De 10 beste smartwatches van 2023

beste smartwatch

De beste smartwatch heeft veel verschillende functies en kan een handig hulpje zijn. Van het bijhouden van je gezondheid tot je agenda en sociale media. Met een smartwatch ben je niet alleen bij de tijd, maar ook op de hoogte van het laatste nieuws en de updates van vrienden en familie.

Maar de keuze is groot: naast de bekende merken zijn er ook veel nieuwe, jonge bedrijven die mooie smartwatches maken. Hoe weet je welke de beste voor jou is? Met onze top 10 wordt kiezen net wat makkelijker gemaakt. Je ziet direct de voor- en nadelen. Verder vind je ook nog handige tips en antwoord op de meest gestelde vragen over smartwatches.

De 10 beste smartwatches van dit moment

Met een smartwatch om je pols heb je veel mogelijkheden. Een smartwatch houdt je gezondheid bij, stuurt je herinneringen voor afspraken, trackt je locatie en speelt muziek af. Vaak werken ze het beste als ze gekoppeld zijn aan je telefoon, maar sommige functioneren ook prima zonder. Hieronder zie je de beste smartwatches van dit moment, beoordeeld op belangrijke kenmerken als functies, batterijduur en ontwerp.

De top 10 beste smartwatches die je op dit moment kunt kopen:

  1. Samsung Galaxy Watch 3
  2. Apple Watch 6
  3. Samsung Galaxy Watch Active 2
  4. Fitbit Versa 2
  5. Fossil Sport Gen 4S
  6. Garmin Vivoactive 4
  7. Huawei Watch GT2
  8. Garmin Fenix 6
  9. TicWatch E2
  10. Polar Grit X

1 Samsung Galaxy Watch 3

samsung galaxy watch 3

De Samsung Galaxy Watch 3 bouwt voort op het succes van de Galaxy Watch uit 2018. Hij heeft veel van dezelfde kenmerken, maar heeft toch weer nieuwe functies en een ander design. De smartwatch beschikt over een draaibare ring, waarmee je door de opties navigeert. Dit werkt intuïtief en soepel en is makkelijker dan de display gebruiken.

De Galaxy heeft veel mogelijkheden

De apps die beschikbaar zijn voor deze smartwatch zijn handig voor je fitnessdoelen, maar ook voor dagelijkse functionaliteit. Via spraakbesturing kun je de smart assistent Bixby opdrachten geven en bijvoorbeeld berichtjes laten beantwoorden. Je kunt muziek afspelen, het zuurstofgehalte in je bloed meten, inzicht krijgen in je slaapritme. Maar ook op sportgebied is dit horloge een uitkomst: je sportprestaties worden geanalyseerd (je krijgt feedback op je training). Je kunt met deze smartwatch fietsen, fitnessen en hardlopen. Ga je sporten, kies dan wel voor het kunststofbandje, want leer is niet goed bestand tegen zweet.

De Watch 3 is natuurlijk bedoeld voor Android telefoons, maar hij kan ook gekoppeld worden met een iPhone. Toch past een iPhone beter bij een Apple Watch, zoals de nummer 2 uit dit lijstje. Voor alle Android enthousiastelingen is de Galaxy Watch 3 de beste Android Smartwatch van dit moment.

Bekijk de Galaxy Watch 3

2 Apple Watch 6

apple watch 6

De Apple Watch 6 is de nieuwste aanwinst in het rijtje van Apple watches. Toch zijn de vernieuwingen van dit apparaatje niet heel opzienbarend, vergeleken met de vorige versie. Aan het design is niet veel veranderd en de enige nieuwe functies zijn een VO2 max meter en een verbeterde chipset.

De Watch 6 is geweldig om bij te houden hoe het met je gezondheid gesteld is. Je hartslag wordt gemeten met een elektrische hartslagsensor en de smartwatch kan zelfs een ECG maken. Een slaaptracker ontbreekt natuurlijk ook niet. Apple biedt hiernaast de mogelijkheid om gebruik te maken van de Fitness Plusdienst. Hiermee krijg je toegang tot vele fitness workouts. Je activiteiten niveau wordt continu in de gaten gehouden en je krijgt herinneringen om actief te blijven.

Maar je dagelijkse activiteiten worden eveneens makkelijker gemaakt: al je binnenkomende berichtjes zie je op het scherm, er is een optie om direct een gesprek te laten vertalen en Siri helpt je met alles dat je nodig hebt (timers instellen, iemand bellen of je agenda bekijken). De Watch 6 is dus een mooie, complete smartwatch voor Apple gebruikers.

