Wil jij een activity tracker of fitbit kopen? Een wearable is een supertoffe gadget om je activiteit en gezondheid te meten. Maar waar moet je dan precies op letten wanneer je een tracker wilt kopen en wat zijn de beste activity trackers van dit moment?
In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen en laat ik je precies zien waar je op moet letten wanneer je een fitbit horloge wilt kopen. En natuurlijk geef ik je de top 3 beste activity trackers van dit moment!
Lees snel verder!
Dit vind je in dit artikel:
Een fitbit kopen: waar moet je op letten?
Een activity tracker houdt 24 uur per dag bij hoe actief je bent. Naast je activiteiten overdag worden bijvoorbeeld ook je hartslag, calorieverbruik en slaapritme bijgehouden.
Je kunt al een slim horloge of fitbit kopen voor bedragen tussen de 50 en 300 euro. Het meest bekende merk is de Fitbit, maar je hebt ook andere prima trackers zoals bijvoorbeeld een Garmin Vivosmart of Samsung Gear.
Wil je graag een activity tracker kopen? Bedenk dan op voorhand welke van de functies voor jou het meest van belang zijn. Gaat het uitsluitend om het tellen van stappen? Of spelen hartslag en slaapritme ook een rol? Plus, past de fitbit goed bij de sporten die je doet?
Hartslag sensor
Iedere sporter kent de borstband als het gaat om het meten van de hartslag bij inspanning. Activity trackers en Fitbits meten de hartslag met een sensor aan de pols.
Bij een Fitbit heb je dus geen aparte borstband nodig om je hartslag te meten. Als je tracker gedurende de dag draagt wordt je hartslag continue gemonitord!
Slaap sensor
Een goede nachtrust is belangrijk. Wanneer je de wearable gedurende de nacht draagt zal deze je nachtrust monitoren en kun je precies analyseren hoe jouw nachtrust eruitziet.
Stappenteller
Iedere dag voldoende bewegen is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Ook naast het sporten moet je iedere dag voldoende stappen zetten. Je fitbit helpt je hierbij. Stel jezelf een doel en je tracker helpt je om iedere dag voldoende stappen te zetten! Daarom is een stappenteller een onmisbare functie op een fitbit!
Display
Er zijn activity trackers met én zonder display. Wil je echt serieus aan de slag is een display eigenlijk onvermijdelijk. Je hebt dan continue zicht op je prestaties en voortgang zonder dat je daarvoor iedere keer je smartphone hoeft te raadplegen.
De top 10 beste activity trackers van 2021
Wil jij een fitbit kopen? Er zijn veel soorten en maten wearables. Maar als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding dan komt de Fitbit Charge 4 overtuigend op nummer 1.
De Fitbit Charge 4 is geschikt voor zowel de casual- als de heavy user, ziet er geweldig uit en biedt veel waar voor zijn geld. Tel daarbij op de uitstekende reputatie van het merk Fitbit en de Charge 4 blijft voor ons de beste wearable van dit moment.
De 3 beste activity trackers van dit moment:
-
Beste allround tracker
1. Fitbit Charge 4
Mijn keuze voor het beste allround Fitbit horloge!
- Interne GPS
- Slaaptracker
- Keuze uit meerdere bandjes
- Nauwkeurige hartslagmeting
-
Beste gezondheidstracker
2. Fitbit Inspire 2
Mijn keuze voor de beste gezondheidstracker!
- Smal
- Comfortabel om te dragen
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Veel functies
-
Scherpe prijs
3. Huawei Band 4 Pro
Mijn keuze voor de beste prijs/kwaliteit verhouding!
