Dit vind je in deze review:
De belangrijkste onderdelen van de Schwinn IC8
De Schwinn IC8 is het nieuwste model van het populaire spinningfiets merk, die we in deze review eens uitgebreid langs de fanatieke fietsers-meetlat leggen. Hoe scoort de spinningbike en wat zijn de belangrijkste voordelen? En met welke nadelen moet je rekening houden als je kiest voor dit model? We zetten het voor je op een rij, om na te gaan of de IC8 van Schwinn z’n motto ‘vrij van grenzen, vol met mogelijkheden’ waarmaakt.
De IC8 staat als een huis
Het design van de IC8 viel mij in deze test meteen op. Hij ziet er sportief uit, met zijn mooie rode accenten. Als je op de de spinningbike stapt valt meteen op hoe robuust hij is. De spinbike weegt 48 kilo en staat daardoor als een huis. Tijdens het fietsen heb ik geen last gehad van een wiebelende fiets. Het frame bestaat uit brede en stevige onderdelen en het vliegwiel is 18 kg zwaar. Hierdoor kost het wat moeite om het vliegwiel op gang te krijgen maar fietst hij daarna heerlijk soepel.
De magnetische weerstand werkt heerlijk stil
De IC8 heeft een magnetische weerstand. Met een magnetische weerstand kan je training geruisloos plaatsvinden, omdat het systeem geen directe wrijving oplevert (zoals bij viltjes het geval is). Je kunt gemakkelijk instellen hoe zwaar je wilt trainen, met een draaiknop op het frame. De fiets is stil en biedt je 100 microniveaus om de weerstand precies zo in te stellen als je wilt. Een nadeel van de handmatige weerstand is natuurlijk dat de weerstand niet door interactieve apps geregeld kan worden.
Draadloze hartslagmeting met borstband
Je kunt bij de Schwinn IC8 gebruik maken van een borstband om je hartslag te meten. De borstband kun je met Bluetooth koppelen aan de spinning bike om de gegevens daarvan heel nauwkeurig over te nemen. Zo ben je goed op de hoogte van je hartslag. Dat helpt je bijvoorbeeld om precies in de juiste hartslagzone te trainen, zowel om vet te verbranden als om aan je conditie te werken.
Interactief trainen met Zwift en andere apps
Een belangrijk voordeel van de Schwinn IC8 is de koppeling met de Zwift-app. Waarschijnlijk heb je de app al in gebruik of weet je van anderen waarmee je graag sport dat ze dit hebben. Het is een populaire app, waarmee je virtuele fietsroutes kunt rijden. Dus wil jij jezelf blijven uitdagen en zoek je een manier om je prestaties bij te houden? Dan is de Zwift-app haast onmisbaar.
Er zijn nog niet zoveel spinbikes met een Zwift koppeling maar de Schwinn IC8 is gelukkig een uitzondering! De Schwinn IC8 spinningfiets koppel je namelijk eenvoudig aan de Zwift app. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de vermogens die je trapt kunt opslaan in de app. Op basis daarvan bepaalt de app je FTP, zodat je een gepersonaliseerde training kunt doen. De spinningbike biedt je bovendien de mogelijkheid om handmatig de weerstand waarmee je trapt in te stellen.
Let op: dat je de weerstand zelf kunt instellen is aan de andere kant ook meteen een belangrijk nadeel. Je kunt dit met de Schwinn IC8 in combinatie met de Zwift-app niet automatisch laten doen. In plaats daarvan gebruik je de draaiknop die op het model beschikbaar is.
Naast Zwift kun je de Schwinn IC8 ook koppelen met met apps zoals: Explore The World, Sufferfest, Rouvy, Fulgaz, Tacx en andere fiets en healthapps. Dat doe je draadloos via Bluetooth, waardoor je telefoon alleen maar in dezelfde ruimte hoeft te zijn.
Tip: Je kunt hier een complete lijst van spinningfietsen met Zwift vinden als je deze spinbike wilt vergelijken met andere.
Stuur met lekker groot LCD-display en media rack
Het grote LCD-display op de spinning bike geeft je een overzicht met alle belangrijke informatie. Zo zie je bijvoorbeeld hoe lang je bezig bent, de gereden afstand, verbrande calorieën en het aantal RPM en jouw hartslag.
