Dit vind je in deze review:
De belangrijkste eigenschappen van de Fitbike Race 2
De Fitbike Race 2 werd al eerder op de markt gebracht, maar was vervolgens een tijdlang niet meer verkrijgbaar. Nu is hij weer terug van weggeweest: in een nieuw jasje en met enkele verbeteringen. De Fitbike Race 2 stond erom bekend dat het een low budget spinningbike was, die zich toch onderscheidde door zijn kwaliteit.
Is dat met de nieuwe Race 2 ook het geval? Het is een eenvoudige, maar degelijke spinningfiets voor beginners, met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft een zwaar vliegwiel en is ergonomisch ontworpen. In deze Fitbike Race 2 review lees je wat deze spinbike allemaal te bieden heeft.
Een weerstand met viltblokjes
Bij de Fitbike Race 2 wordt de weerstand opgewekt door viltblokjes, deze worden tegen het vliegwiel aangedrukt. Dit werkt prima, het veroorzaakt echter wel wat geluidsoverlast. Het is niet meer dan een suizend geluid, maar het is wel handig om je dit van tevoren te realiseren. Daarbij komt ook dat de viltblokjes eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden, omdat ze slijten. Magnetische weerstand, is volledig stil en vereist minder onderhoud. Maar een magnetische weerstand zie je meer op de duurdere modellen zoals de Fitbike Race Magnetic Home.
Een vliegwiel van 13 kilo
Het vliegwiel van de Race 2 weegt maar liefst 13 kilo. Dat is voor een spinningfiets in deze prijsklasse een indrukwekkend gewicht. Een dergelijk zwaar vliegwiel zie je niet bij andere fietsen in deze prijsklasse. Het is tevens prima voor beginners en mensen die al wat ervaring hebben met sporten, omdat dit gewicht voor voldoende uitdaging zorgt. Ook het vliegwiel draagt namelijk bij aan de weerstand tijdens het spinnen. Dit gewicht zorgt eveneens voor een prettige en soepele fietsbeweging.
Een uitstekende bouwkwaliteit
Fitbike is een merk dat kwaliteitsapparaten op de markt brengt. Je mag er dus op vertrouwen dat ook de Fitbike Race 2 een kwaliteitsapparaat is. Deze spinbike is duurzaam en er zijn uitstekende materialen gebruikt. Het eigen gewicht van de Race 2 is 33 kilo, wat niet erg zwaar is. Toch zal het apparaat stabiel blijven staan tijdens een normale training. Maar dit is een van de redenen, dat hij niet geschikt is voor intensieve duurtrainingen. De kwaliteit van de Race 2 blijkt ook het feit dat hij belast kan worden tot 120 kilo.
Een ergonomisch stuur
Tijdens het spinnen is het van cruciaal belang dat je in de goede houding zit. Als je bijvoorbeeld niet goed bij de pedalen kunt of je moet te ver voorover buigen om bij het stuur te kunnen, dan belast je je spieren niet op de goede manier. Je loopt dan meer risico op een blessure. Gelukkig kun je de Fitbike Race zo instellen, dat je in de juiste houding komt te zitten. Het stuur is in hoogte verstelbaar en het zadel horizontaal en verticaal. Daarnaast is het stuur uitgerust met ergonomische grepen, zodat je je handen in meerdere posities kunt zetten.
Pedalen met toeclips
De pedalen op de Race 2 zijn standaard voorzien van toeclips, zodat je je voeten goed kunt vastzetten. Je hebt hiervoor geen speciale schoenen nodig.
De Fitbike heeft geen SPD aansluiting aan de andere kant van de pedaal maar dit kun je ook niet verwachten in deze prijsklasse. Je kunt natuurlijk altijd nog SPD pedalen los aanschaffen wanneer je dit heel prettig vind trainen.
Een verstelbaar zadel
Het zadel is in hoogte en op het horizontale vlak in te stellen en ergonomisch ontworpen, zodat je er comfortabel op zit. Zo kun je het op een goede positie zetten die past bij je lengte, maar ook in verhouding tot het stuur.
Om het zadel vast te zetten, wordt een pop in systeem gebruikt. Je kunt het zadel op verschillende standen in hoogte verstellen. Als je het zadel in de goede positie hebt gezet, zal het door dit systeem niet meer verschuiven, ook niet bij zware belasting. Horizontaal kun je het zadel ook op de juiste verhouding tot het stuur instellen.
De plus- en minpunten
Als je als beginner op zoek bent naar een spinningfiets, dan wil je meestal niet meteen een apparaat dat over de nieuwste technische snufjes beschikt. Spinbikes zijn over het algemeen vrij prijzig in aanschaf en dat geldt zeker voor fitnessapparaten met veel verschillende opties.