- Goed helder kleurenscherm
- Lange batterijduur
- Meet je slaap en geeft advies
- Hartslagmeting
Hieronder vind je de volledige top 10 van beste activity trackers en fitbits:
- Fitbit Charge 4
- Fitbit Inspire 2
- Huawei Band 4 Pro
- Garmin Vivosmart 4
- Xiaomi Mi Band 4
- De Fitbit Versa 2
- Honor Band 5
- Polar M200
- Samsung Galaxy Fit 2
- Xiaomi Amazfit Bip
1 Fitbit Charge 4
De Fitbit Charge 4 is een activity tracker die je veel informatie over je gezondheid geeft. Je hartslag kan continu gemeten worden en is erg accuraat. Met de Charge 4 kun je betalingen doen en ook de GPS functie werkt uitstekend. Dat betekent dat je je smartphone thuis kunt laten en dat is prettig als je buiten gaat sporten. De accu gaat lange tijd mee.
De Charge 4 zit comfortabel. Het is mogelijk om meerdere bandjes erbij te kopen, zodat je altijd een kleur kan kiezen die bij je past. Er zit een hoogtemeter op, je kunt je trainingsgegevens bekijken (afstand, snelheid, stappen, calorieën). Deze tracker kan goed gebruikt worden bij het fietsen, hardlopen, zwemmen en fitness. Het scherm is ook buiten goed af te lezen, maar het is wel een zwart wit scherm.
Pluspunten:
- Interne GPS
- Slaaptracker
- Keuze uit meerdere bandjes
- Nauwkeurige hartslagmeting
- Geschikt voor meerdere sporten
Minpunten:
- Zwart wit scherm
2 Fitbit Inspire 2
De Fitbit Inspire 2 is een van de meest veelzijdige trackers die nu op de markt zijn. Hij is zeer betaalbaar en biedt misschien niet alle opties die bijvoorbeeld de Fitbit Versa heeft. Maar hij heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. De Inspire 2 heeft een nauwkeurige hartslagmeter en meet de hele dag door automatisch al je activiteiten. Je kunt hem bij veel verschillende sporten gebruiken.
Het grote scherm is duidelijk af te lezen en de batterij gaat vrij lang mee (bij gemiddeld gebruik ongeveer 5 dagen). Ook voor zwemmers is dit een goede activity tracker, hij is waterdicht tot 50 meter.
Pluspunten:
- Smal
- Comfortabel om te dragen
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Veel functies
Minpunten:
- Scherm is wat aan de kleine kant
3 Huawei Band 4 Pro
Voor iedereen die op geld moet letten, is de Huawei Band 4 Pro interessant. Het is een van de beste trackers die voor een aantrekkelijke prijs aan te schaffen is. En dat terwijl de Band 4 Pro veel te bieden heeft. De tracker is geschikt om mee te zwemmen, heeft een zelfstandige GPS functie en een 0.95 inch kleurenscherm. Hierop kun je al je statistieken zien.
Ook wordt je hartslag gemeten en kan de Band 4 Pro je slaappatroon meten met behulp van Huawei TruSleep. Niet alleen kun je zien hoe goed (of slecht) je slaapt, de tracker biedt je 200 oplossing om beter te gaan slapen. De batterij gaat lang mee: gemiddeld 10 tot 14 dagen.
Pluspunten:
- Goed helder kleurenscherm
- Lange batterijduur
- Meet je slaap en geeft advies
- Hartslagmeting
Minpunten:
- Locatiebepaling via GPS is traag
4 Garmin Vivosmart 4
Garmin staat bekend om zijn gadgets voor de fanatieke sporter. De Garmin Vivosmart 4 kan gebruikt worden bij het trainen, maar levert waarschijnlijk te weinig functies voor de serieuze atleet. Toch is het een uitstekende activity tracker. Zo heeft hij de Body Battery, een innovatieve functie die je energie- en stress-levels kan meten en daarmee advies geeft over wanneer het de beste tijd voor jou is om te sporten. Deze functie helpt je om inzicht te krijgen in je algemene gezondheid en de tijd die je nodig hebt om te herstellen na een training.
