Als je wilt afvallen zijn er vele manieren om dat te proberen: verschillende soorten diëten, waarbij je honger moet leiden en supplementen moet innemen. Dure poeders en maaltijdvervangers zijn nodig om moeizaam wat kilo’s kwijt te raken. Afvallen is hard werken, zou je denken. Maar het kan echt makkelijker. Namelijk met het koolhydraatarme dieet.
Het koolhydraatarme dieet is eigenlijk geen dieet, maar een ander eetpatroon. Je gaat minder koolhydraten eten en voorziet je lichaam van andere energiebronnen. Je zult merken dat je met een vol gevoel toch gewicht kunt verliezen. In dit artikel kun je er alles over lezen.
Dit vind je in dit artikel:
Wat is het koolhydraatarme dieet?
De meeste mensen, zeker in het Westen, eten gemiddeld tussen de 200 tot 300 gram koolhydraten per dag. Dit zijn over het algemeen ook nog de snelle koolhydraten: uit pasta, brood, rijst en aardappelen. Tijdens het koolhydraatarme dieet wordt het merendeel van de (snelle) koolhydraten uit je maaltijden geschrapt, dan zul je tussen de 50 en 150 gram koolhydraten eten. Dit zal er voor zorgen dat je snel kunt afvallen, zonder het gebruik van dure maaltijdvervangers en zonder honger.
Je lichaam kan koolhydraten, vet en eiwit als brandstof gebruiken
Je lichaam heeft de mogelijkheid drie soorten brandstof te gebruiken om energie uit te halen. Dat zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten. We zijn allemaal het meeste bekend met de koolhydraten. Die worden door de meeste voedingswetenschappers en publicaties over voeding naar voren gebracht als de beste energiebron. Maar er zit meer achter koolhydraten dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze kunnen energie leveren, maar zorgen er ook voor dat je gemakkelijk te dik wordt.
Het merendeel van de mensen gelooft echter dat je van vet dik wordt en dat koolhydraten een gezonde energiebron zijn. Er is echt duidelijk bewijs dat het teveel eten van koolhydraten leidt tot de aanmaak van buikvet. In onderstaand voorbeeld lees je hoe dit gebeurt.
Wat gebeurt er als je koolhydraten eet
Na een maaltijd met koolhydraten (pasta met groenten, bloemkool met aardappels enz.) gaat je lichaam het eten verteren. De koolhydraten uit de aardappel of de pasta wordt omgezet in glucose. Dit is de energie voor je lichaam en het wordt opgenomen in het bloed. Glucose in bloedsuiker en je lichaam zal altijd proberen de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Om dit te doen maakt het insuline aan.
Deze verlaagt het niveau van de bloedsuikerspiegel. Enkele uren na de maaltijd is deze gedaald en dit veroorzaakt weer een hongergevoel: de bekende suikerdip. Je krijgt dan weer trek en gaat op zoek naar een tussendoortje of snack. En meestal is dit weer iets met koolhydraten. Zo zie je dat koolhydraten een vicieuze cirkel veroorzaken. Eentje waar het merendeel van de Nederlanders last van heeft.
Als je koolhydraten eet merk je dat je elke 2 tot 3 uur wat moet eten. Als je dat niet doet voel je je licht in je hoofd of word je geïrriteerd. Koolhydraten geven je snel energie, dat is waar. Maar ze zorgen ook voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel, zorgen voor overgewicht en belemmeren de vetverbranding.
Dat kan echt anders! En dat is koolhydraatarm afvallen!
Koolhydraatarm dieet: vetten en eiwitten als energiebron
In het koolhydraatarm eetpatroon wordt de hoeveelheid koolhydraten in je dieet teruggebracht naar 50 tot 100 gram koolhydraten. Hiermee kun je makkelijk koolhydraatarm afvallen.
Dit betekent dat je lichaam moet overschakelen op een andere energiebron: namelijk vetten en eiwitten. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer zult hebben van die vervelende suikerdip. Eiwitten en vetten veroorzaken geen grote schommeling van de bloedsuikerspiegel. Je zult dus ook veel minder lekkere trek hebben en naar snacks grijpen.