Boven de display heb je een steun met voldoende ruimte om een smartphone of een tablet te plaatsen. Zo kijk je via de apps mee met de routes die je rijdt of zorg je voor een filmpje of een video terwijl jij met de workout bezig bent.
Tip: de Schwinn IC8 heeft een USB-oplaadpunt, zodat je jouw apparaat gewoon bij kunt laden op het moment dat je gaat spinnen. Zo heb je nooit meer last van een lege batterij.
De stevige en sterke handvatten zorgen ervoor dat je voldoende grip hebt op het moment dat jij je volgende uitdagingsniveau wilt halen. Ideaal om steun bij te vinden of om zelfs op bij te komen, als jij tot het uiterste gaat.
Andere voordelen van de Schwinn IC8 die ik in deze review heb ondervonden zijn:
- Stevige pedalen
De stevige klikpedalen zijn goed geschikt om tot het uiterste te gaan. Dankzij de SPD-clips kun je ze gebruiken met veel verschillende schoenen, om jouw volgende topprestatie neer te zetten. - Ultieme verstelbaarheid
Je kunt de spinningsfiets op een groot aantal manieren verstellen, zowel horizontaal als verticaal. Het helpt je om zowel de zitting als de handvatten op de gewenste manier voor je in te stellen. - Twee bidonhouders
Met ruimte voor twee bidons weet je op de Schwinn IC8 in ieder geval zeker dat je voldoende te drinken hebt. Voorkom dat je dorst krijgt, door tijdens de workout in ieder geval goed te blijven hydrateren.
Tip: wil je de workout op de Schwinn IC8 nog wat zwaarder maken? Er is ruimte voor twee dumbbells van maximaal 1,5kg per stuk. Ze worden niet meegeleverd, maar de spinningfiets zorgt ervoor dat je ze eenvoudig binnen handbereik hebt.
Handige SPD combi-pedalen
De handige SPD combi-pedalen op de bike zorgen ervoor dat je daar op meerdere manieren gebruik van kunt maken. Heb je schoenen met SPD-clips dan kun je de ene kant van de pedaal gebruiken. Wil je liever gebruik maken van de toeclips? Dan kun je de andere kant van de pedaal gebruiken. Op een spinningfiets is dat ideaal, want op die manier kunt je na een neerwaartse trapbeweging de trapper weer omhoog trekken. Je fietst daardoor actiever, gebruikt je beenspieren intensiever en kunt harder fietsen.
De Schwinn IC8 heeft een uitgebreide trainingscomputer
De Schwinn IC8 komt bij ons goed uit de review. Dat komt door de bouwkwaliteit en interactieve mogelijkheden maar ook zeker door de trainingscomputer. Je hebt daarmee de mogelijkheid om je hartslag te meten, net als een aantal andere belangrijke gegevens:
- Afstand: hoe ver ben je gekomen of welke afstand heb je nog te gaan? De trainingscomputer van de Schwinn IC8 houdt het netjes voor je bij..
- Snelheid: wat is de snelheid waarmee je fietst en klopt dit met het doel dat je had gesteld? Merk het wanneer je het tempo verliest, om een tandje bij te zetten en je prestaties op hoog niveau te houden.
- Trainingstijd: hoe lang ben je al aan het trainen? En ben je er al bijna of merk je dat je lekker onderweg bent? De trainingscomputer van de Schwinn IC8 houdt het voor je bij, zodat je weet waar je aan toe bent.
- Verbrande calorieën: stel een doel om een bepaald aantal calorieën te verbranden of houd bij hoe ver je al bent gekomen. Zo werk je aan je fitness en zorg je ervoor dat je met de spinningfiets beter op gewicht kunt blijven.
- RPM: draai je voldoende rotaties per minuut? De Schwinn IC8 laat het je zien, zodat je daar rekening mee kunt houden tijdens het spinnen en trainen op het apparaat.
Bovendien kun je jouw hartslag meten. Daarvoor kun je gebruik maken van een hartslagband, die je er los bij kunt kopen. Zo train je eenvoudig in een lagere hartslagzone of houd je in de gaten dat de hartslag niet al te hoog oploopt. Het is een waardevol inzicht tijdens het trainen, waarmee je ervoor zorgt dat je vet verbrandt of werkt aan je conditie.