De batterij van de Vivosmart 4 gaat lang mee (gemiddeld een week). De tracker geeft notificaties van je smartphone weer, kan je stappen tellen en geeft je een herinnering dat je moet bewegen. Het scherm is groter dan bij andere Garmin trackers.
Pluspunten:
- Slank horloge
- Batterij gaat lang mee
- Body Battery: kan energie- en stresslevels meten
Minpunten:
- Geen GPS
5 Xiaomi Mi Band 4
De Xiaomi Mi Band 4 is misschien minder bekend dan Fitbit of Garmin. Maar dit merk brengt ook al zo’n 10 jaar activity trackers uit. Het is een robuuste tracker, met speciale glasbescherming. Daardoor is het apparaatje val- en waterbestendig (ook geschikt om mee te zwemmen). Het AMOLED scherm is full colour en goed zichtbaar, zowel binnen als buiten.
De Mi Band 4 meet de hele dag door je activiteiten, heeft een stappenteller en een hartslagsensor. Op het touchscreen scherm zie je al je meldingen verschijnen en je kunt er ook muziek mee bedienen.
Pluspunten:
- Licht design
- Helder full colour display
- Batterij gaat lang mee
- Snel
Minpunten:
- Software bugs komen soms voor
6 De Fitbit Versa 2
De Fitbit Versa 2 is een mooie allround tracker, die alle opties heeft die je verwacht: een hartslagmeter, slaaptracker, muziekspeler, een hoogtemeter en nog heel wat meer. Het is een geweldige tracker voor zowel sporters als mensen die gewoon hun gezondheid in de gaten willen houden. De Versa 2 is dan ook wel wat duurder dan de gemiddelde activity tracker.
Met de Versa 2 houd je zicht op je dagelijkse stappen, de afgelegde afstand en je calorieën. Maar je kunt er ook je menstruatiecyclus mee volgen en je slaappatroon monitoren. Er zijn ademhalingssessies en 15 trainingsmodi die je kunt gebruiken, voor bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, yoga of hardlopen.
Pluspunten:
- Voor veel sporten te gebruiken
- Betalen met je Fitbit
- Ingebouwde muziekspeler
- Veelzijdige functies
Minpunten:
- Kleine horlogekast
- Gaat niet samen met Huawei smartphones
7 Honor Band 5
De betaalbare Honor Band 5 is een geschikte keuze voor iedereen die voor wat minder geld een goede activity tracker wil. Door het mooie OLED kleurendisplay heeft de Honor Band 5 een luxe uitstraling. Hij heeft niet alle opties die andere trackers hebben, maar dat kun je ook niet verwachten voor dit geld.
Toch heb je met de Band 5 een tracker die je stappen kan tellen, je hartslag de hele dag meet, je slaap bij kan houden en voor fitness, hardlopen, fietsen en wandelen geschikt is. Het scherm is een touchscreen en laat binnenkomende berichten van je smartphone zien. Deze tracker is zelfs waterdicht, waardoor je er mee kunt zwemmen. De Honor Band 5 is vanwege zijn prijs een geweldige tracker voor mensen die er graag eens een willen proberen.
Pluspunten:
- Erg betaalbaar
- Mooi OLED kleurenscherm
- Waterdicht tot 50 meter
- Houd je slaap bij
- Hartslagmeter
Minpunten:
- Soms reageert het scherm traag
- Geen snelheidsmeter
8 Polar M200
Wie echt een actief leven leidt en graag op avontuur gaat, kan de Polar M200 wel gebruiken. Het apparaatje is volledig waterdicht en houdt met zijn ingebouwde GPS precies bij waar je bent. Of je nu marathons loopt, in de wildernis kampeert of gaat zwemmen, je kunt je activiteiten nauwkeurig volgen met de M200.
Verder krijg je bij de Polar M200 een gratis hardloopschema. Via de Polar Flow app ontvang je feedback over je training. Het trainingsprogramma is gepersonaliseerd en houdt rekening met je trainingsdoelen en huidige conditie. Smart Calories houdt bij hoeveel calorieën je verbrandt. Je kunt zelf instellen hoeveel informatie je tijdens de training op je scherm wilt zien.
