Zoek je een fitnessapparaat en twijfel je tussen een hometrainer of crosstrainer? De hometrainer en crosstrainer zijn beide fitnessapparaten waar je gemakkelijk zelf mee aan de slag kunt gaan. Hieronder zet ik de 10 belangrijkste verschillen voor je op een rij en laat ik zien wat de beste keus is voor jou.
Dit vind je in dit artikel:
Dit vind je in dit artikel:
De 3 belangrijkste verschillen
De 3 belangrijkste verschillen tussen een hometrainer en crosstrainer op een rij:
De hometrainer
- De beweging lijkt op een fietsbeweging
- Je kunt tijdens de training zitten.
- Trainen is laagdrempelig en niet belastend voor de gewrichten.
De crosstrainer
- De beweging lijkt op een langlaufbeweging
- Tijdens de training blijf je staan.
- Trainen is laagdrempelig en niet belastend voor de gewrichten.
Een groot verschil is dat je op de hometrainer zittend sport, terwijl je op de crosstrainer staat. Hierdoor gebruik je andere spieren en met een verschillende intensiteit.
De 10 verschillen tussen een hometrainer en crosstrainer
De hometrainer en crosstrainer zijn twee heel verschillende fitnessapparaten. In het overzicht hieronder zie je de grootste verschillen in een makkelijk overzicht:
Hometrainer | Crosstrainer | |
---|---|---|
1. Beweging | Fietsbeweging | Langlaufbeweging |
2. Houding | Zitten | Staan |
3. Trainingsdoel | Traint uithoudingsvermogen | Traint uithoudingsvermogen en kracht |
4. Train je stabiliteit en balans? |
Nee | Ja |
5. Vliegwiel | Vliegwiel voor | Vliegwiel voor of achter |
6. Verstelbaar? | Ja | Ja |
7. Trainingscomputer | Ja | Ja |
8. Laagdrempelig? | Ja | Ja |
9. Impact | Low impact training | Low impact training |
9. Remsysteem | Magneet, inductie, luchtweerstand | Magneet, inductie, luchtweerstand |
Bekijk de beste hometrainer | Bekijk de beste crosstrainers |
1. Verschil van beweging tussen een hometrainer en crosstrainer
Als je een fitnessapparaat wilt aanschaffen, is het belangrijk om te kijken welke beweging er gebruikt wordt, om je lichaam te trainen. Deze beweging moet je liggen, je moet hem prettig vinden, anders zul je het sporten niet lang volhouden. Er zit een verschil in de beweging tussen de crosstrainer of hometrainer:
De hometrainer heeft een fietsbeweging
De hometrainer is vergelijkbaar met een fiets. Hierop maak je dus een fietsbeweging. Het gevoel is gelijk aan een echte fiets. Doordat een fietsbeweging niet belastend is, is de hometrainer geschikt voor iedereen die wil bewegen. Ook voor ouderen en mensen die moeten revalideren.
Houd je van fietsen, dan is de hometrainer een ideaal apparaat voor jou.
De crosstrainer heeft een langlauf beweging
Op de crosstrainer maak je een langlauf beweging. Je staat op grote pedalen, waarbij je twee handvatten vasthoudt. Deze bewegen in een kruisende beweging ten opzichte van elkaar. Wat je op een crosstrainer doet is anders dan lopen, het is een vloeiende beweging die het midden houdt tussen fietsen en lopen.
2. Wil je zittend of staand trainen?
Bij beide apparaten kun je de weerstand zelf instellen. Hoe zwaarder de weerstand, hoe zwaarder je training. Met behulp van de trainingscomputer kun je bepalen wat voor soort training je doet. Een groot verschil bij de hometrainer of crosstrainer is of je staand of zittend wilt trainen.
Op de hometrainer train je zittend
Op de hometrainer train je zittend. Je hoeft niet op de pedalen te gaan staan, je zit in een ontspannen houding. Hierdoor belast je je armen en schouders niet. Op de hometrainer werk je dan ook vooral aan je benen: de kuiten en dijspieren. Het bovenlichaam en de armen hoeven niet veel te doen. Zoek je een apparaat waar je zittend traint maar wel je bovenlichaam gebruikt dan kun je eens kijken naar de (Assault) Airbike.
