Wie thuis wil gaan sporten heeft de keuze uit een groot aantal verschillende fitnessapparaten en een daarvan is de roeitrainer. Misschien overweeg je wel een roeitrainer aan te schaffen, maar wat zijn de voordelen van een roeitrainer? Dit apparaat biedt je namelijk een heel ander soort training dan een hometrainer, loopband of crosstrainer.
Daarom zet ik hier de voor- en nadelen van de roeitrainer voor je op een rijtje. Voordelen als het feit dat het apparaat je een full body, low impact workout levert, maken de roeitrainer aantrekkelijk voor iedereen. Daarentegen is de techniek wat lastiger om onder de knie te krijgen. Wil je alle voordelen van een roeitrainer weten, lees dan snel verder.
Dit vind je in dit artikel:
Hoe traint een roeitrainer?
Buiten op het water roeien is natuurlijk hartstikke leuk, alleen voor slechts weinig mensen haalbaar. Daarom is het geweldig dat er een alternatief is: de roeitrainer (ook wel roeimachine genoemd). Hiermee kun je een fijne workout doen, die vrijwel gelijkwaardig is aan op het water roeien. In plaats van aan peddels trek je aan een hendel die verbonden is met een vliegwiel. De training wordt zwaarder gemaakt door middel van weerstand. Die kan op verschillende manieren opgewekt worden.
Er zijn roeimachines met:
- Magnetische weerstand
- Luchtweerstand
- Waterweerstand
Zorg dat je de roeitechniek goed onder de knie krijgt
Elke soort weerstand heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Lucht- en waterweerstand geven een behoorlijk realistische roei-ervaring. Magnetische weerstand is ook aantrekkelijk, omdat het geruisloos is. Om alles uit je roeitraining te kunnen halen en veilig te kunnen sporten, is het wel belangrijk om een correcte roeitechniek te gebruiken. Je zou er vooral op moeten letten dat je je rug goed recht houdt en de meeste kracht uit je benen haalt. Op internet zijn veel filmpjes te vinden om goed te kunnen zien hoe je moet roeien. Steek wat tijd in een juiste techniek, zodat je vervolgens lekker thuis kunt trainen op je roeitrainer.
Ben jij op zoek naar een goede roeitrainer? Dan kun je hier de TOP 10 beste roeitrainers van dit moment bekijken!
De voordelen van een roeitrainer
Waarom zou je kiezen voor een roeitrainer en niet voor een loopband, crosstrainer of ander fitnessapparaat? Dat komt doordat de roeitrainer een aantal unieke voordelen met zich meebrengt. Hieronder zie je de 10 voordelen van een roeitrainer.
1. Soepele beweging die de gewrichten niet belast
Een van de grote voordelen van de roeimachine is het feit dat je er een low impact workout op kunt doen. Of je nu kwetsbare gewrichten hebt of niet, de soepele beweging die je maakt ontziet de gewrichten, wat een prettige training oplevert. Bij veel andere sporten, zoals hardlopen of (bal)sporten waarbij je springt en rent, krijgen de gewrichten nogal wat te verduren. Knieën en enkels moeten de klappen opvangen en dat kan voor een zware belasting zorgen en soms zelfs voor blessures.
Wie al gevoelige gewrichten heeft, zou zeker een roeitrainer kunnen overwegen. Je profiteert van een spierversterkende beweging, die echter soepel verloopt en niet zorgt voor een overmatige belasting van de gewrichten.
2. Traint het hele lichaam
Er zijn niet veel sporten die bijna alle spieren van het lichaam tegelijkertijd trainen, maar roeien is daar een van. Met een roeimachine kun je je hele lichaam in een keer een goede workout geven. Je kuiten en dijbenen gebruik je om af te zetten, je buikspieren helpen je bovenlichaam rechtop houden, je rug, schouders en armen gebruik je om aan de hendel te trekken. Niet alleen gebruik je praktisch al je spieren, roeien combineert ook krachttraining met conditietraining. Het is dus een zeer efficiënt apparaat.
Wil je hier meer over weten dan kun je dit artikel lezen: welke spieren train je met roeitrainer?
3. Geschikt om afvallen te bevorderen
Op een roeitrainer verbrand je veel calorieën! Dat is natuurlijk logisch, omdat er veel spieren worden gebruikt als je roeit. Je kunt deze workout dus goed gebruiken als je wilt afvallen. Tijdens een half uur trainen op de roeimachine kun je ongeveer 400 calorieën verbranden, alhoewel dat natuurlijk afhangt van je gewicht, leeftijd en de intensiteit waarmee je traint.