Maar wordt ik niet dik van vet eten?
Vetten en eiwitten vullen je maag lange tijd. Ze verteren veel langzamer en daardoor houd je een vol gevoel. Ze voorzien je dus ook langer van energie. Veel mensen vragen zich af of ze door het eten van meer vetten juist niet dik zullen worden. Zoals hierboven beschreven veroorzaken koolhydraten juist eetbuiten en worden koolhydraten gemakkelijk omgezet in vet. Tijdens het koolhydraatarme dieet wordt de vetverbranding juist gestimuleerd, vooral van het gevaarlijke buikvet,dat zich ophoopt rond de organen.
Een koolhydraatarm eetpatroon heeft dus veel voordelen. Bekijk de verschillen tussen koolhydraten als energiebron en eiwitten en vetten.
Koolhydraten | Vetten/eiwitten | |
---|---|---|
Hongergevoel | Elke 2 tot 3 uur | Geen lekkere trek tussendoor |
Risico op overgewicht | Ja | Nee |
Afvallen mogelijk | Moeilijk | Gemakkelijk |
Invloed op bloedsuikerspiegel | Groot, veel schommelingen | Weinig |
Leveren energie | Veel energie, snel opgebrand | Geven langdurig energie |
Niet alleen val je gemakkelijk af met het koolhydraatarme dieet terwijl je toch lekker kunt blijven eten, je zult er ook eenvoudig mee op gewicht kunnen blijven. Het is een eetpatroon dat je je hele leven kunt blijven volgen. Dat komt omdat het eigenlijk geen dieet is, maar een andere manier van eten. Je krijgt alle belangrijke, gezonde voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Wat kun je eten bij het koolhydraat arm dieet?
Je voeding tijdens het koolhydraatarme dieet bestaat voor het grootste deel uit onbewerkte producten. Het is de bedoeling dat je zelf de meeste maaltijden maakt, zonder gebruik te maken van kant en klare kruidenmixen, sauzen, potjes en zakjes. Je kunt alle groenten, noten, vlees, vis en zuivel eten.
- Groenten: peultjes, wortelen, kool, paksoi, broccoli enz. Je kunt hiervan zoveel eten op een dag als je wilt.
- Vlees en vis of vleesvervangers: elke dag een portie.
- Yoghurt, kaas, zuivel: naturel en zo onbewerkt mogelijk, liefst niet mager maar juist volvet.
- Eieren: maximaal twee per dag
- Noten, zaden, pitten: een gezond tussendoortje vol energie. Let op, niet teveel, een handje is vaak genoeg.
Als drinken kun je het beste alleen water en (groene) thee drinken. Beperk koffie tot twee kopjes per dag.
Zoals je ziet, heb je met deze ingrediënten genoeg om lekkere maaltijden te maken. Wel zul je niet meer zomaar een kant en klaar maaltijd uit het vriesvak kunnen grijpen of gebruik kunnen maken van sausjes uit een potje. Maar zelfgemaakte sauzen zijn veel gezonder en smaakvoller.
Heb jij graag een kant en klaar koolhydraatarm dieetschema? Dan kan je die hier gratis downloaden.
Vraag je je af hoe je voor je gezin kunt koken als zij niet koolhydraatarm eten? Lees dan onderaan het artikel de handige tips, met suggesties en recepten.
Wil jij 2 kilo per week afvallen?
Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.
Start direct met afvallen!Hoeveel en welke koolhydraten?
Een koolhydraatarm dieet betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer gaat eten! Dat is niet gezond.
Je eet minder koolhydraten en zorgt ervoor dat wat je binnen krijgt voedzaam is. Te weinig koolhydraten helpt je net zo min als teveel. De juiste hoeveelheid koolhydraten voorziet je lichaam van energie en voedingsstoffen. Maar dan is het wel belangrijk te weten welke koolhydraten goed voor je zijn en welke niet.