Pluspunten:
- Synchronisatie met MyfitnessPal, Endomondo en Nike+ Run Club
- Feedback na je training
- Harslag- en slaapmeting
Minpunten:
- Geen bediening van muziek
- Er kan snel vuil komen tussen het horloge en het bandje
9 Samsung Galaxy Fit 2
Zoek je een activity tracker die je helpt in beweging te komen of te blijven, dan is de Samsung Galaxy Fit 2 wat je nodig hebt. Deze tracker houdt je activiteiten nauwkeurig bij, dag in dag uit. Je kunt vijf workouts invoeren, waarna deze automatisch getrackt worden. Gebruik je de Samsung Health app op je smartphone, dan heb je 90 workouts om uit te kiezen, waarvan je er 10 favoriet kunt maken.
De Fit 2 is niet zomaar duurzaam, hij voldoet aan militaire duurzaamheidsnormen. De tracker is waterdicht tot 50 meter, monitort je slaappatronen en tevens je stress-niveaus. Hij is dunner dan zijn voorgangers en heeft een mooi, helder AMOLED scherm met 3D glas. Je kunt ook je muziek via het horloge afspelen. Opvallend is ook de batterijduur: je kunt tot wel 21 dagen zonder opladen doen, en dat terwijl je dan je hartslag continu kunt blijven meten. En toch is de Samsung Galaxy Fit 2 een tracker in het goedkope segment.
Pluspunten:
- Lichtgewicht
- Batterij gaat zeer lang mee
- Trackt veel sporten
- Monitort slaap en stress
- Veel verschillende workouts om uit te kiezen
Minpunten:
- Geen GPS
- Je kunt niet van bandje wisselen
10 Xiaomi Amazfit Bip
De lichte Xiaomi Amazfit Bip is een comfortabele activity tracker. Hij weegt maar 31 gram, dus je zult het nauwelijks voelen dat je hem om hebt. Hij kan je stappen tellen, je hartslag en slaap meten en je calorieverbranding bijhouden. De tracker heeft een ingebouwde GPS en kan onthouden waar je geweest bent. Ook snelheid en afstand worden gemeten. De batterijduur is eveneens uitstekend, bij gemiddeld gebruik gaat deze 30 dagen mee. Het scherm is touchscreen en is binnen en buiten goed te zien. De Xiaomi Amazfit Bip is goed te gebruiken bij het hardlopen, fietsen, fitness en hardlopen.
Pluspunten:
- Ingebouwde GPS
- Hartslagsensor en slaapmeetfunctie
- Lichtgewicht
Minpunten:
- Geen OLED scherm
- Geen muziek bediening
- Spatwaterdicht, niet geschikt om mee te zwemmen
Tips voor het omgaan met een activity tracker
Als je veel plezier van je activity tracker wilt hebben, is het handig om deze tips te gebruiken.
1. Bepaal je huidige niveau
Het is belangrijk om te kijken hoe actief en fit je nu bent. Begin dus met meten van je hartslag, aantal stappen en je slaap op een normale dag. Je hebt op die manier een duidelijk en realistisch uitgangspunt. Ga je straks vooruit, dan weet je dat dat ook echt zo is. Veel mensen overschatten namelijk hoe actief ze zijn. De activity tracker geeft je dan ook een waarheidsgetrouw beeld. En maak je geen zorgen, met de hulp van het apparaatje krijg je de steun en feedback om aan je gezondheid te werken.
2. Bedenk een doel
Bedenk waar je naartoe wilt werken. Je hebt misschien het bekende doel van 10.000 stappen in je hoofd genomen, maar dat is niet altijd een goed idee om als doel te gebruiken als je normaal gesproken nooit wandelt. Zorg dat je doel dichterbij ligt, bij wat je op een gewone dag kunt halen. De meeste mensen kunnen de 5000 stappen halen. Meet dus eerst je huidige niveau en ga daar 2000 stappen boven zitten. Neem de tijd om aan dit doel te werken.
