gedroogde maiskorrels voor nodig. Deze verhit je, en door de hitte neemt de druk binnenin de schil toe. Het zetmeel in de maiskorrel wordt hierdoor gegaard. Als de druk te hoog wordt, scheurt de schil open en zet het zetmeel plotseling uit. Dan is de mais gepoft. Wat je overhoudt is witte, luchtige en knapperige popcorn. De meeste mensen vinden popcorn het lekkerste met wat boter en suiker of zout.

In principe is popcorn dus net zo voedzaam als mais. Als je er verder niets aan toevoegt bevat popcorn vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Daarbij komt dat het van nature weinig vetten en suikers bevat, weinig calorieën en geen cholesterol. Vergelijk je popcorn als tussendoortje met bijvoorbeeld chips, dan is popcorn gezonder.

Waarom is popcorn gezond?

Popcorn maak je van de hele maiskorrel en daarom kun je zeggen dat het een tussendoortje is van een volkoren graan. Het brengt de volgende voordelen met zich mee:

1. Bron van vezels

Omdat popcorn gemaakt wordt van een volkoren graan is het een vezelrijke snack. Neem je 25 gram zelfgemaakte popcorn, dan zit hier 3,5 gram vezels in. Vezels ondersteunen de werking van je darmen, helpen de bloedsuikerspiegel in balans te houden en zijn een belangrijke voedingsbron voor de gezonde bacteriën in je darmen. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnen krijgt en popcorn kan daaraan bijdragen.

2. Rijk aan voedingsstoffen

Door popcorn te kiezen als tussendoortje, krijg je behoorlijk wat waardevolle voedingsstoffen binnen. Dat komt doordat je het maakt van de hele maiskorrel, dus zowel de zemelen, de kiem als de kern. Hier zitten allerlei vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetten in.

  • Vitamine A
  • Vitamine K
  • Foliumzuur
  • Calcium
  • IJzer
  • Zink
  • Magnesium
  • Kalium

Het voordeel van zelfgemaakte popcorn als tussendoortje, is dat een handje (30 gram) van dit luchtige hapje slechts 122 calorieën oplevert.

3. Eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig om gezond te blijven. Het zijn de bouwstenen voor je spieren en cellen, maar ze zijn ook nodig voor een krachtige weerstand en het stollen van bloed. Popcorn bevat 11 gram eiwitten per 100 gram, dus zocht je nog een gezond tussendoortje voor bij de film, dan is popcorn een goede keuze.

Mocht je nu denken: ik houd van popcorn. Het bevat ook nog eens allerlei waardevolle voedingsstoffen, dus neem ik het voortaan af en toe als tussendoortje. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar dan wel met een kanttekening. Niet alle popcorn is gezond. Het maakt namelijk veel uit hoe het bereid wordt. Je kunt kiezen voor gemak en in de supermarkt of bioscoop popcorn kopen. Of je maakt de popcorn zelf.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Is supermarkt popcorn gezond?

Koop je popcorn in de supermarkt of in de bioscoop, dan wordt er van alles aan het product toegevoegd. De popcorn wordt altijd met olie bereid (vaak zonnebloemolie) en is daardoor veel vetter. Om te vergelijken: zelfgemaakte popcorn (zonder olie verhit) bevat 1 gram vet, daar staat 30 gram vet in popcorn uit de supermarkt tegenover. Dat is geen klein verschil. Verder bevat deze popcorn ook nog enorm veel suiker en zout. Gemiddeld genomen is dat 1,5 gram tot 2 gram zout en 30 tot 55 gram suiker. Met dit soort “smaakmakers” blijft er natuurlijk niet veel gezonds over van je popcorn.

Kies je voor popcorn met een smaakje, zoals karamel, dan zitten er nog meer toevoegingen in. Denk hierbij aan melkpoeder, melkvet, room, emulgatoren en aroma’s. Als je op de lijst met ingrediënten kijkt, kun je zien dat er meer toevoegingen in de popcorn zitten, dan mais. Dit is dus geen gezonde optie. Ook magnetron popcorn is geen gezonde optie. Om popcorn in de magnetron te kunnen poffen, wordt het zakje aan de binnenkant bedekt met de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Als het zakje verhit wordt, verdampen de chemische stoffen, waarna ze op je popcorn terechtkomen.

PFOA wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsklachten. Zo blijkt uit onderzoek dat de stof onder andere ADHD, schildklierproblemen en een laag geboortegewicht kan veroorzaken. Popcorn die wordt klaargemaakt in de magnetron kan ook diacetyl bevatten, een chemische stof die in smaakstoffen kan voorkomen. Uit onderzoek op dieren komt naar voren dat het inademen van deze stof de luchtwegen kan beschadigen en longziektes kan veroorzaken.

De gezondste popcorn maak je zelf

Uit wat hierboven staat, blijkt wel dat popcorn kopen in de supermarkt niet aan te raden is. Al is de basis van het tussendoortje nog zo gezond, door toegevoegd zout, suiker, vet en andere stoffen, blijft er weinig gezonds meer over. Heb je trek in popcorn? Dan maak je die toch zelf!

Dit heb je nodig voor popcorn

Het is helemaal niet moeilijk om zelf popcorn te maken. Het enige wat je nodig hebt is een ruime pan met een deksel en pofmais. Je kunt ook een popcornmachine gebruiken, maar in principe heb je die helemaal niet nodig. Vet toevoegen hoeft ook niet. Door de hete pan zullen de korrels openbarsten. Wil je toch een beetje olie erbij dan, gebruik dan avocado olie, die rijk is aan gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren. Ook zout en suiker zijn eigenlijk overbodig. Wil je je popcorn toch nog een smaakje geven, gebruik dan natuurlijke zoetstoffen en specerijen.

Gebruik 50 gram pofmais. Zet de koekenpan op laag vuur en laat deze even warm worden. Doe de mais er in, let op dat je maar een enkele laag in de pan doet en dat de korrels niet op elkaar liggen. Doe het deksel erop en nu is het wachten. Als je de mais hoort ploffen, schud je af en toe even met de pan. Haal ze er op tijd uit, als je bijna niets meer hoort, anders kunnen ze aanbranden.

Receptideeën voor popcorn

De lekkerste toevoegingen voor zelfgemaakte popcorn:

  • Thaise variant: met knoflook- en paprikapoeder
  • Italiaanse popcorn: met oregano, basilicum en tijm
  • Tropisch: met geraspte kokos
  • Oosterse popcorn: met 5-kruidenpoeder
  • Winters: voeg speculaaskruiden toe
  • Zoet: met vanille essence

Andere goede mogelijkheden zijn kaneel en kerriepoeder. Zoeten kan eventueel met stevia, ahornsiroop of honing. Houd je juist van zout, dan kan een snufje zout ook. Doe de kruiden er na het poffen overheen, en geniet van je gezonde tussendoortje als het nog warm is. Houd je wat over? Doe de popcorn in een goed afsluitbaar bakje, dan is het nog enkele dagen houdbaar.

Andere leuke artikelen