- Snelle of enkelvoudige koolhydraten: deze voeden ons lichaam niet, ze worden snel opgenomen en leveren kortstondig energie. Je vindt ze o.a. in snoep, chocolade, gebak, wit brood, pasta en witte rijst.
- Langzame of complexe koolhydraten: Deze zijn voedzaam en leveren vezels voor een goede stoelgang. Ze geven hun energie langzaam af, zodat je langduriger energie hebt. Je zit er goed vol van en ze helpen je bij het afvallen. Complexe koolhydraten vind je havermout, zilvervliesrijst, groente, bonen en peulvruchten.
Hoeveel koolhydraten je eet, bepaalt hoe snel je kunt afvallen. Een goed resultaat behaal je door tussen de 50 en 70 gram koolhydraten te eten.
Alle koolhydraten schrappen is niet goed voor je
Het is niet zo dat afvallen sneller gaat als je alle koolhydraten weglaat. Dit zou je enkele dagen kunnen doen, maar is niet goed voor je om lange tijd te doen. Minder dan 50 gram koolhydraten op een dag eten heet een ketogeen dieet. Als je dit wilt doen, raden we aan om dit onder begeleiding van een arts of diëtiste te doen. Er zitten namelijk risico’s verbonden aan het ketogene dieet:
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Prikkelbaarheid
- Slechte adem
- verlaagde weerstand
- Depressie
Het schrappen van alle koolhydraten uit je voeding, werkt op den duur het jojo-effect in de hand. Uiteindelijk zul je toch weer wat koolhydraten willen eten en dan reageert je lichaam door deze suikers meteen op te slaan als vet. Dan ben je eigenlijk verder van huis dan voor het dieet. Beter is het om je koolhydraat inname te beperken, zoals hieronder beschreven wordt.
Richt op ongeveer 50 tot 70 gram koolhydraten per dag
Door je te houden aan deze hoeveelheid koolhydraten op een dag, kun je gezond snel afvallen. Je lichaam krijgt nog alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, maar het zal wel vet gaan verbranden. En dat terwijl je geen honger zult hebben. Je kunt in de eerste week 2 tot 3 kilo afvallen en in de weken daarna tussen de 1 en 2 kilo per week. Het afvallen zal gestaag door blijven gaan.
Het kan zijn dat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan het koolhydraatarm eten. Het moet leren een andere brandstof te gaan gebruiken en dat kan even wennen zijn. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of voelen zich vermoeid. Dit gaat binnen enkele dagen over, dus als het je lukt om vol te houden zul je merken dat het snel beter gaat.
Wil je hierover nog meer lezen? Dan kun je mijn artikel over hoeveel koolhydraten je op een dag kunt eten lezen.
Boodschappen doen en koolhydraatarm eten
Voor de maaltijden binnen een koolhydraatarm dieet gebruik je voor het merendeel pure, verse ingrediënten. Als je de supermarkt inloopt, zal het je opvallen, dat meer dan 70% van de producten die op de schappen liggen op een of andere manier bewerkt zijn. Ze zitten vol suikers, snelle koolhydraten, ongezonde toevoegingen en andere kleur en smaakmakers.
Je zult dus goed moeten opletten met wat je koopt. Je kunt niet lukraak alles van je boodschappenlijstje in je wagentje gooien. Het is belangrijk om op de etiketten te gaan kijken, om te zien wat er in zit. Alleen als je pure groenten, vlees, vis en fruit koopt is dit niet nodig.
Let op bewerkte producten
Hoe meer ingrediënten een product heeft, hoe meer het bewerkt is. Dat kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zien aan pindakaas. Onbewerkte pindakaas bevat alleen gemalen pinda’s. Pindakaas van een bekend merk bevat veel meer dan dat: zout, dextrose (suiker) en toegevoegde goedkope oliën (soja- en palmolie). Dit zijn vaak overbodige ingrediënten die niets toevoegen aan je gezondheid. Eerder zijn ze ongezond.
