Is honing gezond?

is honing gezond

Honing is een zoete substantie, die gebruikt kan worden in plaats van suiker. Het wordt vaak opgehemeld als lekker en ook nog gezond, met meer voordelen voor de gezondheid dan suiker. Het zou boordevol antioxidanten zitten, brandwonden kunnen genezen en gezondere suikers bevatten.

Maar wat is hiervan nu precies waar? Kun je echt beter honing in je thee doen dan suiker? Is honing, omdat het natuurlijk is, beter voor je gezondheid of mag je al die wonderbaarlijke eigenschappen met een korreltje zout nemen? In deze blog zetten we de feiten voor je op een rijtje.

De mogelijke gezondheidsvoordelen van honing

honing en andere suikers

Wij mensen houden van zoet en dus gebruiken we graag zoetstoffen. Suiker wordt het meeste gebruikt, maar we weten allemaal dat dat eigenlijk erg ongezond is. Dat is de reden dat er ook zoveel kunstmatige zoetstoffen in de winkel te vinden zijn. Honing daarentegen zou puur natuur zijn en vele voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen. Maar is honing echt gezond? We leggen hieronder uit wat de meest genoemde gezondheidsvoordelen van honing zijn en of die claims ook onderbouwd kunnen worden door wetenschappelijk onderzoek.

1. Honing zit boordevol gezonde nutriënten

Je zou beter honing kunnen gebruiken dan suiker, omdat honing enorm veel gezonde voedingsstoffen zou bevatten. Vitamines, zoals B2, B3 en B5, en mineralen zoals magnesium, mangaan, zink en kalium. Door honing te nemen zou je zelfs alle essentiële voedingsstoffen kunnen binnenkrijgen die je nodig hebt. De vraag is of dit ook echt zo is. Het is wel waar dat honing enkele vitamines en mineralen bevat.

Vitamines en mineralen in honing, per 100 gram:

  • B2: 0,01 mg
  • B3: 0,1 mg
  • B5: 0,1 mg
  • Magnesium: 0,7 tot 13 mg
  • Mangaan: 0,02 tot 2 mg
  • Fosfor: 2 tot 15 mg
  • Kalium: 40 tot 3500 mg

Honing draagt niet bij je dagelijks benodigde vitamines en mineralen

Witte suiker bevat geen vitamines en verder slechts alleen wat kalium en ijzer. Maar hoewel honing wel B-vitamines en mineralen bevat, zijn deze hoeveelheden ook niet echt om over naar huis te schrijven. Van vitamine B2 zou je als volwassene dagelijks 1,6 mg moeten binnenkrijgen. Met 3 eetlepels groente krijg je dat sneller binnen dan met het schepje honing dat je in de thee doet. Op dezelfde manier heb je elke dag 350 mg magnesium nodig. Een handje pinda’s levert je 55 mg en met een bord spinazie krijg je 160 mg binnen. Dat is een stuk effectiever dan 100 gram honing eten voor hooguit 13 mg magnesium.

Natuurlijk kun je zeggen dat honing gezonder is dan suiker vanwege het feit dat het vitamines en mineralen bevat, en in principe heb je gelijk. Maar honing levert geen essentiële bijdrage aan je dagelijkse hoeveelheid nutriënten, ook omdat je er gewoon niet zoveel van gebruikt.

2. Het bevat antioxidanten

Dit is wel een feit: honing is rijk aan antioxidanten. Wel verschilt de hoeveelheid van deze stoffen per soort honing. Donkere honing bevat meer antioxidanten dan lichtere honing (bron). En ook bewerking heeft invloed op de hoeveelheid van deze stoffen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor honing die zo min mogelijk bewerkt is en donker is.

Antioxidanten kunnen helpen je gezondheid te ondersteunen. Ze beschermen de cellen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen en dat kan de kans op hart- en vaatziekten en kanker mogelijk verkleinen. Om die reden zou honing een betere keuze kunnen zijn dan suiker.