De Schwinn IC8 vergeleken met de IC7
Schwinn heeft nog een goedkoper model, de IC7. Deze verschilt op een aantal belangrijke punten maar is ook een stuk goedkoper. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen:
Schwinn IC8 | Schwinn IC7 | |
Prijs | €1199 | €749 |
Score | ||
× ReviewsDit is het gemiddelde van consumentenreviews van webshops en reviews websites zoals kieskeurig. Dit geeft een goed beeld wat deze spinningfiets voor reviews bij consumenten krijgt. | 4.8 / 5 van 43 reviews | 4.3 / 5 van 150 reviews |
× WeerstandEen spinningfiets geeft op verschillende manieren weerstand tijdens je training. Er zijn verschillende soorten weerstanden zoals de: magneetrem en remblokken. Een weerstand met een magneet kan automatisch versteld worden en is nauwkeuriger dan een remblok. De remblokken kunnen alleen met de hand worden bedient maar zijn wel wat goedkoper dan een magneetweerstand. | Magneetrem | Remblokken |
× Weerstand verstellingDe manier waarop je spinningfiets schakelt tussen de verschillende weerstandsniveaus. Bij een handmatige verstelling moet je zelf met een knop of hendel de weerstand verstellen. Bij een elektronische verstelling wordt dit door de computer gedaan of kun je via een knop op het display de weerstand verstellen. | Elektronisch | Handmatig |
× Weerstand niveausHet totale aantal instelbare weerstandsniveaus van de spinningfiets. Je kunt de weerstand stap voor stap verhogen. Hoe meer weerstandsniveaus, hoe kleiner de stapjes tussen de weerstanden. Hierdoor kun je de training geleidelijker op- of afbouwen en nog doelgerichter trainen. | 100 | 99 |
× Maximale lichaamslengteDe maximale lichaamslengte waarmee je het apparaat op een prettige manier kunt gebruiken. Zeker iets om in de gaten te houden wanneer je wat groter bent. | 195 cm | 195 cm |
× Maximaal belastbaar gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer je je spinningfiets belast. Let daarom altijd op het maximale belastbaar gewicht van een toestel wanneer je wat zwaarder bent. Een apparaat met een hoog maximaal belastbaar gewicht is vaak ook van een betere kwaliteit dan een apparaat met een laag maximaal belastbaar gewicht. | 150 kg | 136 kg |
× GewichtHet totale gewicht van je spinningfiets. Hoe zwaarder een toestel hoe beter de kwaliteit. Bij een zwaarder apparaat zijn vaak betere kwaliteit materialen gebruikt. Ook blijft het toestel beter staan wanneer je fanatiek traint. | 48 kg | 45 kg |
× Gewicht vliegwielHet gewicht van het vliegwiel is heel belangrijk. Tijdens het fietsen drijf je door te trappen het vliegwiel aan en imiteert het vliegwiel hetzelfde voorwaartse gevoel als buiten op de fiets. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat je spinningfiets stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer je tijdens het trainen op de pedalen gaat staan. Ook bepaald het vliegwiel grotendeels hoeveel weerstand het apparaat kan geven. | 15 kg | 18 kg |
× ErgometerDe ergometer meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. | Ja | - |
× Aandrijf systeemNet als bij een fiets hebben fitnesstoestellen een ketting om het vliegwiel, die als aandrijving dient. Omdat een ketting relatief snel slijt en veel lawaai maakt, hebben de duurdere modellen een V-belt. Een V-belt is een soort rubberen band en is slijtvaster en maakt bovendien minder lawaai. | V-belt | V-belt |
× HartslagsensorEen ingebouwde hartslagsensor meet je hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van het toestel. Er zijn ook apparaten die je koppelt aan een los verkrijgbare borstband. De koppeling vind dan plaats via Bluetooth of ANT+. | Ingebouwde borstsensor | Ingebouwde borstsensor |
× Waterpas verstelbaarIs het toestel waterpas instelbaar? Met stabilisators kun je het apparaat makkelijk waterpas stellen. Hierdoor wiebelt het toestel tijdens de training niet. | Ja | Ja |