Houd de ingrediëntenlijst dus in de gaten. Pas vooral op met ingrediënten die je niet kent of begrijpt. Dit zijn vaak chemische stoffen, zoals kleur-, geur- en smaak- of zoetstoffen. Alle stoffen die op -ose of stroop eindigen zijn toegevoegde zoetstoffen. Vermijd producten die dit bevatten, want ze brengen je bloedsuikerspiegel uit balans.
De voedingswaardetabel vertelt je alles over een product
In de voedingswaardetabel kun je lezen hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten een product bevat. Onder het kopje koolhydraten staat hoeveel suikers erin zitten. Dit zou zo laag mogelijk moeten zijn. Probeer gewoon zo min mogelijk producten uit potjes en verpakkingen te kopen. Wat je nodig hebt voor een gezond koolhydraatarm dieet is puur en onverpakt (behalve vlees en vis). Gebruik verse en gedroogde kruiden, tomaten en specerijen om lekkere sauzen en kruidenmixen te maken.
Maak een boodschappenlijstje voor je van huis gaat. Neem tijdens het boodschappen doen geen snelle snacks of tussendoortjes mee. Het is handig om hier zoveel mogelijk gezonde alternatieven voor te bedenken en hier een voorraadje van te maken. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet eten. Het maakt het makkelijker om je aan je dieet te houden.
Wat zijn koolhydraatarme producten?
Binnen het koolhydraatarme dieet zul je je lichaam van een andere brandstof gaan voorzien. In plaats van koolhydraten ga je meer eiwitten en vetten eten. Om dat voor elkaar te krijgen, zul je dus voornamelijk koolhydraatarme producten moeten gebruiken.
Koolhydraten vind je in alle graanproducten (dus brood, pasta, quinoa, havermout, koekjes enzovoorts), maar ook in aardappelen, rijst en snoep. Deze zul je niet meer of in ieder geval veel minder gaan eten. In plaats daarvan kies je voor producten die geen of minder koolhydraten bevatten. Hier vind je een complete lijst van producten met koolhydraten.
Welke producten passen in een koolhydraatarm dieet?
- Vlees en vis: Dierlijke producten nemen een belangrijke plek in, omdat ze eiwitten van hoge kwaliteit leveren. Deze kun je niet in grote hoeveelheden uit plantaardige producten halen. Eet dus regelmatig vlees, gevogelte of vis, maar kies dan voor onbewerkte producten, liefst biologisch.
- Zuivelproducten en eieren passen goed in een koolhydraatarm dieet. Het zijn belangrijke leveranciers van eiwitten. Eieren zijn erg gezond, ze zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Zowel eieren als zuivel vullen goed en zijn dus een prima tussendoortje. Omdat je je binnen dit dieet niet bezig hoeft te houden met calorieën en of vetten wel goed voor je zijn, kies je voor volvette kaas en zuivel. Yoghurt, kwark of melk kan van koeien, schapen of geiten komen.
- Groenten bevatten wel koolhydraten, de ene soort meer dan de andere. Aardappelen bijvoorbeeld bevatten gemiddeld 17 gram koolhydraten per 100 gram, en bloemkool maar 2 gram. In onderstaande lijst zie je de groente die de beste keuze is voor het bereiden van je koolhydraatarme maaltijden. Deze zijn arm aan koolhydraten.
- Fruit bevat veel vitamines, vezels en mineralen en is dus goed voor je gezondheid. Wel is het verstandig om erbij stil te staan, dat fruit veel fruitsuiker (en dus koolhydraten) bevat. Je kunt het beste dus bewust omgaan met het eten van fruit. Eet niet vaker dan 1 of 2 keer per dag fruit en kies de soorten die zo min mogelijk fruitsuiker bevatten. Dat zijn de volgende soorten: nectarines, meloen, papaya, perziken, pruimen, rabarber, grapefruit, bramen, bosbessen, abrikozen, aalbessen, cranberries, frambozen,kiwi, aardbeien.
- Noten, zaden en peulvruchten: Binnen je koolhydraatarme dieet zouden noten, zaden en pitten een belangrijke plek in moeten nemen. Ze leveren je gezonde vetten (meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren in uitgebalanceerde verhoudingen), eiwitten en vezels. Ze vullen goed en zijn dus een gezond tussendoortje. Voeg noten en zaden toe aan yoghurt of strooi ze over je warme maaltijd of door een salade.