Een eenvoudige spinningfiets voor een scherpe prijs
De Fitbike Race 2 is daarom een interessante mogelijkheid. Het is een eenvoudige spinningfiets, die alleen een eenvoudige display heeft, een weerstand opgewekt door viltblokjes en een robuuste kwaliteit. Maar de Race 2 heeft wel een vliegwiel van 13 kilo, wat behoorlijk zwaar is. Hij kan tevens belast worden tot 120 kilo. Daarnaast gebeurt de aandrijving met een V-belt, wat geen extra geluidsoverlast oplevert.
Je hebt weinig extra opties
Als je meer opties wilt, dan schiet de Fitbike Race 2 tekort. Zo kan het apparaat niet via Bluetooth gekoppeld worden aan smartphones of tablets. Je kunt dus niet interactief trainen met Zwift. Het is evenmin mogelijk om de weerstand vanaf te display aan te passen, dat moet handmatig. Maar dit is wel de reden dat deze spinningbike heel betaalbaar is. Zoek je een spinningfiets waarmee je interactief kan trainen met Zwift dan kun je beter kijken naar de Schwinn IC8 of de Senz Sports S5000 of bekijk hier de 5 beste spinningfietsen met Zwift.
Hoe fietst de Fitbike Race 2?
Waarschijnlijk is het inmiddels wel duidelijk dat de Fitbike Race 2 een eenvoudige spinningfiets is, die geen luxe opties biedt. Als je dus op zoek bent naar een spinbike met allerlei technische snufjes, zoals hartslagmeting, interactieve training en een ventilator op het frame, dan zul je toch echt een andere moeten zoeken. Je zou dan bijvoorbeeld de Senz Sports S5000 kunnen overwegen.
De Race 2 is dan misschien een basic spinbike, maar hij biedt je alles wat je nodig hebt voor een comfortabele training. Het zadel kan zowel verticaal als horizontaal ingesteld worden en het stuur is in hoogte verstelbaar. Hierdoor kun je in de juiste houding trainen. Het zadel zit prettig en biedt voldoende steun voor een intensieve training.
De weerstand pas je handmatig aan
De weerstand van de Fitbike Race 2 wordt opgewekt door middel van viltblokjes. Dit is een effectieve vorm van weerstand, maar het levert wel extra geluidsoverlast op, omdat de blokjes tegen het vliegwiel drukken. Bij luxere spinningfietsen kun je deze weerstand via de display aanpassen. Met een druk op de knop zet je de weerstand lichter of zwaarder. Op de Race 2 zul je dat echter handmatig, door aan de knop op het frame te draaien, moeten doen. Bedenk wel dat je hiervoor je training even moet onderbreken.
Deze spinningfiets is niet uitgerust met een trainingscomputer. Je kunt dus niet gebruik maken van programma’s. Hij beschikt wel over een display, waarop je de belangrijkste gegevens kunt zien, zoals afstand, tijd, calorieverbruik en je snelheid.
Fitbike Race 2 vergeleken met de Fitbike Race 4
Fitbike heeft ook een model dat 50 euro duurder is dan de Race 2. Daarom vind je hieronder een vergelijking van deze 2 spinningfietsen om te kijken of die 50 euro de moeite waard zijn om voor de Race 4 te kiezen:
Fitbike Race 2 | Fitbike Race 4 | |
Prijs | €249 | €299 |
Score | ||
× ReviewsDit is het gemiddelde van consumentenreviews van webshops en reviews websites zoals kieskeurig. Dit geeft een goed beeld wat deze spinningfiets voor reviews bij consumenten krijgt. | 4 / 5 van 2 reviews | 5 / 5 van 8 reviews |
× WeerstandEen spinningfiets geeft op verschillende manieren weerstand tijdens je training. Er zijn verschillende soorten weerstanden zoals de: magneetrem en remblokken. Een weerstand met een magneet kan automatisch versteld worden en is nauwkeuriger dan een remblok. De remblokken kunnen alleen met de hand worden bedient maar zijn wel wat goedkoper dan een magneetweerstand. | Remblok | Magnetisch |
× Weerstand verstellingDe manier waarop je spinningfiets schakelt tussen de verschillende weerstandsniveaus. Bij een handmatige verstelling moet je zelf met een knop of hendel de weerstand verstellen. Bij een elektronische verstelling wordt dit door de computer gedaan of kun je via een knop op het display de weerstand verstellen. | Handmatig | Handmatig |
× Maximaal belastbaar gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer je je spinningfiets belast. Let daarom altijd op het maximale belastbaar gewicht van een toestel wanneer je wat zwaarder bent. Een apparaat met een hoog maximaal belastbaar gewicht is vaak ook van een betere kwaliteit dan een apparaat met een laag maximaal belastbaar gewicht. | 120 kg | 100 kg |
