Lust jij graag banaan, maar heb je je altijd afgevraagd of dat wel zo gezond is? Banaan staat bekend als een dikmaker, een stuk fruit dat rijk is aan zetmeel en veel calorieën bevat. Maar hoeveel calorieën zitten er in een banaan? Dat is misschien de reden dat bananen in Nederland niet zo populair zijn als bijvoorbeeld appels of sinaasappels.
Toch is een banaan helemaal niet zo ongezond. Hij bevat allerlei vitamines en mineralen, is een goede bron van vezels en levert je lichaam veel energie. Moet je je favoriete banaan vermijden omdat hij veel calorieën bevat? Je leest het hieronder.
Dit vind je in dit artikel:
Hoeveel calorieën zitten er in een banaan?
Bananen zouden volgens veel mensen het minst gezonde stuk fruit zijn. Een banaan bevat veel zetmeel en suiker en is daardoor rijk aan calorieën. Echter, dit is niet het hele verhaal. Hoeveel calorieën zitten er in een banaan:
Een enkele banaan bevat ongeveer 100 calorieën (gemiddeld 100 calorieën per 100 gram). Vergeleken met ander fruit, zijn bananen behoorlijk calorierijk.
Vergelijking calorieën in een banaan met ander fruit
Fruit | Calorieën (per 100 gram) |
---|---|
Banaan | 100 |
Appels | 72 |
Sinaasappel | 66 |
Peer | 57 |
Kiwi | 50 |
Aardbei | 32 |
Het maakt dus wel degelijk verschil of je een banaan eet of een paar aardbeien. Aan de andere kant is 100 calorieën niet heel veel voor een (gezond) tussendoortje, als je op een dag gemiddeld 2000 calorieën binnen mag krijgen.
Zetmeel in bananen
Een bijzonder kenmerk van bananen is dat ze veel zetmeel bevatten. Dat zetmeel in jonge bananen (die groen zijn en nog niet helemaal rijp) wordt resistent zetmeel genoemd. Dit kan in de maag niet goed afgebroken worden en wordt in de darmen voeding voor de darmflora. De goede bacteriën gebruiken dit om korte-keten vetzuren aan te maken. Groene, jonge bananen bevatten veel meer van dit zetmeel dan rijpe bananen. Wanneer een banaan rijpt, wordt het resistente zetmeel omgezet in suiker. Een rijpe banaan bevat hierdoor nog maar heel weinig (minder dan 1%) van dit zetmeel.
In tegenstelling tot jonge bananen, bevatten rijpe bananen om die reden meer suikers en deze komen ook sneller vrij. Een gele banaan heeft een hogere glycemische index en kan dus wel zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In feite zijn jonge, groene bananen dus wat suiker betreft de betere keuze.
Wil jij 2 kilo per week afvallen?
Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.
Start direct met afvallen!Is een banaan gezond?
Ondanks dat een banaan meer calorieën bevat dan ander fruit, brengt dit stuk fruit toch heel wat voordelen voor de gezondheid met zich mee. Hierdoor is een banaan als tussendoortje een goed idee.
Rijk aan vezels
Een van de redenen dat een banaan gezond is, is omdat hij rijk aan vezels is. Een banaan bevat bijvoorbeeld meer vezels dan een appel. Door een banaan te eten krijg je ongeveer 3 gram vezels binnen, zo’n 10% van de ADH. Jijzelf hebt niet direct zoveel aan vezels, je kunt ze niet verteren. Maar als de vezels in je darmen terechtkomen, zijn ze voeding voor je goede darmbacteriën. En die spelen een belangrijke rol in de vertering van je voedsel en je weerstand. Daarbij zijn vezels van belang voor een gezond cholesterol en helpen ze je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Bevatten verschillende vitamines en mineralen
Veel mensen beschouwen de banaan als minderwaardig fruit omdat hij weinig vitamine C bevat. Maar wat ze niet beseffen is dat bananen heel wat andere mineralen en vitamines bevatten. Er is bijvoorbeeld geen ander vers fruit dat zoveel kalium bevat: met een banaan krijg je 425 mg kalium binnen. Dit mineraal speelt een rol in het regelen van de bloeddruk (je bloeddruk meten doe je met een bloeddrukmeter) en het behouden van een goede vochtbalans. Daarnaast helpt het je beschermen tegen hartritmestoornissen, is het nodig voor een goede werking van de spieren en helpt het een gezond en sterk skelet te behouden. Een banaan levert ongeveer 15% van de ADH aan kalium.
Bananen zijn verder goede bronnen van:
Mineralen:
- Koper (14% ADH)
- Zink (1,5% ADH)
- Magnesium (10% ADH)
- Mangaan (15% ADH)
- Selenium (7% ADH)
- IJzer (7% ADH)
Vitamines:
- A
- B1, B2, B3, B5, B6, B11
- C
- E
Bananen leveren je dus 6 van 8 B-vitamines, die belangrijk zijn voor een goed werkend zenuwstelsel en de energievoorziening. Verder zijn bananen een bron van tryptofaan. Dit stofje wordt omgezet in serotonine, dat bekend staat als het feel-good hormoon. Door bananen te eten ondersteun je dus je vrolijke humeur.
Is banaan een dikmaker?
Dat de banaan een reputatie van dikmaker heeft, is dus eigenlijk heel onterecht. Het is waar dat een banaan meer calorieën bevat dan ander fruit, maar dat betekent niet dat je hem zou moeten vermijden.
Een banaan is een gezond tussendoortje, omdat hij rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Zeker als je een banaan vergelijkt met andere tussendoortjes, zoals koek, chocola, drop of noten, bevat een banaan veel minder calorieën en levert hij je daarbij dus ook veel gezonde voedingsstoffen.
Je kunt dus beter een banaan eten als tussendoortje of bij je ontbijt. Doordat bananen zoveel vezels bevatten, zorgen ze voor een langdurig vol gevoel. Dit helpt weer om de tijd tussen maaltijden goed door te komen, zonder dat je behoefte krijgt te gaan snacken. Als je op je gewicht wil letten, is het van belang dat je let op hoeveel calorieën je per dag eet. Je kunt beter dat koekje laten liggen, in plaats van een banaan. Omdat groene bananen minder suiker bevatten dan gele en ook nog rijk zijn aan resistent zetmeel, is de groene banaan de beste optie.
Conclusie
Trek in een lekker en gezond tussendoortje? De banaan is een uitstekende keuze. Hoewel een banaan meer calorieën bevat dan het gemiddelde stuk fruit, levert hij je een grote hoeveelheid waardevolle stoffen, zoals kalium, magnesium en mangaan. En een banaan bevat dan misschien niet zoveel vitamine C, je krijgt via dit fruit wel 6 van de 8 B-vitamines binnen. Bananen geven je veel energie, dus ze zijn een goede keuze voor na het sporten, bij je ontbijt of als tussendoortje tijdens een lange wandeling. Bananen kun je trouwens ook goed door een smoothie mengen. Ze maken deze wat steviger en zorgen voor beetje extra zoetheid. Een banaan is dus gezond, veelzijdig in gebruik en zeker geen dikmaker.