- Peulvruchten bevatten relatief veel koolhydraten. Als je ze met mate gebruikt, passen ze ook binnen het koolhydraatarme dieet. Ze leveren je lichaam veel vezels en eiwitten. Tuinbonen bevatten de minste koolhydraten.
- Oliën: Een goede olie gebruiken voor bakken en braden en voor over salades is belangrijk. De olie zou zo natuurlijk mogelijk moeten zijn en een goede combinatie van vetten moeten bevatten. Olijfolie en kokosolie zijn een goede basis voor bij het koken.
- Kruiden en specerijen: Vergeet niet om kruiden en specerijen te gebruiken, heerlijk om je maaltijden meer smaak te geven. Als je ze door groente, over vlees of salades doet, ben je niet afhankelijk van pakjes of zakjes. Je kunt kruiden met elkaar combineren voor nog meer mogelijkheden. Kruiden en specerijen zijn vers of gedroogd te gebruiken.
Een koolhydraatarm product heeft de volgende kenmerken:
- Vult goed:Het is rijk aan vezels, eiwitten of vetten. Deze verteren langzaam in de maag, en daardoor voel je je langdurig verzadigd. Je krijgt minder snel honger na het eten en dat is de reden dat een koolhydraatarm dieet kan helpen bij het afvallen. Je kunt tijdens dit dieet heerlijk eten, de hele dag zonder honger door komen en toch afvallen.
- Bevat waardevolle bouwstoffen: Koolhydraatarme producten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals anti-oxidanten, vitamines, mineralen, eiwitten en vetten. Dit zijn macronutrienten, die essentieel zijn om je gezond en fit te voelen. Bij een groot aantal diëten mag je veel producten niet meer eten, waardoor er gemakkelijk tekorten ontstaan. In het koolhydraatarme dieet eet je juist alleen maar gezonde producten, die het lichaam goed voeden.
- Is zo min mogelijk bewerkt: Vrijwel de meeste producten die je eet zijn puur natuur. Het is de bedoeling dat je alle ingrediënten voor je maaltijd zelf klaarmaakt. Vlees, groente, fruit, noten, kaas, daar maak je je voeding mee. Er zijn geen voorverpakte producten nodig, geen doosjes, zakjes of kant en klare maaltijden. Dat zorgt ervoor dat alles wat je eet gezond is, en dat je geen chemische toevoegingen binnenkrijgt.
Tips om eenvoudig koolhydraatarm te eten
Veel mensen denken dat het moeilijk is om een koolhydraatarm dieet te volgen. Het zou ingewikkelder zijn om te koken, moeilijk te combineren met een gezin of partner die niet op die manier eet, veel tijd kosten. Verder geloven ze ook dat ze bepaalde producten teveel zouden gaan missen, zoals brood, pasta of pizza.
Maar met deze tips zul je helemaal geen last hebben van bovenstaande bezwaren. Natuurlijk verschilt het per persoon of je brood zou gaan missen, maar ik kan je garanderen dat je tijdens dit dieet zoveel lekkers kunt eten, dat je niet naar een boterham zult verlangen. Als dat wel zo was zouden niet zoveel mensen zich met plezier en gemak aan het koolhydraatarme dieet houden. Wanneer je echt niet zonder brood kunt dan kan je natuurlijk kijken naar een koolhydraatarm brood.
Tip 1: Eten wanneer je honger hebt
Tijdens dit dieet hoef je geen honger te hebben. Het is eerder zo dat je juist gaat eten op het moment dat je honger hebt. Je eet dus naar behoefte, in plaats van op een bepaald tijdstip. Het is belangrijk dat je je leert afstemmen op je lichaam. Je zult merken dat je goed gaat voelen wanneer je genoeg gegeten hebt.
