De 8 voordelen van een hometrainer

hometrainer voordelen

Wie gaat sporten met een hometrainer, zal al snel merken dat de hometrainer veel voordelen met zich meebrengt. Van het grote gebruiksgemak tot het trainen van je conditie en spierkracht. Zowel beginners als gevorderden kunnen op de hometrainer uitdagende trainingen doen. Stap vandaag nog op een hometrainer en fiets jezelf fit en gezond.

1. Maakt afvallen gemakkelijker

voordelen van een hometrainer Natuurlijk is voeding belangrijk als je wilt afvallen, maar regelmatig bewegen kan ervoor zorgen dat afvallen gemakkelijker gaat. Fietsen op een hometrainer is ideaal als je wilt afvallen. Doordat je je tempo goed gelijkmatig kunt houden doordat het een rustige beweging is, kun je specifiek trainen op gewichtsverlies. Om af te vallen heb je een relatief lage hartslag nodig. Een hometrainer die je hartslag kan meten is daarbij dan natuurlijk een grote hulp.

Als je hometrainer ook nog over een trainingscomputer beschikt, kun je zelfs specifiek programma’s volgen om af te vallen. De training die je volgt, houdt het tempo relatief laag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam overgaat tot vetverbranding. Ook als je geen trainingscomputer of hartslagmeter hebt, zal het fietsen op de hometrainer kunnen bijdragen aan het afvallen. Probeer te fietsen op een tempo waarbij je nog genoeg adem hebt om te kunnen praten. Leg de focus op het vasthouden van dit tempo, je hoeft dus geen sprintjes te trekken.

Door te trainen op een hometrainer kun je behoorlijk wat calorieën verbranden. Afhankelijk van de inspanning die je levert, verbrandt je tussen de 400 en 600 calorieën per uur. Wil je goede resultaten zien, dan wordt er aangeraden tenminste drie keer week te trainen.

2. Training die de gewrichten ontziet

De meeste sporten kunnen redelijk belastend voor je gewrichten zijn. Sporten zoals hardlopen, zumba of tennis zijn belastend voor je gewrichten waardoor je een kans loopt om een blessure op te lopen.

Dit is niet het geval als je gaat trainen op een hometrainer. De gewrichten worden amper belast en ook de kans op een blessure is te verwaarlozen. Daarom wordt de hometrainer ook vaak gebruikt door ouderen om fit te blijven of door mensen die moeten revalideren na een (knie) operatie.

Daarom is dit één van de belangrijkste voordelen van een hometrainer. Ten eerste kun je op de hometrainer zitten, dus er komt geen lichaamsgewicht op je heupen, knieën en voeten. Je hoeft niet te rennen of te springen, wat bewegingen zijn die deze gewrichten zwaar belasten. Het enige wat je doet, is de vloeiende en gemakkelijke trapbeweging maken. Omdat dit zonder schokken gaat, ontziet dit je gewrichten, zowel de botten, als de pezen en de spieren.

Daarom is de hometrainer geschikt voor mensen met pijnklachten, zoals reuma, maar ook wanneer je langdurig geblesseerd bent. Je kunt hem eveneens gebruiken als je moet revalideren. Het fietsen helpt spieren te herstellen en weer wat kracht te krijgen. Zonder dat je hierbij het risico loopt jezelf te overbelasten. De beste hometrainers voor ouderen en revalidatie heb ik hier op een rij gezet: de beste hometrainers voor ouderen en revalidatie.

3. Traint de grote spiergroepen

Door op de hometrainer te fietsen, train je meer spiergroepen dan je misschien verwacht. Een groot voordeel van de hometrainer is dat er verschillende spieren sterker worden, zoals:

  • Bovenbeenspieren (quadriceps)
  • Bilspieren
  • Hamstrings
  • Kuitspieren

En in mindere mate:

  • Buikspieren
  • Rugspieren
  • Biceps en triceps

Trainen op de hometrainer versterkt deze grote spiergroepen. Het naar beneden duwen van de trappers activeert de quadriceps, de hamstrings, de bilspieren en de kuiten. Fietsen geeft je niet dezelfde stevige spieren als wanneer je aan krachttraining doet, maar ze worden wel sterk en mooi gevormd.