× DisplayWat voor schermtype heeft je spinningfiets? In de meeste gevallen is dit een eenvoudig of LCD scherm, maar soms heeft apparaat het een LED scherm. Op het display kun je alle meetgegevens aflezen en kun je de trainingsprogramma's bedienen. Sommige displays hebben ook een steun om een tablet in te leggen. | LCD | LCD |
Meetgegevens op display | Afstand, Calorieverbruik, Energieverbuik, Hartslag, Slagen per minuut (RPM), Snelheid, Tijd | Afstand, Calorieverbruik, Energieverbuik, Slagen per minuut (RPM), Snelheid, Tijd |
× ZwiftKoppel je spinningfiets met ANT+ of Bluetooth met de Zwift app. Fiets virtuele routes op het online platform Zwift met fanatieke sporters vanuit de hele wereld. Daag elkaar uit in Zwift en heb gezamenlijk nog meer plezier aan jouw spinningfiets! De app toont alle relevante statistieken en biedt de mogelijkheid om upgrades te ontgrendelen. De combinatie van relevante statistieken en virtueel racen tegen fietsers over de hele wereld maakt Zwift een zeer populaire app. | Ja | Nee |
× ConnectiviteitWanneer de spinningfiets is uitgerust met Bluetooth of ANT+ dan is deze te koppelen aan trainingsapplicaties voor je smartphone, tablet of computer. Er zijn apps om je trainingsprestaties te monitoren, maar ook programma's die je een interactieve route laten afleggen. Voorbeelden van apps zijn: Zwift, Kinomap, Tacx training, iConsole+ en Explore the World. | Bluetooth | Geen |
× SPD PedalenSPD pedalen geven je een goede verbinding tussen je voet en je crank. De SPD schoenen klik je aan het pedaal vast. Zo kun je net dat beetje extra kracht zetten. SPD Pedalen zijn dus aan te raden voor voor fanatieke fietsers die alles willen geven op de spinbike. Je hebt dan wel SPD schoenen nodig. | Ja | Ja |
Bekijk | Bekijk |
De verschillen tussen de IC7 en IC8 vind je op 3 belangrijke punten:
- het weerstandsysteem: de IC7 maakt gebruik van remblokken, de IC8 heeft een magnetisch weerstandssysteem.
- elektronische weerstand: de weerstand van de IC8 is elektronisch en kan automatisch de weerstand verstellen in 100 niveaus. Bij de IC7 moet je handmatig de weerstand verstellen via de remunit.
- interactieve mogelijkheden: het grootste nadeel van de IC7 vind ik het gebrek aan interactieve mogelijkheden zoals Zwift. Met de IC8 kun je wel gebruik maken apps zoals Zwift!
Wanneer je deze punten niet belangrijk vind in een spinningfiets dan is de Schwinn IC7 ook het overwegen waard.
De Schwinn IC8 kopen: voor wie is dit een goede spinbike?
Ben jij een fanatieke fietser en wil je graag een interactieve fietsbeleving? Dan is de Schwinn IC8 een goede keuze. Zoals uit onze Schwinn IC8 review blijkt heb je de mogelijkheid om de weerstand heel precies in te stellen. Daarnaast kun je op een interactieve manier gebruik maken van bijvoorbeeld de Zwift-app. Zo houd je de trainingsgegevens eenvoudig bij, kun je gebruik maken van gepersonaliseerde schema’s en weet je zeker dat je jezelf iedere keer opnieuw kunt blijven uitdagen. Heb je geen behoefte aan interactieve mogelijkheden? Dan kun je beter naar de Fitbike Magnetic Pro kijken of Schwinn IC7 kijken. Deze topklasse spinbikes hebben geen interactieve mogelijkheden en zijn daardoor een stuk goedkoper.
Houd er rekening mee dat je de weerstand op de Schwinn IC8 handmatig moet instellen, met de draaiknop die daarvoor beschikbaar is. De koppeling met de apps werkt dankzij Bluetooth aan de andere kant heel eenvoudig en dankzij de uitgebreide trainingscomputer houd je eenvoudig bij hoe je traint. Het is op die manier een heel complete spinning bike, die ervoor zorgt dat jij nieuwe doelen kunt stellen en tot meer in staat zal zijn dan je vooraf had verwacht.
Ja, de naam is veranderd van IC8 naar 800IC. De spinbike zelf is verder precies hetzelfde gebleven alleen de naam is aangepast.
Op dit moment kost deze spinningfiets €.