3. Verbind je tracker met je smartphone
Door je activity tracker te koppelen met je smartphone, kun je nog meer nuttige functies gebruiken. Er zijn apps die je met je tracker samen kunt gebruiken en op je smartphone kun je dan alle gegevens inzien, meestal weergegeven in mooie grafieken. Een andere handige optie is als je tracker zelf niet over GPS beschikt, hij de GPS van je smartphone kan gebruiken.
Veel gestelde vragen over een activity tracker
Wat is een activity tracker?
Een activity tracker is een klein apparaatje dat je om je pols kunt dragen en dat je kunt gebruiken om meer inzicht in je gezondheid te krijgen. Het meet allerlei gegevens, zoals je hartslag en je slaappatroon. Je kunt hem de hele dag (en nacht) dragen, zodat je goed kunt zien of je vooruit gaat. De meeste trackers geven je hulp om gezonder te gaan leven, zoals een herinnering als je te weinig beweegt.
Geavanceerdere modellen bieden workouts om te doen en feedback op je trainingen. Het verschil met een sporthorloge is dat een activity tracker bedoeld is om de hele dag te dragen. Een sporthorloge is puur voor tijdens de training en biedt daar gespecialiseerde functies voor.
Waarom kiezen voor een activity tracker?
Je kiest voor een activity tracker als je meer inzicht wilt in je eigen gezondheid. Het kan zijn dat je je zorgen maakt of je wel voldoende beweegt. Gezien het feit dat veel mensen een zittend beroep hebben, is dat niet vreemd. Te weinig bewegen is slecht voor je gezondheid. Een activity tracker is bij uitstek geschikt om je te stimuleren meer te gaan bewegen. Verder hebben veel trackers meer functies die kunnen helpen om gezonder te leven, zoals een functie die je stress-levels meet en het monitoren van je slaap.
Ook kun je er veel aan hebben als meer wilt gaan sporten. Je kunt doelen instellen waar je naartoe wilt werken en de tracker biedt, soms in combinatie met je smartphone, trainingen aan.
Welke activity tracker past bij mij?
Om de activity tracker te vinden die bij je past, kun je nadenken over waar je hem voor wilt gebruiken. Als je hem niet gebruikt voor sporten, maar alleen inzicht wilt in hoeveel je beweegt, kun je een eenvoudige tracker kiezen, die alleen je stappen telt. Wie meer wil weten over zijn gezondheid en bijvoorbeeld zijn hartslag en slaap in de gaten wil houden, kiest de tracker die deze functies heeft. Wil je inzicht in je stress niveaus? Er zijn ook trackers die dit kunnen meten.
Vooral als je een tracker wilt die geschikt is voor tijdens het sporten, kun je letten op voor welke sporten degene die je op het oog hebt, geschikt is. Wil je buiten sporten? Dan is een ingebouwde GPS wel handig. Wil je ermee zwemmen, let er dan goed op dat de tracker waterdicht is. Kijk ook naar extra opties die je belangrijk vindt, zoals berichtjes van je smartphone kunnen inzien, muziek kunnen bedienen of je zuurstofsaturatie meten. Uiteindelijk wil je de activity tracker vinden, die bij jouw levensstijl past. Op die manier haal je er het meeste uit.
De voordelen van een activity tracker
1. Bewustwording van je bewegingspatroon
Veel mensen doen hun best om elke dag wat te bewegen. Als gevraagd wordt of ze genoeg bewegen, schatten zelf in dat dat het geval is. Helaas blijkt dat dit gevoel meestal niet klopt.Natuurlijk werken veel mensen achter de computer en ‘s avonds genieten we van een avondje televisie op de bank. We leiden voornamelijk een zittend bestaan.