Het koolhydraatarme dieet is rijk aan eiwitten. Eiwitten helpen je een goed gevuld gevoel te geven en helpen je gevoel voor honger te reguleren. Hierdoor kun je beter voelen wanneer je honger hebt, maar ook wanneer je vol zit. Eet dus niet te snel, zodat je de signalen van je lichaam kunt voelen. Dit is een heel waardevol hulpmiddel bij het afvallen.
Heb je genoeg gegeten, bewaar de rest van je maaltijd gewoon in de koelkast. Dan heb je ook een gezond tussendoortje voor als je weer trek krijgt.
Tip 2: Niet eten voor je gaat slapen
Voor je spijsvertering is het het beste als je 3 uur voor je gaat slapen niets meer eet. Je maag krijgt dan de tijd om je laatste maaltijd goed te verteren. Dit voorkomt dat je aankomt. Ook helpt het je hormoonhuishouding, zodat deze tijdens het slapen weer in balans komt. Je mag ‘s avonds natuurlijk wel drinken. Kies voor water of vruchtensappen. Het is goed voor je lichaam om met een licht hongergevoel te gaan slapen.
Tip 3: Kies voor gezonde snacks
Tijdens dit dieet heb je niet erg veel tussendoortjes nodig. Je hebt namelijk weinig honger tussen je maaltijden door. Wil je toch een hapje eten, kies dan voor gezonde koolhydraatarme snacks: fruit, een handje noten, komkommer, wortels of zelfgemaakte koekjes. Ook yoghurt is heel gezond om tussendoor te nemen. Zorg dat je altijd iets bij je hebt, ook onderweg.
Tip 4: Plan je maaltijden
Het koken van recepten voor koolhydraatarme maaltijden is niet moeilijk. Het is het plannen dat wat meer tijd kost. Als je ‘s middags geen boterhammen eet, maar salades of warme maaltijden, vergt dat meer voorbereiding, zowel voor het bedenken van wat je eet als het bereiden van de maaltijden. Maar als je hier wat tijd voor neemt, handig plant en voor meer dagen tegelijk kookt is dit niet ingewikkeld.
Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Veel mensen vinden vooral de lunch lastig, omdat ze dan op het werk zijn en niet ingewikkeld willen doen. Kies voor eenvoudige maaltijden: een roerei is snel gemaakt en kun je makkelijk meenemen. Salades kosten wat meer tijd, maar kun je voor meerdere dagen tegelijk maken. Zeker als je aan het begin van de week bedenkt wat je gaat eten, neem je jezelf een hoop werk uit handen.
Je zult er even aan moeten wennen, maar dat kost maar een week of twee. Daarna heb je het onder de knie, heb je je favoriete recepten gevonden en kost het plannen ook nauwelijks meer tijd. En als je eenmaal merkt hoe geweldig je je hier bij voelt en hoe makkelijk je afvalt, dan heb je dit er ook echt wel voor over.
Tip 5: Laat je huisgenoten meegenieten of pas maaltijden aan
Vaak nemen we al niet zoveel tijd om gezond te koken, maar als jij anders eet dan de rest van de familie wordt het wel heel ingewikkeld. Is dit nodig?
Nee, het koolhydraatarme dieet is gemakkelijk aan te passen aan de andere eters, of je kunt het ze mee laten eten. Eet je bijvoorbeeld gewoon groente en aardappelen, dan laat je voor jezelf de aardappelen weg en schept meer groente op.
Eten je huisgenoten pasta, groente en gehakt of iets dergelijks, dan vervang je de pasta met courgette slierten die je kunt maken met een spiraalsnijder. Over het algemeen vang je het zelf heel goed op door meer groente te bereiden, zodat jij geen pasta, aardappelen of rijst hoeft te nemen. De maaltijden zijn heel volledig, dus je tafelgenoten kunnen ook af en toe met jou mee-eten.
Tip 6: Let op fruit
Fruit is gezond, het bevat vezels en vitamines die je lichaam helpen gezond te blijven. Maar fruit bevat ook fructose (fruitsuiker), dus is het niet verstandig om elke dag meerdere stukken fruit te eten. Een of twee porties is voldoende. Kijk ook naar de hoeveelheid fructose in fruit.