× GewichtHet totale gewicht van je spinningfiets. Hoe zwaarder een toestel hoe beter de kwaliteit. Bij een zwaarder apparaat zijn vaak betere kwaliteit materialen gebruikt. Ook blijft het toestel beter staan wanneer je fanatiek traint. | 33 kg | 28 kg |
× Gewicht vliegwielHet gewicht van het vliegwiel is heel belangrijk. Tijdens het fietsen drijf je door te trappen het vliegwiel aan en imiteert het vliegwiel hetzelfde voorwaartse gevoel als buiten op de fiets. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat je spinningfiets stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer je tijdens het trainen op de pedalen gaat staan. Ook bepaald het vliegwiel grotendeels hoeveel weerstand het apparaat kan geven. | 13 kg | 6 kg |
× ErgometerDe ergometer meet je verbruik als je op het apparaat aan het trainen bent. Je verbruik wordt weergegeven in wattage. | - | - |
× Aandrijf systeemNet als bij een fiets hebben fitnesstoestellen een ketting om het vliegwiel, die als aandrijving dient. Omdat een ketting relatief snel slijt en veel lawaai maakt, hebben de duurdere modellen een V-belt. Een V-belt is een soort rubberen band en is slijtvaster en maakt bovendien minder lawaai. | V-belt | V-belt |
× HartslagsensorEen ingebouwde hartslagsensor meet je hartslag tijdens de training. Meestal zitten deze sensoren in het stuur van het toestel. Er zijn ook apparaten die je koppelt aan een los verkrijgbare borstband. De koppeling vind dan plaats via Bluetooth of ANT+. | - | Handsensoren |
× Waterpas verstelbaarIs het toestel waterpas instelbaar? Met stabilisators kun je het apparaat makkelijk waterpas stellen. Hierdoor wiebelt het toestel tijdens de training niet. | Ja | Ja |
× DisplayWat voor schermtype heeft je spinningfiets? In de meeste gevallen is dit een eenvoudig of LCD scherm, maar soms heeft apparaat het een LED scherm. Op het display kun je alle meetgegevens aflezen en kun je de trainingsprogramma's bedienen. Sommige displays hebben ook een steun om een tablet in te leggen. | Eenvoudig | Eenvoudig |
Meetgegevens op display | Calorieverbruik, Afstand, Snelheid, Tijd | Afstand, Snelheid, Tijd, Calorie, Verbruik, Hartslag |
× ConnectiviteitWanneer de spinningfiets is uitgerust met Bluetooth of ANT+ dan is deze te koppelen aan trainingsapplicaties voor je smartphone, tablet of computer. Er zijn apps om je trainingsprestaties te monitoren, maar ook programma's die je een interactieve route laten afleggen. Voorbeelden van apps zijn: Zwift, Kinomap, Tacx training, iConsole+ en Explore the World. | Geen | Bluetooth |
× Toeclip pedalenMet de toe clips pedalen kun je je wielrenschoenen vastzetten. Hierdoor kun je zowel bij de op- als de neergaande beweging goed kracht zetten. Tevens voorkomt het wegglippen van je schoenen van de pedalen. | Ja | Ja |
Bekijk | Bekijk |
Zoals je kunt zien krijg je bij de Fitbike Race 4 een magnetische weerstand en interactieve mogelijkheden wat 2 grote voordelen zijn. Daarentegen krijg je wel een lichtere fiets en een lichter vliegwiel. Hieronder kun je weer minder fanatiek fietsen.
Voor wie is de Fitbike Race 2 een goede keuze?
Ben je op zoek naar een kwalitatief goede spinbike, maar ben je beginner en heb geen hoog budget, dan is de Fitbike Race 2 een goede keuze. De spinningfiets biedt enkel het hoognodige, zoals een racestuur, een duidelijke display en toeclips op de pedalen. Daarbij kun je wel het zadel en stuur goed instellen en weegt het vliegwiel 13 kilo. Op de Race 2 kun je dus prima een paar keer per week een lekkere training doen. De meeste beginners zijn meestal niet te veeleisend en zullen blij zijn met de aantrekkelijke prijs-kwaliteit van dit apparaat.
De serieuze thuissporter kan beter een andere fiets kiezen
Ben jij echter een serieuze thuissporter en wil jij dagelijks intensief trainen, dan blijkt uit deze Fitbike Race 2 review dat deze spinningbike niet echt iets voor jou is. Hij is niet bestand tegen zware belasting en biedt ook niet voldoende opties, zoals trainingsprogramma’s, een zwaarder vliegwiel of interactieve trainingen. Er zijn voldoende alternatieven op de markt die wel bieden wat je zoekt. We raden je aan om eens te kijken bij de Fitbike Race 3 en de Race 8.
Wil je graag interactief trainen?
Interactieve training wordt niet ondersteund door de Fitbike Race 2. Wanneer je een spinningfiets zoekt waarmee je een training met Zwift kan doen dan kun je beter de Fitbike Race 4 kiezen. Die spinningfiets heeft hiervoor wel ondersteuning.