Hoewel je zou denken dat je buikspieren niet gebruikt worden op de hometrainer, werken die ook mee aan de fietsbeweging. Bij het trappen beweegt je bovenlichaam mee en je kunt extra kracht zetten door je buikspieren te activeren. Ook zijn ze nodig om jezelf in evenwicht te houden. Dit geldt eveneens voor de rug- en armspieren.

4. Conditietraining

Door te fietsen verbeter je de gezondheid van je hele lichaam en in het bijzonder de conditie van je hart en longen. Een sterk hart- en longsysteem helpt je om met meer energie door de dag te komen. Een sterker hart kan het bloed gemakkelijker door je lichaam pompen en je van zuurstof voorzien. De longen kunnen ook beter omgaan met zwaardere fysieke activiteiten. Ook de spieren worden sterker, vooral van de onder- en bovenbenen en de billen.

Op de hometrainer kun je je conditie verbeteren met behulp van een trainingscomputer. Deze biedt je vaak keuze uit meerdere programma’s en daarmee kun je speciaal trainen op conditie. Zo zul je elke keer je grenzen verleggen en steeds wat verder komen.

Een goede conditie is belangrijk om je energiek te voelen

Wie een slechte conditie heeft, wordt sneller moe en heeft te weinig energie om iets te ondernemen. Dit kan zelfs invloed hebben op je stemming. Het kan tot somberheid en depressie leiden. Regelmatig fietsen op de hometrainer helpt je conditie te verbeteren en op peil te houden.

Door te fietsen zet je je lichaam in beweging en moeten je hart en longen harder werken om het bloed rond te pompen. Alle organen hebben meer zuurstof nodig en raken beter doorbloed. Je traint hiermee je uithoudingsvermogen, zodat je steeds beter om kunt gaan met zwaardere belasting. Je hart wordt gezonder en sterker en ook je longfunctie verbetert. Je zult merken dat je, door te trainen op de hometrainer, meer energie krijgt.

Wil jij thuis ook trainen met een hometrainer? Dan kun je hier een lijst vinden met de beste hometrainers + aankooptips: een hometrainer kopen.

5. Geschikt voor beginnende en ervaren sporters

hometrainer Heb je nog niet eerder in je leven gesport of is het al enige tijd geleden dat je gesport hebt? Dat is geen probleem met de hometrainer. Een voordeel van de hometrainer is dat het apparaat eenvoudig in gebruik is. Ook als je een slechte conditie hebt, kun je beginnen met fietsen, want je kunt de training zelf instellen. Houd je het fietsen nog niet lang vol, dan begin je rustig en houd je de training kort. Zo kun je je lichaam laten wennen aan de beweging en regelmatig sporten.

Een ander voordeel is dat de hometrainer erg veilig in gebruik is. Ook mensen die slecht ter been zijn kunnen vaak gemakkelijk op de hometrainer sporten. Er zijn zelfs hometrainers die speciaal zijn gemaakt om te revalideren en die een extra lage instap hebben. Je zult ook niet snel een blessure oplopen.

Wil je wel meer uitdaging, heb je een goede conditie en doe je graag stevige workouts, dan kan de hometrainer ook jou van dienst zijn. Het is dan wel goed om te zorgen dat je een hometrainer aanschaft met een zwaarder vliegwiel (meer dan 10 kilo). Hierdoor kun je een vloeiende fietsbeweging maken, ook op hogere snelheden.

Het is tevens prettig als je kunt kiezen uit verschillende weerstandsniveaus. Is dit het geval, dan kun je je training zo zwaar maken als je wilt. De hometrainer is ook uitermate geschikt om HIIT training op te doen, waarbij je kunt wisselen in tempo en zwaarte. Dat is een vorm van training die voor elke sporter een uitdaging is.

De beste hometrainers van dit momentHieronder vind je de beste hometrainers van dit moment om thuis te kunnen fietsen:

6. Iets leuks doen terwijl je sport

Omdat de hometrainer zo eenvoudig en veilig in gebruik is, kun je tijdens het sporten gewoon nog iets anders doen. Zet de hometrainer voor de televisie of zet een tablet in een houder en kijk tijdens het fietsen naar je favoriete films of series.