Bekijk de Apple Watch 6

3 Samsung Galaxy Watch Active 2

samsung galaxy watch active 2

Een smartwatch die specifiek geschikt is om mee te sporten, is alleen comfortabel als deze niet te groot en te zwaar is. Samsung heeft daarom de Galaxy Watch Active 2 ontwikkeld, dat kleiner, dunner en lichter is dan een normale Galaxy Watch. De display is 1,2 inch en is dus klein genoeg, zodat je er geen last van hebt bij het sporten. Toch is het een opvallend helder scherm, dat ook kleuren goed laat zien. Deze smartwatch is eveneens voorzien van een draairing, alleen is deze niet fysiek, maar werkt door langs de rand van het scherm te swipen.

Het horloge kan je hartslag meten en heeft automatische meetinstellingen voor 7 sporten. Er zijn 39 verschillende workout modes en een gezondheidsapp, die je stressniveaus kan meten. De smartwatch is zelfs geschikt om mee te zwemmen: hij is waterdicht. Verder kun je er video’s mee kijken en muziek afspelen.

Bekijk de Galaxy Watch Active 2

4 Fitbit Versa 2

fitbit versa 2

De Fitbit Versa 2 is de nieuwste smartwatch van Fitbit, die de opvolger is van de Fitbit Versa. Het horloge is iets kleiner dan de voorganger en het scherm heeft de optie altijd aan te blijven staan. Ook kun je Alexa gebruiken, waardoor je je smartwatch met stem commando’s kunt besturen.

Fitbit is bekend als fabrikant die wearables op de markt brengt. Ook fitbit activity trackers zijn popluair. De Versa 2 is geen echt sporthorloge, maar heeft genoeg interessante functies voor sporters.  Wat jammer is, is dat het apparaatje je locatie alleen kan registreren als je je smartphone bij je hebt (connected GPS). Hij heeft dus geen zelfstandige GPS. De Versa 2 registreert wanneer je actief bent, maar wil je alle statistieken bijhouden, dan moet je een workout starten.

Deze smartwatch beschikt ook over twee slaapfuncties, Sleep Score en Smart Wake. Heel handig is dat als je deze modus inschakelt, automatisch notificaties worden uitgeschakeld. Sleep Score geeft een score aan je nachtrust. Smart Wake helpt je op een relaxte manier wakker worden, door je binnen een interval van 30 minuten op het juiste tijdstip binnen je slaapcyclus te wekken.

Een van de grote voordelen van de Fitbit Versa 2 is het zeer zuinige batterijverbruik. Waar je bij de meeste smartwatches maar 1 of 2 dagen met een batterij kunt doen, kun je daar met de Versa 2 wel een week mee doen (als je het scherm niet op always-on hebt staan). De Fitbit Versa heeft zijn beperkingen, het is echter wel een heel betaalbare smartwatch en dat heeft ook zijn voordelen.

Bekijk de Fitbit Versa 2

5 Fossil Sport Gen 4S

fossil sport gen 4S

Fossil is nog niet zo’n bekend bedrijf binnen de smartwatch wereld, maar heeft veel ervaring opgedaan. De Fossil Sport is ontwikkeld met ultra-lichtgewicht materialen en hij kan gekoppeld worden met zowel iPhone als Android. Je kunt notificaties op je smartphone krijgen, maar ook tijdens het sporten is hij je maatje. Hij houdt je stappen bij, je snelheid en je afgelegde afstand. De Fossil Sport is voorzien van een GPS.

De processor van de Fossil Sport is opvallend snel, waardoor je de watch soepel kunt bedienen. De opslagcapaciteit is groot (4 GB), dus je hoeft je smartphone niet mee te nemen bij het sporten. Je speelt je muziek gewoon vanaf je horloge af. De Fossil Sport kan niet alle gegevens meten, die echte sportwatches wel kunnen meten. Maar met Google Fit kun je met vrijwel elke sport aan de slag. Daarbij komt dat deze smartwatch zeer stijlvol is, waardoor hij geschikt is voor thuis en op kantoor.

Bekijk de Fossil Sport Gen 4s

6 Garmin Vivoactive 4

garmin vivoactive 4

De Garmin Vivoactive 4 is een heel complete smartwatch, geschikt voor sportief en dagelijks gebruik. De fitness functies zijn zeer uitgebreid: of je nu wilt zwemmen, hardlopen, fitnessen of yoga doen, alles kan getrackt worden (22 sporten). Stappen, calorieën tellen en je hartslag, alles wordt geregistreerd. Deze smartwatch blinkt uit in alles wat met gezondheid te maken heeft. Een belangrijke functie die Garmin biedt is de Body Battery: je krijgt een cijfer dat je algehele fitheid weergeeft.