Op de crosstrainer train je staand
Op de crosstrainer ben je staand aan het sporten. Je gebruikt zowel je armen als je benen. Ook moet je meer je best doen om je evenwicht te bewaren, waardoor je meer spieren aanspant. Sporten op de crosstrainer geeft zowel je onder- als je bovenlichaam een workout. Je traint je benen (de kuiten, hamstrings en dijspieren), je core wordt versterkt door het bewaren van je balans en de gekruiste beweging van armen en benen. Je traint je biceps, triceps en de billen.
3. Uithoudingsvermogen en kracht
Met de hometrainer train je alleen uithoudingsvermogen
Met de hometrainer ga je aan de slag om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Je conditie zal door de training verbeteren. Ook kun je de hometrainer gebruiken om te herstellen van een blessure, je kunt de training steeds een stapje zwaarder maken. De hometrainer is geschikt voor duurtraining, niet voor krachttraining.
Met de crosstrainer train je uithoudingsvermogen en kracht
Ook de crosstrainer wordt gebruikt om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren. Doordat je staat kun je wel meer de nadruk leggen op kracht, alhoewel het geen apparaat is om spierballen mee te kweken. Het voordeel van de crosstrainer is dat je zowel voor- als achteruit kunt trappen. Zo kun je ook je bilspieren en hamstrings trainen, wat met de meeste hometrainers niet mogelijk is. Een crosstrainer zet 80% van je spieren aan het werk.
4. De balans en stabiliteit bij een crosstrainer of hometrainer
Zoals gezegd zit je op een hometrainer en dat betekent dat je geen moeite hoeft te doen om in evenwicht te blijven. Dit is wel het geval op een crosstrainer. Vooral als je de handvatten tijdens het trainen loslaat, kun je goed werken aan je balans. Dit zorgt ervoor dat ook je spieren harder moeten werken. Een extra pittige workout dus.
5. Vliegwiel en positie van het vliegwiel
Beide fitnessapparaten werken door middel van een vliegwiel. De beweging die ze maken is cyclisch, maar door de houding waarin je sport is het effect dat dit heeft verschillend. Doordat je een weerstand kunt instellen, kun je de training zwaarder maken. Het gewicht van het vliegwiel is ook van invloed op je training. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler en natuurlijker de beweging aanvoelt.
Bij de hometrainer zit het vliegwiel achter
De hometrainer is een fiets, waarop je dus een fietsbeweging maakt. Het vliegwiel van de hometrainer stopt wanneer je stopt met trappen. Een groot verschil tussen een hometrainer en spinningfiets waar het vliegwiel blijft draaien. Het gevoel is gelijk aan een echte fiets. Houd je van fietsen, dan is de hometrainer een ideaal apparaat voor jou. Meer informatie hierover kun je hier vinden: verschil tussen een hometrainer en spinningfiets.
Het vliegwiel zit bij een crosstrainer voor of achter
Bij de crosstrainer kan het vliegwiel voor- of achteraan zitten. Zit het wiel aan de voorkant (een front driven crosstrainer), dan lijkt de beweging die je maakt het meeste op langlaufen. Zit het aan de achterkant, dan is de pas die je maakt langer, wat actiever aanvoelt. Het lijkt dan meer op hardlopen. Dit is de rear driven crosstrainer. Deze zijn duurder, maar ook wat comfortabeler. Wel is deze beweging wat belastender voor je gewrichten.
6. Is de hometrainer of crosstrainer verstelbaar?
Zowel de hometrainer als de crosstrainer kan versteld worden, zodat het apparaat goed door jou gebruikt kan worden. Het is wel heel belangrijk om van tevoren te testen of het apparaat bij je past. Welk apparaat je ook kiest, als je ergens niet bij kunt (bij de pedalen of het stuur), zul je niet prettig kunnen sporten en loop je zelfs het risico op blessures.
De hometrainer is verstelbaar
Er zijn verschillende onderdelen van een hometrainer die je kunt verstellen.
Het zadel en het stuur van de hometrainer zijn vaak in hoogte verstelbaar. Soms kun je het stuur ook naar voren of achteren instellen. Dit ligt meestal aan de prijs van hometrainer. Hoe duurder de hometrainer hoe groter de mogelijkheden.
De crosstrainer is verstelbaar
Op de crosstrainer kunnen de pedalen soms in hoogte versteld worden of qua hellingshoek. Maar verder is er niet vaak iets in te stellen. Je zult bij het aanschaffen moeten letten op de paslengte. Dit is de afstand die de pedalen afleggen van voor tot achter. Ben je kleiner dan 1.67 meter, dan zou de paslengte rond de 45 cm moeten zijn. Ben je tussen de 1.70 en 2 meter, dan is een paslengte tussen de 50 en 55 cm geschikt.
