Dit vind je in deze review:
Hoe fietst de ride 3?
Het belangrijkste van deze Fitbike Ride 3 review. Hoe fietst deze hometrainer?
De Fitbike Ride 3 is een hometrainer die net als de Fitbike Ride 2 in een lagere prijscategorie valt. Daarvoor levert hij toch opvallend goede prestaties. De hometrainer weegt slechts 30 kilo, maar toch vind ik het apparaat zeer stevig staan en kun je er prettig op sporten. Het fietsen gaat gemakkelijk en licht. Het frame is solide, het is een stalen constructie en alles is netjes afgewerkt. De hometrainer kan ook belast worden tot 135 kilo.
Wat mij direct opviel aan de Ride 3 is zijn lage instap. Dat maakt de Fitbike Ride 3 een goede hometrainer voor revalideren. Maar de lage instap is ook handig voor kleinere mensen. Het opstappen gaat dan net wat makkelijker. Doordat het zadel in horizontale en verticale positie kan worden versteld, kun je het apparaat goed op je eigen afmetingen instellen. Dat gaat heel snel, waardoor het geen probleem is als de Ride 3 door meerdere mensen gebruikt wordt. Een ander positief punt vond ik dat hij heel stil is en geen geluiden maakt als je traint.
De belangrijkste eigenschappen van de Fitbike Ride 3
De Fitbike Ride 3 is een mooie, moderne hometrainer voor beginners. Met zijn sportieve uiterlijk past hij in elke kamer. De Ride 3 heeft een lage instap, waardoor hij ook uitermate geschikt is voor mensen die willen revalideren. Hoewel de Ride 3 aantrekkelijk geprijsd is, is het toch een robuuste hometrainer die staat als een huis. In deze Fitbike Ride 3 review heb ik deze hometrainer op verschillende onderdelen bekeken. Hieronder vind je de belangrijkste details van deze hometrainer in deze fitbike ride 3 review.
De display is makkelijk in gebruik
De display is makkelijk in gebruik. Je kunt een keuze maken uit de 12 trainingsprogramma’s en de weerstand instellen. Op de display zie je de benodigde trainingsgegevens, zoals de tijd, het calorieverbruik, je hartslag, snelheid, RPM, Watt en de afstand. Ook kun je de gegevens in een grafiekweergave zien. Het enige wat ik jammer vond aan de display is dat deze niet verlicht is. Daardoor kun je soms het display niet goed lezen. Maar verlichte displays zie je meestal alleen bij de wat duurdere hometrainers.
Het zadel is horizontaal en verticaal instelbaar
Het zadel van de Ride 3 kan zowel horizontaal als verticaal ingesteld worden. Daardoor kun je de hometrainer goed afstellen op je lichaamslengte. Het afstellen gaat eenvoudig met behulp van draaiknoppen. Het is dus geen probleem als meerdere mensen gebruik maken van de hometrainer. Iedere sporter kan die snel en eenvoudig aan zijn eigen lengte aanpassen.
Het vliegwiel weegt 7 kilo
Het vliegwiel van deze Fitbike hometrainer weegt 7 kilo. Dit maakt de hometrainer geschikt voor beginnende sporters en mensen die gaan revalideren. Het is wel zo dat een zwaarder vliegwiel beter is als je intensief wilt trainen. Het gewicht speelt namelijk een rol bij het soepele ronddraaien van het wiel. Omdat het vliegwiel van deze hometrainer 7 kilo weegt, is hij minder geschikt voor intensieve trainingen.
Het stuur voelt prettig maar is niet verstelbaar
Het stuur van de Fitbike Ride 3 is helaas niet instelbaar. Dat maakt het lastig om de hometrainer nauwkeurig op je lichaamslengte af te stellen. In het stuur zitten de hartslagsensoren verwerkt. Tijdens het trainen kun je je handen daarop houden, waardoor er een indicatie van je hartslag weergegeven kan worden. Dit is wel minder precies dan wanneer je een hartslagband zou gebruiken, maar je kunt deze gegevens wel gebruiken voor je training.
De Fitbike Ride 3 heeft een magnetische weerstand
De magnetische weerstand van de Fitbike Ride 3 zorgt voor een fijne, soepele fietservaring. Er zijn 16 niveaus waarop je de weerstand kunt instellen, waardoor je elke training kunt variëren. Bij een manueel programma geef je zelf aan hoe hoog de weerstand moet staan. Gebruik je een voorgeprogrammeerd programma, dan wordt de weerstand automatisch door de computer ingesteld.
