Stappentellers: welke kies je?

stappenteller

Maak jij je wel eens zorgen over je gezondheid en of je wel genoeg beweegt?

Beweging is belangrijk voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je spieren sterk blijven, dat je gewrichten soepel bewegen en dat je stress kunt kwijtraken. Je lichaam blijft er beter door in een goede conditie. Wie gezond ouder wil worden zou vaak moeten bewegen. Daar hebben we meestal niet zo’n goed zicht op. Een stappenteller is een klein apparaatje, dat je kan helpen inzicht te krijgen in hoeveel je beweegt. Ze zijn heel populair en dat is geen wonder. In het artikel hieronder kun je lezen wat een stappenteller doet, wat het verschil is tussen een stappenteller en een activity tracker en waar je op moet letten als je er een koopt.

Wat is een stappenteller?

wat is een stappenteller Een stappenteller is een klein apparaatje dat gebruikt wordt om je stappen te tellen, de hele dag door. Het wordt ook wel een pedometer genoemd. Je draagt de stappenteller aan je broekriem, op je schoen of je kunt hem in een broek- of jaszak meenemen. Hoewel je een stappenteller als los apparaatje kunt kopen, zijn er tegenwoordig ook apps die je op je smartphone kunt installeren en die eveneens de functie van stappenteller kunnen vervullen. Je moet dan natuurlijk wel je smartphone de hele dag bij je dragen.

Gebruik je een stappenteller, dan maakt het niet uit of je grote of kleine stappen neemt, langzaam of snel loopt. Elke stap wordt gemeten. Je bewegingen binnenshuis (lopen van de huiskamer naar de keuken of de wc), naar je werk of tijdens een lange wandeling, de apparaatjes (of apps) zijn nauwkeurig genoeg om elke stap te meten. Hoeveel stappen je op een dag neemt is een goede graadmeter voor de hoeveelheid beweging die je krijgt.

En genoeg bewegen is belangrijk. Het helpt om je lichaam in goede conditie te houden. Je gewrichten moeten regelmatig bewegen, zodat ze gesmeerd en soepel blijven. Ook je spieren hebben beweging nodig, omdat ze anders slap worden en steeds sneller vermoeid raken. Te weinig bewegen is een van de belangrijkste redenen dat mensen ziek worden of last krijgen van allerlei aandoeningen.

Inzicht in je bewegingspatroon

Bij veel informatie over stappentellers zie je staan dat je een doel kunt stellen voor jezelf. Vaak wordt er dan 10.000 stappen genoemd. Het idee van voldoende bewegen en dat omzetten in het lopen van 10.000 stappen per dag (wat om te zetten is in gemiddeld 7 tot 8 kilometer) komt oorspronkelijk uit Japan. Je hoeft dit niet als verplichting te nemen, je kunt je eigen doel stellen, maar aan het aantal stappen dat je zet per dag, kun je zien hoe actief je bent:

  • 5000 stappen of minder: weinig actief, zittend beroep of leefstijl
  • 5000 tot 7500 stappen: licht actief, aangeraden wordt meer te bewegen
  • 7500 tot 10.000 stappen: matig actief, redelijk wat beweging
  • Meer dan 10.000 stappen: actieve gezonde leefstijl
  • Meer dan 12.500 stappen: zeer actieve leefstijl

Hoeveel stappen per dag?

Dit is een uitgangspunt. In Nederland komt het bewegingsadvies van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze hanteert een ruimere, minder vaststaande norm en gaat uit van een half uur beweging per dag (richtlijn vind je hier). Veel mensen denken dat ze zelf best weten hoeveel ze bewegen, maar het blijkt dat ze dat veel te hoog inschatten. In werkelijkheid komen mensen (vooral met een zittend beroep) soms maar aan 1500 tot 2000 stappen per dag. Wil je meer hierover weten, dan kun je dit vinden in dit artikel: hoeveel stappen per dag is gezond?

Door een stappenteller te gebruiken, zie je duidelijk hoeveel je nu eigenlijk beweegt. Met dit inzicht kun je hier verandering in brengen. Door de stappenteller de hele dag bij je te dragen, heb je de mogelijkheid om, als je ziet dat je niet aan je stappendoel komt, een korte wandeling in te lassen of lopend naar de supermarkt te gaan in plaats van met de auto.

Stappenteller of activity tracker?

stappenteller of activity tracker Stappentellers zijn vaak basic apparaatjes. Ze houden het aantal stappen bij, maar niet de afgelegde afstand. Maar je kunt ook kiezen voor stappentellers met meer opties, zoals bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën, gelopen afstand en een alarm dat je eraan herinnert te bewegen.