7. Trainingscomputer
Met een trainingscomputer kun je meer uit je training halen. Het helpt om de training afwisselend en dus interessant te houden, en het daagt je uit om je doelen te behalen. Je kunt specifiek trainen om bijvoorbeeld af te vallen, vet te verbranden of je conditie te verbeteren. Dit kan je op zowel de hometrainer als de crosstrainer gebruiken. Het zal afhangen van wat voor home- of crosstrainer je koopt (bijvoorbeeld het merk of de prijs), hoe uitgebreid de trainingscomputer is die erbij geleverd wordt. Je kunt trainen met een hartslagmeter, zodat de training precies afgestemd wordt op jouw hartslag. De computer kan verschillende soorten trainingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan intervaltraining of bergbeklimmen.
8. Gemakkelijk in gebruik
De hometrainer en crosstrainer zijn beide laagdrempelige apparaten. Je stapt er zo op en kunt ze gebruiken. Op de crosstrainer moet je misschien even de tijd nemen om bekend te raken met de beweging. De hometrainer is door vrijwel iedereen te gebruiken, omdat we bekend zijn met fietsen.
Deze fitnessapparaten zijn daarom ook geschikt voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn of last hebben van een blessure. De bewegingen zijn eenvoudig, je stapt gemakkelijk van het apparaat af en kunt stoppen wanneer je wilt. Ze zijn ook erg veilig in gebruik.
9. Low impact training
Trainen op een hometrainer of crosstrainer is weinig belastend voor de spieren en gewrichten. Sporten zoals hardlopen, fitness, eigenlijk alles waarbij je rent en springt, zorgen voor klappen in de gewrichten (voeten, knieën, heupen). De beweging op de home- en de crosstrainer is vloeiend, waardoor zelfs mensen met gewrichtsproblemen hierop kunnen sporten.
10. Remsysteem van een crosstrainer of hometrainer
Er zijn drie soorten remsystemen die je op de home- en de crosstrainer kunt vinden. De remsystemen zorgen voor de weerstand die je tijdens het trainen voelt en die je zelf kunt instellen.
Luchtweerstand
Door de inspanning die jezelf levert, wordt de weerstand opgebouwd. Hoe harder je traint, hoe hoger de weerstand. Zo zul je altijd trainen op een niveau dat bij je past. De weerstand ontstaat door schoepen en is daardoor weinig slijtagegevoelig. Deze soort weerstand is goed voor interval training. Wel is het zo dat je niet kunt trainen op een laag tempo en een hoge weerstand. Luchtweerstand zorgt ook voor veel geluid tijdens de training. Dit kun je als storend ervaren.
Magneetrem
Binnen het apparaat zijn magneten bevestigd, die dichter of juist verder weg van het vliegwiel worden bewogen. Hiermee bepaal je de weerstand. Dit systeem is slijtagegevoelig, omdat de magneetrem beweegt. Het is wel een goedkoper systeem dan de elektromagneetrem en het is stil, in tegenstelling tot de rem op luchtweerstand.
Elektromagneetrem (inductie)
De weerstand wordt ingesteld door de hoeveelheid stroom die door de magneten gaat. Je kunt hiermee de weerstand heel nauwkeurig instellen en het is vrijwel geruisloos. Omdat er geen onderdelen bewegen is het systeem ook niet zo slijtagegevoelig. Hometrainers en crosstrainers met het elektromagnetische remsysteem zijn over het algemeen duurder. Als je van plan bent echt veel te sporten is dit wel het ideale systeem.
Wat is de beste keuze: een hometrainer of crosstrainer?
De hometrainer en crosstrainer hebben wat overeenkomsten, zoals de cyclische beweging, het gemak waarmee je ze kunt gebruiken en het feit dat je er een low impact training op kunt doen. Een groot verschil is dat je op de hometrainer zittend sport, terwijl je op de crosstrainer staat. Hierdoor gebruik je andere spieren en met een verschillende intensiteit.
Met beide apparaten kun je werken aan je conditie, aan gewicht verliezen of vet verbranden. De keuze komt uiteindelijk toch neer op je persoonlijke voorkeur.
Weet je nog niet zeker of de hometrainer of crosstrainer bij je past? Je kunt ook nog kijken naar dit artikel over de vergelijking tussen de crosstrainer en loopband.