12 trainingsprogramma’s
Op de trainingscomputer van de Fitbike Ride 3 staan 12 voorgeprogrammeerde programma’s. Deze hebben verschillende niveaus en elk een andere opbouw. Er zijn hartslag-, sport-, een manueel en zelfs een dieetprogramma. Het hartslagprogramma wordt samen met de sensoren gebruikt. De weerstand van de hometrainer wordt afgestemd op je hartslag, waardoor je training precies zo zwaar is als nodig. Deze vorm van training kan goed van pas komen als je wilt afvallen.
Wie thuis wil gaan trainen, maakt met de Fitbike Ride 3 een goede keuze. De hometrainer heeft een trainingscomputer met 12 verschillende trainingen, hartslagsensoren en is gebouwd met kwalitatief goede materialen. Het is de ideale hometrainer voor iedereen die graag aan zijn conditie wil werken of wil afvallen.
Voor wie is de Ride 3 een goede keus?
Uit deze Fitbike Ride 3 review blijkt dat deze hometrainer voor fanatieke sporters niet zo geschikt is. Het vliegwiel is niet zwaar genoeg om veel uitdaging te bieden. Verder is de trainingscomputer niet zo uitgebreid en zul je waarschijnlijk de uitdaging van interactieve mogelijkheden missen. De hartslagsensoren kunnen een indicatie van je hartslag geven, maar dat is niet voldoende als je wilt trainen op hartslag. De meting is niet zo nauwkeurig als wanneer je een hartslagband zou gebruiken. Wanneer je een hometrainer zoekt om fanatiek mee te trainen dan kun je beter kijken naar de Fitbike Senator of de Fitbike Ride 6.
Voor wie is deze hometrainer dan geschikt? De Fitbike Ride 3 is een kwalitatief goede hometrainer, die alleen is uitgerust met de hoognodige functies. Hij heeft een trainingscomputer met 12 programma’s en hartslagsensoren. Maar dat is dan ook een prima uitgangspunt om thuis lekker te kunnen trainen. Voor iedereen die beginner is of niet te veeleisend is, is de Ride 3 een fijne hometrainer. Hij helpt je om je conditie te verbeteren, om af te vallen en om lekker fit te blijven.
Daarbij komt dat hij door zijn lage instap ook goed te gebruiken is door ouderen die slecht ter been zijn en mensen die moeten revalideren. Zij zullen zonder problemen op de hometrainer kunnen stappen. Met behulp van de trainingscomputer kan ook de weerstand heel licht ingesteld kunnen worden. Dat kan goed helpen bij het herstellen. Je kunt de Ride 3 hier nog vergelijken met andere hometrainers: hometrainers vergelijken.
Conclusie
De Fitbike Ride 3 maakt fietsen op de hometrainer leuk, makkelijk en comfortabel. Met een keuze uit 12 trainingsprogramma’s is er altijd wel een training te vinden die je helpt om bij je doelen te komen. Opvallend aan de Fitbike Ride 3 is de lage instap. Bij de meeste toestellen is de instap hoog, omdat je over het vliegwiel moet stappen. Voor ouderen, mensen met evenwichtsproblemen of gewrichtsklachten kan dit opstappen moeilijk zijn. Bij de Ride 3 is dit geen probleem. Daarom kun je gerust deze hometrainer kopen wanneer je moet revalideren.
Of je nu een intensieve workout wilt doen of gewoon een rustig stukje wilt fietsen, met de Ride 3 kun je alle kanten op. Tussen de 12 trainingsprogramma’s vind je een dieetprogramma, een sportprogramma en een hartslagprogramma. Hiermee kun je werken aan je doelen, zoals afvallen of een betere conditie krijgen. De weerstand wordt automatisch ingesteld als je een programma gebruikt, maar die kun je ook handmatig instellen. Er zijn 16 standen om uit te kiezen.
Via de display kun je de hometrainer makkelijk instellen. Je kunt hier ook je trainingsgegevens bekijken, zoals je snelheid, afstand, RPM, tijd, calorieverbruik en hartslag. Je hartslag kan gemeten worden via de sensoren op het stuur. Je kunt dan ook trainen op hartslag. Het fijne is dan ook dat de Fitbike Ride 3 de weerstand in balans houdt met je hartslag, zodat je niet op een te zwaar niveau traint. Dat is natuurlijk ideaal voor mensen die revalideren, maar helpt ook bij het afvallen.
Het vliegwiel heeft een gewicht van 7 kilo, wat hem geschikt maakt voor elke enthousiaste sporter. De hometrainer is waterpas af te stellen en heeft een stevige staalconstructie. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal instelbaar, het stuur kan echter niet in hoogte aangepast worden.
De Fitbike Ride 3 vergeleken met de Ride 5
De Fitbike Ride 5 is iets duurdere met iets betere specificaties. Daarom hieronder een vergelijking tussen de Ride 3 en 5. De Ride 5 heeft een zwaarder vliegwiel en meer trainingsprogramma’s. Wanneer je dit belangrijk vind dan is dit de kleine meerprijs misschien wel waard.