- Fruit met een hoog fructose gehalte: bananen, ananas, peer, druiven en appels
- Fruit met een laag fructose gehalte: aardbeien, bosbessen, frambozen en perziken
Het beste kun je dus fruit nemen uit de laatste categorie.
Tip 7: Neem de tijd om te wennen
Het kan tijd kosten om over te gaan op het koolhydraatarme dieet. Je zult moeten wennen, zowel fysiek als mentaal. Zoals eerder vermeld kun je last krijgen van wat hoofdpijn of vermoeidheid, als je lichaam vetten en eiwitten gaat gebruiken als energiebron. De meeste mensen voelen dit vooral in de eerste week. Daarna gaat het al snel beter.
Ook mentaal vergt het wat aanpassing. Je eet al heel lang volgens hetzelfde patroon. Je bent gewend aan de bekende boterhammen, patat, macaroni en spaghetti. Als je maaltijden moet bedenken zijn bloemkool met aardappels het eerste waar je aan denkt. Nu zul je even in de recepten moeten duiken om je maaltijden voor komende week te plannen.
Dit kost eerst wat moeite, maar bedenk dat dit steeds makkelijker zal gaan. Je raakt ook hier aan gewend en kunt dan al snel uit je hoofd lekkere maaltijden bedenken. Geef jezelf dus minstens twee weken de tijd om je aan te passen en kijk daarna of je er mee wilt doorgaan. Vergeet dan niet om eerst op de weegschaal te gaan staan en te zien wat je al bereikt hebt.
Gekookte eieren met avocado
Kook 2 eieren zoals je ze lekker vindt en eet ze met een (halve) avocado. Avocado’s bevatten veel gezonde vetten.
Yoghurt met fruit en noten
Een bak Griekse yoghurt (of kwark) met bv 60 gram bosbessen en 25 gram cashewnoten.
Gebakken ei met bacon
Bak 2 eieren met een paar plakjes bacon.
Havermoutpannenkoekjes met aardbeien
Recept voor 2 à 3 pannenkoekjes
Ingrediënten
- 50 gram havermout
- 1 ei
- 50 ml melk
- 1 theelepel kaneel
- een paar aardbeien
- Ongezouten cashewnoten of walnoten
- Olijfolie
Bereiding
- Maak een beslag van de havermout, de melk, het kaneel en het ei.
- Bak de pannenkoekjes in de olijfolie.
- Serveer een pannenkoekje met een paar aardbeienschijfjes, noten en wat kaneel.
Wortelsmoothie
Recept voor een lekker smoothie.
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 banaan
- 1 Courgette
- 1 Winterpeen
- 175 ml Water
Bereiding
- Doe de in stukken gesneden banaan, winterpeen, courgette en de komkommer in een blender en voeg het water toe.
- Mix alles tot een smoothie en voeg meer water toe indien je het te dik vindt.
Avocado salade
Ingrediënten
- 2 eieren
- Halve avocado
- Halve komkommer
- 70 gram wortelen
- 50 gram veldsla of rucola
- Halve appel
- 1 eetlepel sesamzaad
- Kappertjes naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Kook de eieren.
- Snijd de avocado, de komkommer en de appel in stukjes, rasp de wortel.
- Roer het citroensap en de olijfolie door elkaar.
- Doe de sla, de avocado, de komkommer, de appel, de wortel en de kappertjes in een kom en mix alles goed.
- Voeg de dressing toe.
- Als de eieren klaar zijn, pel ze en snijd in enkele stukken.
- Garneer de salade met sesamzaadjes en bestrooi met peper en zout.
Broccolisoep met zalm
Tip: houd je soep over, vries deze dan in. Doe dit wel zonder de zalm toe te voegen.
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 stronk broccoli
- 1 bouillonblokje
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 200 ml kokosmelk
- 300 gram gerookte zalm
- Peper en zout
Bereiding
- Bak in olie de ui en de knoflook.
- Zet een soeppan op het vuur en voeg de groente en de kokosmelk toe, samen met de gebakken ui en knoflook.