Toch zijn stappentellers niet hetzelfde als activity trackers en fitbit horloges, alhoewel ze er op gaan lijken als ze meer functies hebben. Over het algemeen beschikken activity trackers over meer en uitgebreidere functies dan stappentellers. Een stappenteller is nu eenmaal alleen bedoeld om bij te houden hoeveel stappen je zet. Een activity tracker heeft meer mogelijkheden. Zo kan deze eveneens je stappen tellen, maar ook meten hoeveel uur je slaapt, kan hij je hartslag meten en kan hij door aan je smartphone gekoppeld te worden binnenkomende berichten laten zien.

Met een activity tracker kun je dus niet alleen inzicht krijgen in je bewegingspatroon, maar in meer facetten van je gezondheid. Omdat deze apparaatjes meer mogelijkheden hebben, zijn ze gemiddeld ook wat duurder dan een stappenteller.

Ben je een sportfanaat en wil je nog meer meten tijdens je workout? Dan is een sporthorloge wellicht beter voor je!

In onderstaand overzicht zie je de verschillen tussen stappentellers en activity trackers op een rijtje.

Basic Stappenteller Uitgebreide stappenteller Activity Tracker
Formaat en dragen Klein, met klip op kleding, schoen, riem of zak Klein met klip of als armband of horloge dragen Als armband of horloge dragen
Wat wordt gemeten Aantal stappen Aantal stappen, Afgelegde afstand, Calorieën Aantal stappen, Afgelegde afstand, Slaapsensor, Hartslag, Calorieën, Snelheid
Koppeling met smartphone Nee Nee Ja
Mogelijkheden met smartphone N.v.t. N.v.t. Notificaties van sociale media, Herinnering stappendoel, Ontvangen van berichten, Caller ID, Online competitie aangaan, Gegevens bijhouden, Herinnering bedtijd, Workout kalender
Waarbij gebruiken Wandelen, trappen lopen, hardlopen Wandelen, trappen lopen, hardlopen Fietsen, hardlopen, zwemmen, wandelen (elke sport)

Waar op letten als je een stappenteller koopt?

stappenteller kopen Waar moet je op letten wanneer je een stappenteller koopt? Hieronder de 7 belangrijkste punten:

1. Betrouwbaarheid/nauwkeurigheid

De betrouwbaarheid van de stappenteller is een belangrijke overweging. Je gaat hem gebruiken om bij te houden hoeveel je beweegt. Als het apparaatje dit niet nauwkeurig genoeg meet (je weet bijvoorbeeld dat je 8000 stappen hebt gelopen, maar hij heeft er 10.000 of meer gemeten), dan heb je er niets aan.

Er zijn veel stappentellers op de markt die goedkoop zijn, maar ook niet erg nauwkeurig. Als je er een gekocht hebt en je komt erachter dat hij niet bevalt, dan is dat zonde. Het enige wat je kunt doen om dit te voorkomen is de reviews te lezen. Ga voor een wat duurdere stappenteller om teleurstelling te voorkomen.

2. Extra opties

Zoals gezegd zijn stappentellers redelijk eenvoudige apparaatjes. Het belangrijkste is dat ze je stappen nauwkeurig tellen en dit weergeven. Wil je extra opties, zoals het aantal verbrande calorieen of de afgelegde afstand, bekijk dan de specificaties.

3. Prijs

Online vind je stappentellers al vanaf €5,00. Het kan zijn dat je niet veel wilt uitgeven aan je stappenteller, maar houd er rekening mee dat een goedkoop apparaatje minder lang mee gaat en waarschijnlijk minder nauwkeurig is. Duurdere stappentellers zijn steviger en zijn kwalitatief meestal wat beter.

4. Batterijduur

Over het algemeen gaan de batterijen van een stappenteller behoorlijk lang mee. Sommigen kunnen het tussen de vier en zes maanden doen, zonder de batterijen te hoeven vervangen of op te laden. Kijk of de stappenteller ook een slaapfunctie heeft om op batterijverbruik te besparen. Sommige stappentellers kunnen opgeladen worden via USB, anderen hebben een knoopcel, die vervangen moet worden als deze leeg is.

5. Hoe draag je hem

Als je een stappenteller aanschaft, houd er dan rekening mee hoe deze gedragen moet worden. Houd je er niet van iets om je pols te hebben, dan is een clip-on versie geschikter voor jou. Deze kun je gemakkelijk op je schoen of aan je broek hangen. Stappentellers die je om je pols draagt zijn lichtgewicht en zitten meestal comfortabel.

6. Geheugen

Wil je je gegevens langere tijd bijhouden en je voortgang kunnen zien? Dan is het handig dat je stappenteller over een geheugen beschikt. Je kunt dan terugzien hoeveel stappen je de laatste dagen of weken hebt gezet. Niet alle stappentellers kunnen dit, dus houd hier rekening mee.

7. Beloning

Sommige stappentellers hebben een beloningssymbool voor wanneer je je doel van de dag hebt gehaald. Dit kan net een extra stukje motivatie bieden. Dus als je dit leuk vindt en weet dat je hier beter door gemotiveerd wordt, is dit een belangrijke optie om in gedachten te houden.

Alles over fitness