Daar houdt het niet mee op: je smartwatch geeft je een signaal als je niet genoeg beweegt. Ook je slaap kan gemonitord worden. Hij beschikt over een ingebouwde GPS, hartslagsensoren en sensoren om je zuurstofwaardes te meten. De Garmin Vivoactive 4 heeft een touchscreen, maar ook een knop aan de zijkant. Daarmee is het horloge eveneens goed te bedienen als je zweethanden hebt door het sporten. Een touchscreen gebruiken kan dan problemen opleveren.

Bekijk de Garmin Vivoactive 4

7 Huawei Watch GT2

huawei watch GT2

De Huawei Watch GT2 is een buitenbeentje onder de smartwatches. Hij is verrassend laag geprijsd, maar biedt toch een hoop opties. Op sommige punten kan hij zelfs meer dan de nummer 1 en 2 van deze lijst. De GT2 heeft hartslagsensoren en een GPS. De kwaliteit van de Huawei komt naar voren in de nauwkeurigheid van de metingen, die heel accuraat zijn. Ook de hartslagmeting is wat dat betreft goed. Wel moet je op je horloge aangeven dat er getrackt moet worden, dat wordt niet automatisch gedaan.

Het horloge draagt fijn. Dat komt doordat het lichtgewicht is en de bijgeleverde bandjes prettig zitten. Hij is echter wel behoorlijk groot, zeker als je wat smalle polsen hebt. De GT2 heeft een 3D-glas scherm, dat helder is en ook buiten nog goed zichtbaar is. Het werkt met touchscreen, maar er zijn ook twee knoppen. Een ander groot voordeel: de batterij gaat echt heel lang mee, tot wel twee weken. Het is helaas wel zo dat je geen apps van derde partijen op het horloge kunt zetten. Maar voor een smartwatch in deze prijscategorie, levert de Huawei Watch GT2 erg veel waar voor zijn geld.

Bekijk de Huawei Watch GT2

8 Garmin Fenix 6

garmin fenix 6

Ben je sportief en zoek je een smartwatch die bij jouw actieve leven past, dan is de Garmin Fenix 6 misschien iets voor je. Garmin zegt zelf dat dit de meest complete smartwatch is voor sporters. Hij valt op door de bijzondere opties speciaal voor buitensporters. Zo is er zelfs een parachute spring functie. Maar mogelijkheden die voor iedereen interessant zijn, zijn het tracken van je prestaties en het analyseren van gegevens. Je hartslag wordt nauwkeurig gemeten, evenals de VO2 max.

Er zijn speciale opties voor hardlopers, zoals de Pace Pro. Deze functie meet het parcours tijdens het lopen (hoogteverschillen) en je prestaties. De Fenix 6 geeft je tijdens het trainen advies hoe je je route het beste verder kunt lopen. Er is zelfs een ongevallen functie: het horloge kan waarnemen als er iets mis is gegaan, zoals een ongeluk, en stuurt dan een berichtje naar je noodcontact. Het enige nadeel van deze smartwatch is dat hij zwaarder is dan vergelijkbare horloges.

Bekijk de Garmin Fenix 6

9 TicWatch E2

TicWatch E2

De TicWatch E2 wordt op de markt gebracht door het relatief onbekende merk Mobvoi. De E2 valt op door de batterij die het lang volhoudt, ingebouwde GPS en de betrouwbare hartslagmeter. Het horloge is ook nog eens waterdicht. Ondanks dat dit een smartwatch is die een stuk goedkoper is dan de hoger geplaatste horloges, biedt hij alle fitnessfuncties die je nodig hebt. Natuurlijk meet hij je stappen, je kunt fitnessdoelen instellen. Op de smartwatch staan enkele apps van Mobvoi, maar ook Google apps zijn beschikbaar en via de Play Store kun je nog meer installeren.

Bekijk de TicWatch E2

10 Polar Grit X

Polar Grit X

Wie echt voor een sportieve smartwatch wil gaan, komt snel uit bij de Polar Grit X. Je hebt niet alleen begeleiding bij het trainen, maar ook bij het herstel. Vooral bij endurance sporten laat de Grit X zich niet vergelijken met anderen. Handige functies zijn de Hill Splitter (hellinganalyse), routenavigatie, GPS, hoogtemeter, FuelWise (hulp om de juiste voeding te nemen en op vochtinname te letten) en een kompas.