Bewegen schiet er snel bij in. De activity tracker kan zorgen voor meer bewustzijn en inzicht op het gebied van beweging. Als jij de tracker de hele dag draagt, kun je direct zien hoeveel (of hoe weinig) je nu eigenlijk beweegt. Met de informatie die je krijgt, kun je je gedrag aanpassen. En het blijkt dat veel mensen dit ook daadwerkelijk doen.
2. De tracker wordt je coach
Een Fitbit kan je begeleiden op het pad naar een gezonder leefpatroon. Dat komt omdat de tracker de mogelijkheid heeft om je te motiveren, net als een echte coach zou kunnen doen. Je kunt je eigen doelen instellen op de tracker, en als je die haalt, geeft de tracker je een beloning (een positieve melding, een thumbs up).
Ook het zien van de cijfers (je gelopen afstand, het verbeteren van eerdere prestaties) zorgt voor meer motivatie. De activity tracker zorgt er ook voor dat je je dagelijkse beweging niet vergeet. Zit je te lang stil of lijkt het erop dat je je doel niet gaat halen op een dag, dan kan de tracker gaan vibreren. Net als een echte coach zit hij je achter je vodden om je te helpen je dagelijkse portie beweging te krijgen. Door een koppeling met je smartphone te maken en je gegevens te delen met anderen, kun je voor nog meer motivatie zorgen. Kijk wie er als eerste aan de tienduizend stappen zit!
3. Meten is weten
De activity tracker meet de hele dag door allerlei gegevens. Dit is de data die je inzicht geeft in je gezondheid. Wat gemeten kan worden:
- Hartslag en stappenteller
- Gelopen of gefietste afstand
- Aantal calorieën dat je verbrand hebt
- Slaapritme: aantal uur, licht of diep slapen
- Zuurstofniveau van het bloed
Niet alle wearables kunnen dit allemaal meten. De ene tracker heeft meer functies dan de andere. Als jij een tracker wilt aanschaffen, is het handig om te bedenken welke gegevens je belangrijk vindt om bij te houden. Sommige trackers kunnen gekoppeld worden met je smartphone. Vergelijk je gegevens en doelen met anderen. Dat kan ook voor extra motivatie zorgen.
4. Gebruiksgemak
Een aantal van de opties die een activity tracker biedt, kunnen ook met een sporthorloge of een smartphone gedaan worden. Maar de activity tracker heeft als voordeel dat het een compact apparaatje is, dat je gemakkelijk overal naartoe kunt meenemen. Je draagt hem aan je pols, in je broekzak of zelfs aan je schoen. Hij zit dus nooit in de weg en je kunt er altijd gemakkelijk bij. Dat is een voordeel op je smartphone, die je niet altijd bij je hebt en omslachtiger is in gebruik (bijvoorbeeld om de juiste app te vinden).
Het verschil met een sporthorloge is, dat deze speciaal is ontwikkeld om gegevens te meten tijdens het sporten. De gegevens helpen je om je sportprestaties te verbeteren en het horloge biedt je trainingsschema’s aan. Deze is dus niet zo geschikt om inzicht te krijgen in je algehele gezondheid.
5. Werken aan je gezondheidsdoelen
Al de gegevens die de activity tracker verzamelt, helpen je om je doelen te bereiken. Je kunt ze gebruiken om een gezond gewicht te bereiken, fit te worden of beter te slapen (wat ook belangrijk is voor een goede gezondheid). Misschien heb je een te hoge bloeddruk of last van stress. Een Fitbit kan je helpen meer inzicht te krijgen in hoe je gezondheid ervoor staat.
Met hulp van de wearable kun je elke dag aan beweging te doen, zorgen voor een goede nachtrust en gezonde keuzes maken. Je kunt zien of je vooruit gaat en of je je doelen bereikt. En de volgende stap is om je grenzen te verleggen en een nieuw doel op te stellen.