4. Combineert kracht- en conditietraining
Ben je op zoek naar een fitnessapparaat dat je helpt met het verbeteren van je conditie? Dan is de roeitrainer een uitstekende keuze. Hij is uitermate geschikt om een duurtraining op te doen, waarbij je zo lang mogelijk achter elkaar roeit. Dit is goed om je hart en longen te wennen aan een langdurige inspanning. Maar de roeitrainer is ook een uitstekend apparaat om je spieren te versterken en je spiermassa te vergroten. Trainen op de roeitrainer is dus zeer efficiënt, waarbij je krachttraining combineert met conditietraining.
5. Prettige beweging die je lang vol houdt
Heb je de techniek van het roeien eenmaal goed onder de knie, dan is het een beweging die je goed kunt volhouden en die prettig aanvoelt. Omdat je je hele lichaam gebruikt, ben je minder snel uitgekeken op het roeien, dan bijvoorbeeld op een eentonige beweging als hardlopen of fietsen. Toch blijft dit natuurlijk een kwestie van je eigen voorkeur en valt niet te voorspellen of je snel bent uitgekeken op een roeitraining of niet.
6. Veilig en droog trainen
Heb je altijd al willen roeien, maar zag je op tegen de nadelen van slecht weer en de mogelijkheid dat je roeiboot omkiept? Met een roeitrainer kun je veilig in je eigen huis trainen en blijf je zeker droog! Van harde wind, regen, onweer of mist, zaken die buiten op het water roeien ondoenlijk of zelfs gevaarlijk maken, zul je op een roeitrainer geen last hebben. Deze maakt het mogelijk om in elk seizoen te kunnen trainen.
7. Groot voordeel van een roeitrainer: voor alle leeftijden
Roeien is een leuke en gezonde sport voor mensen van alle leeftijden. Voor jongeren zitten er vele voordelen aan verbonden: ze kunnen gemakkelijk hun hele lichaam in beweging krijgen en daarnaast is deze sport erg goed voor je houding. Voor jeugd die veel achter de computer zit is dat een positief punt. Dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen die hele werkdagen achter een bureau zitten.
Trainen op een roeimachine is echter ook voor ouderen geschikt. Op de laagste weerstand kan er veilig getraind worden, met een lage intensiteit. Het is belangrijk dat ouderen hun spieren versterken en op de roeitrainer kan dat op een veilige manier, omdat de gewrichten niet belast worden.
8. Geschikt apparaat voor thuistraining
Heb je de ruimte, dan is de roeitrainer heel geschikt om thuis te trainen. Het is wel een vrij lang apparaat, dus hij neemt vrij veel ruimte in. Maar er zijn ook inklapbare roeimachines. Deze zijn dus handig voor wanneer je niet zoveel ruimte hebt.
9. Trainen zonder blessures
Een ander groot voordeel van een roeitrainer is dat de kans op blessures heel klein is. Wanneer je goed de tijd hebt genomen om de roeibeweging te oefenen en aandacht hebt voor een correcte houding, is de kans op blessures tijdens het roeien klein. Doordat er een vloeiende beweging wordt gemaakt en er geen zware belasting is van de gewrichten, kan er niet veel mis gaan. Wil je blessurevrij sporten, dan is roeien een goede optie.
10. Televisie kijken, interactief trainen of muziek luisteren
Thuis sporten is tot op zekere hoogte altijd een beetje saai. Omdat je weinig afleiding hebt, kan een training erg lang duren. Maar je kunt roeien goed combineren met een lekkere playlist van je favoriete muziek of een spannende televisieserie. Er zijn ook roeitrainers waarmee je interactief kunt trainen. Deze apparaten kunnen via Bluetooth gekoppeld worden met je tablet of telefoon, waarna je aan wedstrijden kunt meedoen, uit verschillende trainingen kunt kiezen en je gegevens kunt delen.
De beste roeitrainers van dit momentHieronder vind je de beste roeitrainer van dit moment om thuis te kunnen roeien:Instapmodel
Focus Fitness Row 3
: Magnetisch | Gewicht vliegwiel: 12 kg | Gewicht: 35 kg | Aantal programmas: 12 | Inklapbaar: Ja
BekijkMiddenklasse
Tunturi Fitrow 50
Maximale lichaamslengte: 200 cm | Aantal programmas: 17 | Hartslagsensor: Los verkrijgbare borstband
BekijkTopklasse
Senz Sports R4000
: Water | Maximale lichaamslengte: 195 cm | Hartslagsensor: Hartslagmeter | Display: LCD
BekijkInstapmodel
Tunturi FitRow 40
Weerstand verstelling: Handmatig | Weerstand niveaus: 8 | Gewicht: 27 kg | Ergometer: - | Display: LCD
BekijkDe nadelen van een roeitrainer
Het mag duidelijk zijn dat roeitrainers veel voordelen hebben. Er zijn echter ook wel wat nadelen te vinden. Bekijk ze hieronder en aan het eind kun je zelf de conclusie trekken welke punten voor jou de doorslag geven.