Natuurlijk ontbreken ook een hartslagsensor niet (Polar’s Precision Prime) en een VO2 max sensor. Het horloge monitort je slaap, calorieverbranding en je beweging gedurende de dag. Kortom, wie training serieus neemt, zal zeker wat hebben aan de Grit X.

Bekijk de Polar Grit X

Tips voor omgaan met een smartwatch

De smartwatch heeft veel in huis om je leven gemakkelijker te maken. Het is zoveel meer dan een horloge en zelfs meer dan alleen een verlengstuk van je smartphone. Het is natuurlijk handig dat je je telefoon op tafel kunt laten liggen, en op je smartwatch ziet wat voor berichtjes er binnen komen. Je kunt zelfs antwoorden terugsturen. Maar vergeet niet wat je er nog meer mee kunt doen:

  • Beweeg je wel genoeg? Je smartwatch is een stappenteller en vaak kunnen ze je herinneringen sturen dat je even moet gaan bewegen. Zo blijf je fit en gezond.
  • Contactloos betalen: met sommige smartwatches kun je in de winkel contactloos betalen. De bankpas of telefoon kunnen gewoon in je jaszak blijven.
  • Met de hartslagmeter en/of VO2 max sensor blijf je goed op de hoogte van je gezondheid.
  • Altijd weten waar je bent: met de ingebouwde GPS functie kun je snel controleren of je wel de goede richting op gaat.
  • Gebruik handige apps die je op je smartwatch kunt zetten: OV informatie met 9292, parkeerapps waarmee je snel je parkeergeld kunt betalen, boodschappenlijstjes maken of een reis boeken.

Veel gestelde vragen over smartwatches

Weet je nog niet alles over smartwatches? Misschien staat jouw vraag hieronder vermeld. Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoelang gaat de accu mee?

Niet alleen hangt dit af van de smartwatch (en van het merk), maar ook van hoe je hem gebruikt. Tegenwoordig hebben smartwatches een functie dat het scherm altijd aan blijft. Dit is misschien handig, maar verbruikt veel batterijkracht. Ook het continu meten van de hartslag, de stappensteller de hele dag gebruiken en de GPS zorgt er voor dat je batterij sneller leeg gaat. Bij dit soort gebruik, zal de batterij hooguit 1 of 2 dagen meegaan. Doe je er zuinig mee, dan kan een smartwatch gemiddeld tussen de 5 en 7 dagen gebruikt worden zonder opladen.

Kun je een Apple smartwatch gebruiken met een Android telefoon (en andersom)?

Heb je een Apple smartwatch, dan kun je die koppelen met een Android telefoon. Android heeft het mogelijk gemaakt dat er samengewerkt kan worden met iOS. Het zal echter niet vlekkeloos gaan en sommige functies zullen niet goed werken. Andersom, als je een Android smartwatch hebt die je wilt gebruiken in combinatie met een iPhone, dan kan dat ook. Echter, dit werkt alleen als je minimaal een iPhone 5 hebt, waarop iOS 8,2 staat. Op je smartwatch moet tenminste Android Wear 1.3 staan.

Hoe wordt een smartwatch opgeladen?

Een smartwatch opladen is heel simpel. Er wordt een basisstation bij geleverd, waar je je horloge oplegt. Hij wordt dan magnetisch opgeladen via pinnetjes of dat gaat draadloos (inductie). Een indicator zal aangeven of je horloge weer opgeladen is. Dat kan al binnen een uur zo zijn.

Is een GPS op een smartwatch nuttig?

Een smartwatch kan veel informatie geven door middel van de GPS. Voor gewoon dagelijks gebruik kan het handig zijn (als je naar een vreemde stad moet of een dagje uit bent). Maar je zult zeker wat aan de GPS hebben tijdens het buiten sporten. Je kunt niet alleen zien hoe je route loopt en waar je bent, maar je krijgt bijvoorbeeld ook data over je gemiddelde snelheid en hoe lang je over je training hebt gedaan.

Welke apps kun je gebruiken op een smartwatch?

Niet alle apps die op een telefoon te gebruiken zijn, kun je ook op een smartwatch zetten. Maar er zijn er inmiddels steeds meer beschikbaar. Denk aan de app van KLM, waarmee je je vliegticket op je horlogescherm kunt openen. Met een parkeerapp kun je je parkeerbetalingen doen en met 9292OV zie je alle reisinformatie die je nodig hebt. Er zijn natuurlijk verschillende sportapps, zoals Google Fit, die je helpen bij je training.

Alles over fitness