3. Suikers in honing zijn gezonder

Suiker brengt enkele nadelen voor de gezondheid met zich mee: het bevat veel calorieen en draagt daarmee bij aan overgewicht, brengt je bloedsuikerspiegel aan het schommelen en is schadelijk voor je gebit. Maar, zo zeggen sommige mensen, de suikers in honing zijn anders. Ze zouden gezonder zijn. Daar is echter niets van waar. Honing bestaat uit fructose (fruitsuiker) en glucose. En dat is niet anders dan gewone suiker. Mensen maken nog wel eens een onderscheid tussen fructose en glucose, maar beide suikers veroorzaken een stijging van de bloedsuikerspiegel en allebei worden ze snel door het lichaam opgenomen.

Een andere reden dat honing gezonder zou zijn dan suiker is dat de glycemische index van honing lager is. Met de glycemische index kun je van een product aangeven hoe snel koolhydraten die in de darm terechtkomen, worden opgenomen in het bloed. De glycemische index (GI) van suiker is 60 en die van honing 58. Dat scheelt dus vrijwel niks. De suikers in honing brengen je bloedsuikerspiegel ook aan het schommelen en ze zijn daarom niet gezonder dan normale suiker.

4. Honing heeft een positief effect op de darmflora

De darmflora bestaat uit miljarden micro-organismen die in de darm en maag leven. Niet alleen spelen ze een belangrijke rol bij de vertering van je eten, ze zijn eveneens van invloed op je weerstand, je hormonen en de gezondheid van je darmen in het algemeen. Een gezonde darmflora heeft dus veel invloed op je fitheid. Honing zou mogelijk een bron van probiotica zijn, stoffen die de goede bacteriën in de darmen ondersteunen.

Er zijn wel onderzoeken gedaan naar deze probiotische werking van honing, maar hierbij werd geen normale honing gebruikt. Er werden bepaalde stoffen aan de honing toegevoegd of deelnemers kregen supplementen die sterk geconcentreerd waren. Er is wel onderzoek gedaan op dit gebied gedaan bij muizen. Wanneer suikers werden vervangen door honing, zou dit de schadelijke invloed van mycotoxines kunnen beperken en de darmflora versterken. Op dit moment is door een gebrek aan onderzoek (vooral ook op mensen) niet met zekerheid te zeggen dat honing daadwerkelijk een positief effect heeft op de darmflora, maar het is wel mogelijk.

5. Honing is gezond omdat het een natuurproduct is

Suiker is bewerkt en honing is een natuurproduct. Om die reden zou het gezonder voor je zijn en een betere keuze dan suiker. Maar is alles wat uit de natuur komt echt beter? Onthoud dat er ook van nature gifstoffen in planten voorkomen en granen en peulvruchten bevatten anti-nutriënten. Je kunt deze producten juist beter verteren wanneer ze bewerkt zijn (oftewel verhit). Hierdoor zijn sommige producten in hun bewerkte vorm beter voor je dan onbewerkt.

Daarbij komt dat veel van de honing die je in de supermarkt koopt, niet veel natuurlijks meer heeft. Ook deze wordt verhit voordat het in een potje terecht komt. Honing is daardoor net zo’n “natuurlijk” product als suiker. Of iets een natuurproduct is of niet, zegt om die reden niets over hoe gezond een product is.

6. Helpt je snel herstellen na het sporten

honing

Honing zou een wondermiddel zijn dat je lichaam na een workout sneller zou helpen herstellen. Het punt is: daarvoor kun je allerlei bronnen van koolhydraten gebruiken. Je vult daarmee het tekort aan glycogeen aan dat door het sporten ontstaan is. Goede bronnen van energie kunnen bananen zijn, een boterham of een suikerrijk tussendoortje. Honing bevat niet meer voedingsstoffen, koolhydraten of andere bestanddelen die je lichaam sneller zouden helpen herstellen. Je hoeft dus niet voortaan je boterham opzij te schuiven om in plaats daarvan een lepel honing te nemen.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