Op de hometrainer zit je stabiel en je kunt je goed vasthouden. Het is vrijwel onmogelijk om van de fiets te vallen. Binnen fietsen kan soms een beetje eentonig worden, maar als je onderwijl iets leuks kijkt, vliegt de tijd voorbij. En voor je het weet zit je training er weer op.

7. De voordelen van binnen fietsen met een hometrainer

Hoewel je buiten lekker in de frisse lucht kunt fietsen, levert buiten sporten ook heel wat nadelen op. Denk maar aan het weer (regen, harde wind of ijzel), wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Net als slecht zicht in het donker, losse tegels in het fietspad en andere weggebruikers die je moet ontwijken. Binnen fietsen is wat dat betreft een stuk veiliger en makkelijker.

Een voordeel van de hometrainer is dat je kunt fietsen! Binnen fietsen kun je namelijk altijd doen, wat het weer buiten ook is en ongeacht het tijdstip. Je fiets staat altijd klaar en je bent met een hometrainer sneller geneigd om even een training tussendoor te doen. Wie buiten gaat fietsen, zal toch eerst de geschikte kleding aan moeten doen (rekening houdend met kou of regen) en een route uitzoeken. Trainen op een hometrainer is dus ook wat tijd betreft heel efficiënt.

Op de hometrainer maakt het niet uit of het koud of warm is, je draagt je normale sportkleding. Als het warm is kun je zelfs een ventilator bij je hometrainer zetten. Het is altijd veilig, je loopt niet het risico te slippen of tegen iets of iemand aan te botsen. Zelfs niet als je onderwijl televisie kijkt. En ben je voortijdig moe geworden, dan stap je af en kun je uitrusten op de bank. Dat is wel anders wanneer je buiten fietst en altijd nog helemaal naar huis moet rijden.

8. Trainingscomputer biedt uitdaging

voordeel van display Ben je van plan een hometrainer aan te schaffen, dan is het handig om te letten op wat de trainingscomputer te bieden heeft. Sommige hometrainers beschikken slechts over een eenvoudige computer, die alleen de basisgegevens weergeeft. Denk hierbij aan je snelheid, calorieën en de afstand. Als er trainingsprogramma’s op staan, heeft je hometrainer veel meer mogelijkheden.

Trainingsprogramma’s kunnen algemeen zijn (trainingen van verschillende lengte en zwaarte), maar ook gericht. Dan kun je je training specifiek richten op een doel, zoals afvallen of conditietraining. Het voordeel is dan, dat je zelf geen omkijken hebt naar een trainingsschema of tijdens het trainen moet letten op de zwaarte van je training. Als je meer wilt weten over apps op de hometrainer dan kun je daar hier meer over lezen: de verschillende hometrainer apps.

Het gebruiken van trainingsprogramma’s zorgt voor meer afwisseling en uitdaging. Door de richtlijnen van de computer te volgen, word je gestimuleerd om je net wat meer in te spannen. Daarbij komt dat je houvast hebt aan het programma en goed je voortgang kunt volgen. Als de computer de gegevens van vorige trainingen kan opslaan, zie je precies of je afvalt, sterker wordt of je tijden verbeteren. Ook dat zorgt weer voor extra motivatie om door te gaan met sporten.

9. Fietsen op een hometrainer zorgt voor minder stress

Fietsen op een hometrainer kan helpen stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Door te fietsen stimuleer je de productie van endorfines, bekend als “gelukshormonen”, die een positief effect hebben op je gemoedstoestand en je stress helpen verlagen.

Ook kan fietsen op een hometrainer dienen als een vorm van afleiding en ontspanning. Je kunt je concentreren op je training en je gedachten verzetten, waardoor je even kunt ontsnappen aan de stressvolle situaties van het dagelijks leven.

Ook helpt regelmatige lichaamsbeweging, zoals fietsen op een hometrainer, dat je beter kunt slapen. Het kan helpen om overtollige energie kwijt te raken, je lichaam en geest te ontspannen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.