1. Eerst een goede techniek aanleren
Zoals gezegd zou je voor je gaat roeien, je eerst moeten verdiepen in de juiste roeitechniek. Een goede houding is erg belangrijk, want je kunt snel last krijgen van je onderrug. Een roeitrainer is dus niet een apparaat waar je gewoon opstapt en begint met sporten. Dat kan de drempel hoger maken om te kiezen voor dit apparaat. Het is echter makkelijk om informatie te vinden over de juiste roeitechniek en in principe is het niet moeilijk om deze te leren.
2. Neemt ruimte in beslag
Net als andere fitnessapparaten neemt een roeitrainer aardig wat ruimte in beslag. Is dit voor jou een bezwaar, dan kun je ook kijken naar een inklapbare roeitrainer. Tijdens het gebruik neemt hij natuurlijk wel de benodigde ruimte in. Maar ben je klaar met trainen, dan kun je het apparaat inklappen en in een hoek of onder je bed schuiven.
3. Je hele lichaam komt in actie
Je kunt dit natuurlijk zien als voordeel, maar het kan eveneens een nadeel zijn. Wanneer je een chronische blessure hebt aan een lichaamsdeel (of dat nu een schouder, je rug of een knie is), voor het roeien heb je bijna alle spieren nodig en dan wordt dus ook je geblesseerde lichaamsdeel gebruikt. Op een hometrainer kun je bijvoorbeeld prima fietsen als je last van je schouder hebt, maar dit kan op een roeitrainer niet. Kijk dus goed of de roeitrainer in jouw situatie geschikt is. Heb je een blessure, dan kan het zijn dat je het apparaat langere tijd niet kunt gebruiken.
4. Trainen kan saai worden
Trainen op een fitnessapparaat heeft zijn beperkingen en dat geldt ook voor een roeitrainer. Je maakt constant dezelfde beweging en er is weinig afleiding. Gelukkig kun je het zelf interessanter maken door een serie te kijken, muziek te luisteren of gebruik te maken van trainingsprogramma’s.
5. Let op als je lang bent
Langere mensen zullen goed moeten opletten als ze een roeitrainer willen aanschaffen. Niet alle roeitrainers zijn geschikt voor mensen langer dan 190 cm. Als het apparaat te klein is, kun je je benen niet strekken en geen volledige roeibeweging kunnen maken. Je kunt dan niet comfortabel trainen. Kijk dus bij de specificaties wat de maximale lichaamslengte is die geschikt is voor het apparaat dat je op het oog hebt.
6. Hoge aanschafprijs
Afhankelijk van de eisen die je aan een roeitrainer stelt, kunnen deze fitnessapparaten behoorlijk duur in aanschaf zijn. Wil je een roeimachine die wel over een leuke trainingscomputer beschikt, maar verder niet zo complex is, dan ben je met een paar honderd euro klaar. Ook de soort weerstand heeft veel invloed op de aanschafprijs: magneetweerstand is het goedkoopste. Ga je voor lucht- of waterweerstand, dan schiet de prijs snel omhoog. Ook interactieve mogelijkheden zorgen ervoor dat je roeitrainer duurder in aanschaf is. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt. Er is zeker een leuke roeitrainer te vinden die bij jouw budget past.
7. Geluidsoverlast
Doordat er weerstand wordt opgewekt, kan het zijn dat je roeitrainer geluidsoverlast veroorzaakt. Het is dus afhankelijk van de soort weerstand, hoeveel en wat voor geluid te horen is tijdens een training. Magneetweerstand is het stilste, hierbij wordt geen geluid gemaakt. Luchtweerstand is lawaaiig, het klinkt alsof er een grote ventilator aanstaat. Hoe intensiever je sport, hoe meer geluid dit maakt. Dit ervaren sommige mensen als storend. Waterweerstand zorgt ook voor geluid: je hoort tijdens het roeien het klotsen van water. Meestal wordt dit niet als vervelend ervaren, het klinkt juist heel natuurlijk. Het kan handig zijn om een roeimachine uit te proberen om na te gaan wat jij van het geluid vindt dat deze maakt. Op basis hiervan kun je een keuze maken voor een bepaalde soort weerstand.
Wil je thuis gaan trainen, dan zijn roeitrainers daar heel geschikt voor. Deze fitnessapparaten hebben veel voordelen: je traint je hele lichaam (en hebt dus in principe geen ander apparaat nodig) en hij geeft je een low impact training. Je kunt er zowel je conditie mee trainen als je spieren versterken, en roeien is geschikt voor alle leeftijden. Nadelen zijn o.a. de geluidsoverlast die sommige machines veroorzaken en het kost wat tijd om de juiste roeitechniek onder de knie te krijgen. Zie jij meer voor- dan nadelen en lijkt roeien jou een leuke sport? Aarzel dan niet en zoek de roeitrainer die jou gaat helpen fit en sterk te worden.