- Voeg daarna water toe tot de groenten net niet helemaal onder water staan.
- Kook 30 minuten.
- Als de soep klaar is, giet alles over in een blender en mix het tot een gladde soep.
- Garneer met gesnipperde zalm.
Kiwi boerenkool smoothie
Ingrediënten
- 1 kiwi
- Halve avocado
- 50 gram boerenkool
- 1 dadel
- 100 ml water
- 100 ml kokosmelk
Bereiding
- Mix de ingrediënten door elkaar in een blender.
Bietensalade met linzen
Ingrediënten
- 2 Gekookte bietjes
- 150 gram linzen
- 2 eetlepels balsamico azijn
- klein zakje rucola
- 2 plakjes zachte geitenkaas
- Handje walnoten
- Zout naar smaak
Bereiding
- Snijd de bietjes in stukjes en doe ze in een saladekom.
- Spoel de linzen af en voeg samen met de rucola toe aan de bietjes.
- Roer de balsamico azijn hier doorheen en voeg de verbrokkelde geitenkaas en de walnoten ook toe.
- Bestrooi met wat zout.
2
min
Diner
Springrolls met kip
Ingrediënten
- 8 rijstvellen
- 1 zakje sla
- 1 paprika
- 1 grote wortel
- 2 voorgekookte bietjes
- 1 gerookte kipfilet
- 1 eetlepel ketjap
- 2 eetlepels notenpasta
Bereiding
- Snijd de paprika, de kipfilet en de bietjes in stukjes.
- Rasp de wortel.
- Roer ze in een kom door elkaar.
- Maak een dressing door de notenpasta te mengen met de ketjap.
- Volg de gebruiksaanwijzing op de rijstvellen. Week ze in warm water en leg ze op een vochtige theedoek. Besmeer elk vel met een lepel dressing.
- Leg de groente en kip in het midden van het rijstvel.
- Vouw een stukje van de onderkant van het vel naar binnen en de zijkanten over de groente, zodat je een mooi pakketje krijgt.
- Doe dit ook met de andere rijstvellen.
4
min
Diner
Kerrie bloemkool met komkommer
Ingrediënten
- 1 Bloemkool
- 400 gram kastanjechampignons
- 1 komkommer
- 2 theelepels kerriepoeder
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 theelepels tahin (sesampasta)
- 2 eetlepels citroensap
- bakje hummus
- Peterselie naar smaak
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 kipfilets
Bereiding
- Snijd de komkommer in schijfjes en schep de wijnazijn er overheen.
- Meng de yoghurt met de tahin en het citroensap.
- Snijd de bloemkool in stukjes en zet deze op met wat water. Voeg twee theelepels kerriepoeder toe en kook gaar.
- Snijd de champignons in stukken en bak ze in wat olijfolie in een koekenpan. Als ze zacht zijn, voeg de peterselie toe.
- Bak ondertussen de kipfilets tot ze gaar zijn.
- Serveer de bloemkool met de gebakken champignons en de komkommer.
- Schep hier de yoghurtdressing overheen.
- De hummus smaakt lekker los, maar ook over de bloemkool.
1
personen
20
min
Groenteschotel
Ingrediënten
- 150 champignons
- 1 paprika
- 200 gram tomatenblokjes
- Hand spinazie
- 1 ei
- 1 ui
- 200 gram gehakt
- 1 teen knoflook
- Specerijen als kerriepoeder, komijnpoeder, paprikapoeder
- Peper en zout
Bereiding
- Snijd de groenten stukken.
- Snipper de ui en verwarm olie in een wok.
- Pers de knoflook uit boven de pan.
- Voeg de specerijen toe en bak tot ze lekker geuren.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul in een paar minuten.
- Doe de groenten in de wok en roerbak tot alles gaar is.
- Voeg de tomatenblokjes toe en warm goed door.
- Het ei kun je in een kuiltje bovenop de wokgroenten leggen en laten stollen, of los koken.
- Dit gerecht kun je zo eten, maar eet je met anderen die niet koolhydraatarm eten, kook dan pasta bij dit gerecht.