Afvallen met maaltijdvervangers zou een makkelijke en snelle manier van gewicht verliezen kunnen zijn. Als je de fabrikanten mag geloven in ieder geval. Met een maaltijdvervanger, bijvoorbeeld een shake, heb je een kant en klare maaltijd die je maar weinig calorieën levert.
Maar het is de vraag hoe gezond maaltijdvervangers zijn. Leveren ze wel alle voedingsstoffen en hoe zit het met de toevoegingen? Kun je een of meerdere maaltijden vervangen? In deze blog werpen we eens een scherpe blik op maaltijdvervangers en beantwoorden we de vraag of je er verantwoord mee kunt afvallen.
Kun je afvallen met maaltijdvervangers?
Maaltijdvervangers zijn razend populair en dat is geen wonder. Ze zouden kunnen helpen om snel en makkelijk gewicht te verliezen. Met een kant en klare maaltijd, zoals een reep of een shake, kun je een van je maaltijden vervangen. Dat kan bijvoorbeeld je ontbijt zijn, maar ook lunch of avondeten. Deze repen en shakes bevatten minder calorieën dan een normale maaltijd. Daardoor zul je dus afvallen.
Hoeveel je afvalt, hangt af van verschillende factoren. Vervang je slechts een maaltijd per dag of meer? Natuurlijk spelen het aantal calorieën van de vervangende maaltijd een rol, plus wat je de rest van de dag nog eet, naast de maaltijdvervanger. Maar zolang je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, kun je afvallen met maaltijdvervangers.
Waar moet je op letten bij een maaltijdvervanger?
Wanneer je besluit maaltijdvervangers te gebruiken bij het afvallen, is het verstandig om op de kwaliteit te letten. Liefst kies je een maaltijdvervanger die zoveel mogelijk waardevolle voedingsstoffen bevat. Je kunt bij je keuze letten op de volgende punten:
1. Eiwitten
Wie af wil vallen, zal minder calorieën eten. Maar hoe minder energie je binnenkrijgt, hoe meer honger je zult hebben. Daarom is het goed om meer eiwitten te eten. Eiwitten leveren energie, maar weinig calorieën. Ze verzadigen goed, dus zul je minder drang voelen om te snacken tussen de maaltijden door.
Daarnaast zijn eiwitten de bouwstenen van de spieren. Mensen die snel afvallen lopen het risico dat ze spiermassa verliezen, in plaats van vet. Wanneer je voldoende eiwitten eet, zal je spiermassa behouden blijven. Hoewel je op verpakkingen van maaltijdvervangers regelmatig de term “eiwitrijk” kunt zien staan, betekent dat niet automatisch dat je er genoeg eiwitten mee binnenkrijgt. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten in een maaltijd zou rond de 20 gram moeten zijn. De meeste van dit soort maaltijden bevat niet meer dan 12 tot 15 gram eiwit per maaltijd. Het is dus belangrijk om hierop te letten.
2. (Onnodige) toevoegingen
Aan veel van de maaltijdvervangers worden zoetstoffen toegevoegd (en aan sommige zelfs suiker). Ze bevatten dan niet veel calorieën, maar het is de vraag of je dit soort onnodige toevoegingen dagelijks wilt binnenkrijgen. Het gaat dan om suikervervangers, zoals aspartaam, sucralose en maltodextrine.
Behalve dat dit niet zo gezond is, hebben alle maaltijdvervangers daardoor ook een erg zoete smaak, waar je al binnen korte tijd genoeg van kunt krijgen. Andere chemische toevoegingen die veel gebruikt worden in deze afslankmaaltijden zijn aroma’s, kleurstoffen en verdikkingsmiddelen. Kies daarom voor een zo natuurlijk mogelijke maaltijdvervanger!
3. Bevatten te weinig vet
Een gezonde maaltijd bevat eiwitten, koolhydraten en ook vetten. Maaltijdvervangers claimen natuurlijk slank te zijn en daardoor is het vetgehalte erg laag. Ze bevatten te weinig van de gezonde vetzuren. In de Warenwet is gespecificeerd dat deze producten tenminste 1 gram linolzuur (in de vorm van glyceriden) moeten bevatten. Dat komt neer op tenminste 20 gram vet per dag. Maar de meeste maaltijdvervangers zitten hier ruim onder.
Hoe vaak kun je een maaltijdvervanger nemen?
Wil jij maaltijdvervangers gebruiken, dan kun je kun je één maaltijd per dag vervangen. Het is niet aan te raden om meerdere maaltijden te vervangen. De kans is groot dat je dan teveel voedingsstoffen gaat missen. Deze maaltijden zijn niet goed uitgebalanceerd en bevatten vaak te weinig gezonde vetten, vezels, weinig vitamines en mineralen en teveel suiker. Door 1 maaltijd te vervangen kun je een calorietekort creëren zonder al te veel voedingsstoffen te missen.
Kijk ook eens naar ons handige weekmenu. Hiermee kun je afvallen terwijl je gewoon lekker kunt blijven eten. Met ons weekmenu krijg je recepten voor drie lekkere maaltijden per dag, die je snel op tafel kunt zetten. Dit kun je eventueel ook prima combineren met een maaltijdvervanger.