7. Snellere genezing van (brand)wonden

Dit heeft honing wel voor op suiker: het kan helpen om wonden sneller te laten genezen. Honing heeft een bewezen antibacteriële werking. Het kan gebruikt worden om wondjes te ontsmetten en het werkte zelfs bij besmetting met resistente bacteriën. Ook bij brandwonden kan honing mogelijk de genezing bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat het bij oppervlakkige brandwonden infecties kan tegengaan, en honing werkt zelfs beter dan huidige middelen die hiervoor toegepast worden. Bij behandeling met honing is er sprake van minder pijn, minder ontstekingen en een versneld herstel bij patiënten met brandwonden. In deze gevallen is honing dus wel een opvallend krachtig middel.

8. Minder calorieën

Een van de voordelen van honing is dat het minder calorieën bevat dan suiker. In 100 gram honing zit 300 calorieën, terwijl suiker 400 calorieën bevat. Dit komt omdat honing voor een groot deel uit water bestaat. Het kan dus voordelen hebben om suiker te vervangen door honing. Houd er wel rekening mee dat honing ook wat minder zoet is, waardoor je de neiging krijgt om er meer van te gebruiken. Op die manier zou je uiteindelijk toch weer dezelfde hoeveelheid calorieën binnenkrijgen. Wil je dat voorkomen, let dan goed op hoeveel honing je gebruikt. Of gebruikt een zoetstof zonder calorieen wanneer je wat wilt afvallen

9. Honing om je geheugen te verbeteren?

Er zijn veel verschillende soorten honing en vooral over de wat exotische soorten gaan soms behoorlijk wilde verhalen rond. Zo is er de (extreem dure) Tualang honing uit Maleisië, die zou kunnen helpen om je geheugen te verbeteren. Er werd onderzoek naar gedaan, maar experts haalden het de resultaten al snel onderuit. Het ging niet om een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek, waardoor een placebo-effect niet uitgesloten kon worden. De resultaten uit het onderzoek zijn tot nu toe nog niet gedupliceerd. Het is dus verstandig om niet alle wonderverhalen over exclusieve honing te geloven.

10. Honing bij keelpijn

Bij allerlei soorten pijn en griep zou honing het middel bij uitstek zijn. Vooral bij keelpijn zou deze zoete lekkernij goed helpen. Uit onderzoek blijkt wel dat honing sommige symptomen, zoals hoest, kan verlichten. Kinderen kunnen beter slapen als ze een dosis honing (2,5 ml) nemen. Ze worden daardoor minder vaak wakker van het hoesten. Voor een werking tegen andere klachten is geen bewijs te vinden. Maar vind je thee met honing of honing als broodbeleg lekker, dan is er natuurlijk geen bezwaar om daar van te genieten, ook als je ziek bent.

Hoe gezond is honing?

Zoals je ziet zijn een hoop van de gezondheidsvoordelen van honing niet bewezen of zelfs gewoon niet waar. Het verschilt op belangrijke vlakken niet of nauwelijks van suiker: de glycemische index is vrijwel gelijk en de suikers in honing worden door je lichaam precies hetzelfde verwerkt als normale suiker. En wat vitamines en mineralen betreft zijn de gezondheidsvoordelen te verwaarlozen.

Er blijven nog enkele voordelen van honing over: het bevat minder calorieën en meer antioxidanten. Het kan mogelijk voordelen hebben voor de darmflora en kan verlichting brengen bij keelpijn. En mocht je een wondje hebben, dan zou je dat kunnen behandelen met honing. Hoewel deze voordelen best bijzonder zijn, is het niet aan te raden om om die redenen meer honing te gaan gebruiken. Vind je honing lekker, dan is het echter prima om het in plaats van suiker te gebruiken, in gebak te verwerken en op je brood te smeren. Honing is zeker een smakelijke zoetstof en daarom misschien ook wel lekkerder dan suiker. Kies liefst een pure biologische honing, waar geen suiker aan is toegevoegd. Dan kun je er met een gerust hart, met mate, van genieten.

Andere leuke artikelen