Fitbike Ride 3 | Fitbike Ride 5 | |
Prijs | €299 | €349 |
Score | ||
× ReviewsDit is het gemiddelde van consumentenreviews van webshops en reviews websites zoals kieskeurig. Dit geeft een goed beeld wat deze hometrainer voor reviews bij consumenten krijgt. | 4.5 / 5 van 120 reviews | 4.6 / 5 van 460 reviews |
× WeerstandDe weerstand van een hometrainer wordt geregeld door een magneet geeft op één manier weerstand tijdens je training. Een weerstand met een magneet kan automatisch versteld worden en is heel stil. | Magnetisch | Magnetisch |
× Weerstand verstellingDe manier waarop je hometrainer schakelt tussen de verschillende weerstandsniveaus. Bij een handmatige verstelling moet je zelf met een knop of hendel de weerstand verstellen. Bij een elektronische verstelling wordt dit door de computer gedaan of kun je via een knop op het display de weerstand verstellen. | Elektronisch | Elektronisch |
× Weerstand niveausHet totale aantal instelbare weerstandsniveaus van de hometrainer. Je kunt de weerstand stap voor stap verhogen. Hoe meer weerstandsniveaus, hoe kleiner de stapjes tussen de weerstanden. Hierdoor kun je de training geleidelijker op- of afbouwen en nog doelgerichter trainen. | 16 | 16 |
× Maximale lichaamslengteDe maximale lichaamslengte waarmee je het apparaat op een prettige manier kunt gebruiken. Zeker iets om in de gaten te houden wanneer je wat groter bent. | 190 cm | 195 cm |
× Maximaal belastbaar gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer je je hometrainer belast. Let daarom altijd op het maximale belastbaar gewicht van een toestel wanneer je wat zwaarder bent. Een apparaat met een hoog maximaal belastbaar gewicht is vaak ook van een betere kwaliteit dan een apparaat met een laag maximaal belastbaar gewicht. | 135 kg | 150 kg |
× GewichtHet totale gewicht van je hometrainer. Hoe zwaarder een toestel hoe beter de kwaliteit. Bij een zwaarder apparaat zijn vaak betere kwaliteit materialen gebruikt. Ook blijft het toestel beter staan wanneer je fanatiek traint. | 30 kg | 36 kg |
× Gewicht vliegwielHet gewicht van het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de hometrainer. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender je beweging is. Een zwaarder vliegwiel maakt je training dus comfortabeler. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat je hometrainer stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer actief traint. | 7 kg | 10 kg |
× Aantal programmasHet aantal trainingsprogramma's dat op je hometrainer geinstalleerd zijn. In sommige gevallen is dit totaal uit te breiden met behulp van apps of software updates. | 12 | 19 |
× ErgometerDe ergometer meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. | - | - |
× Aandrijf systeemNet als bij een fiets hebben fitnesstoestellen een ketting om het vliegwiel, die als aandrijving dient. Omdat een ketting relatief snel slijt en veel lawaai maakt, hebben de duurdere modellen een V-belt. Een V-belt is een soort rubberen band en is slijtvaster en maakt bovendien minder lawaai. | V-belt | V-belt |
× HartslagsensorEen ingebouwde hartslagsensor meet je hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van het toestel. Er zijn ook apparaten die je koppelt aan een los verkrijgbare borstband. De koppeling vind dan plaats via Bluetooth of ANT+. | Handsensoren | Handsensoren, Hartslagmeter |
× Waterpas verstelbaarIs het toestel waterpas instelbaar? Met stabilisators kun je het apparaat makkelijk waterpas stellen. Hierdoor wiebelt het toestel tijdens de training niet. | Ja | Nee |
× DisplayWat voor schermtype heeft je hometrainer? In de meeste gevallen is dit een eenvoudig of LCD scherm, maar soms heeft apparaat het een LED scherm. Op het display kun je alle meetgegevens aflezen en kun je de trainingsprogramma's bedienen. Sommige displays hebben ook een steun om een tablet in te leggen. | LCD | LCD |
Meetgegevens op display | Calorieverbruik, Grafiekweergave, Afstand, Hartslag, RPM, Snelheid, Tijd, Wattage | Calorieverbruik, Grafiekweergave, Afstand, Hartslag, RPM, Snelheid, Tijd, Wattage |
× ConnectiviteitWanneer de hometrainer is uitgerust met Bluetooth of ANT+ dan is deze te koppelen aan trainingsapplicaties voor je smartphone, tablet of computer. Er zijn apps om je trainingsprestaties te monitoren, maar ook programma's die je een interactieve route laten afleggen. Voorbeelden van apps zijn: Zwift, Kinomap, Tacx training, iConsole+ en Explore the World. | Geen | Geen |
Bekijk | Bekijk |