Het bloedgroepdieet

het bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet, bedacht door Peter D’adamo, is gebaseerd op de theorie dat je bloedgroep bepalend is voor hoe je voedsel verteert. Elke bloedgroep reageert verschillend op bepaalde stoffen, zoals granen, vlees of peulvruchten. Sommige stoffen zijn goed voor je, maar andere niet.

Dit is geen dieet dat specifiek bedoeld is om af te vallen (alhoewel dat wel een positief gevolg kan zijn). Met dit dieet richt je je vooral op gezonde voeding die bij je lichaam past. Maar is het wel zo gezond om bepaalde voedingsstoffen blijvend uit je dieet te schrappen en is er wel een wetenschappelijke onderbouwing voor? Lees dit artikel om erachter te komen wat het bloedgroepdieet inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is het bloedgroepdieet?

wat is het bloedgroepdieet

Peter D’adamo, een Amerikaanse natuurgeneeskundige publiceerde in 1996 zijn boek over het bloedgroepdieet “Eat right 4 your type”. Hij was niet de eerste die het idee kreeg dat je bloedgroep bepalend is voor wat je zou moeten eten, maar wel de eerste die er een succesvol boek over schreef. D’adamo kreeg de interesse voor voeding van zijn vader mee, die onderzoek deed naar verschillende diëten. D’adamo nam het stokje over.

Na verloop van tijd realiseerde de natuurgeneeskundige dat hij een patroon kon zien in de reacties van mensen op bepaalde voeding. Het leek hem dat de bloedgroepen hier verantwoordelijk voor konden zijn. Volgens D’adamo is de bloedgroep bepalend voor de kracht van je spijsvertering en op wat voor manier je stofwisseling werkt. Bepaalde voedingsstoffen zul je daardoor beter kunnen verdragen dan andere.

Bloedgroep: wat is dat eigenlijk?

Voor de duidelijkheid: er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Je bloedgroep komt niet uit de lucht gevallen, die erf je van je vader en moeder. Je bloedgroep heeft te maken met herkenningseiwitten: alle cellen in je lichaam hebben deze eiwitten (antigenen), die ervoor zorgen dat de cel door je eigen afweer (de witte bloedcellen) herkend kan worden. Als de cel die antigenen niet heeft, zal je immuunsysteem de cel aanvallen. Ook je rode bloedcellen hebben antigenen: A, B en Rhesus-antigeen. Hebben je cellen antigen B, dan heb je bloedgroep B. Als er geen antigenen op de cel zitten, heb je bloedgroep O.

D’adamo’s theorie: Het verband tussen bloedgroep en voeding

D’adamo’s theorie is dat elke bloedgroep op een ander moment in de ontwikkeling van de mensheid is ontstaan. De oudste oermensen, die jagers en verzamelaars waren, hadden bloedgroep O. Zij zijn daarom het beste in staat vlees te verteren en kunnen dit veilig eten. Bloedgroep A ontstond pas later, toen de mens overging tot landbouw. Voor hen zijn groente en granen het beste om te eten. Toen dieren werden gedomesticeerd kwam bloedgroep B om de hoek kijken. Mensen begonnen koeien te houden en gingen melk drinken. Daarom kan iedereen met bloedgroep B zuivel gebruiken. Bloedgroep AB is een mix van A en B. Zij kunnen producten combineren van beide voorgaande bloedgroepen.

D’adamo gaat ervan uit dat het bloed de basis is, het is de voedingsbron van het lichaam. Met die informatie in het achterhoofd heeft bij elke bloedgroep die producten gezocht die het lichaam goed kan verdragen en die je spijsvertering ondersteunen. Er zijn dan ook bepaalde producten die het beste vermeden kunnen worden en die zelfs giftig voor je zijn. In zijn boek over het bloedgroepdieet heeft hij lijsten samengesteld met de juiste voeding voor elke bloedgroep.

Wat vind het voedingscentrum van dit dieet?

Het Voedingscentrum geeft een korte uitleg over het bloedgroepdieet, maar legt hierbij wel uit dat er geen wetenschappelijke basis voor dit dieet is. Verder denken ze dat het praktisch niet makkelijk toe te passen is. Omdat je je aan de voedingsvoorschriften moet houden, zul je telkens moeten checken of je iets wel of niet mag. Ook kan het een uitdaging zijn om voor iedereen in een gezin te koken, als er meerdere personen met verschillende bloedgroepen zijn, die allemaal iets anders niet mogen hebben.

Daarnaast blijf je met de vraag zitten of het wel zo verstandig is om bepaalde producten uit je voedingspatroon te schrappen. Zo mogen sommige bloedgroepen geen zuivel of gluten. Hierdoor zouden er volgens het Voedingscentrum tekorten aan mineralen of vitamines kunnen ontstaan.

Hoe werkt het bloedgroepdieet?

Het bloedgroepdieet is gebaseerd op het idee dat je bloedgroep bepalend is voor welke voeding het beste door je lichaam verdragen wordt. Deze voeding stimuleert je spijsvertering en bevordert je gezondheid. Er is een lijst, per bloedgroep, met voeding die goed voor je is en een lijst met producten die je echt zou moeten vermijden, omdat deze voeding giftig voor je is. Dit is de zogenaamde zwarte lijst. Op de derde lijst staan neutrale voedingsmiddelen.

Het doel van dit dieet is om gezond en fit te worden. Dat kan betekenen dat je afvalt, maar dat is niet het directe doel. Verder kan het dieet helpen om allergieën te verminderen en kan je een positief effect merken op je immuunsysteem. Mensen die dit dieet volgden, geven aan dat ze zich fitter voelen, minder moe zijn en minder last hebben van maagzuur.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat mag je eten bij de verschillende bloedgroepen?

In het boek “Eat right 4 your type” staan voor elke bloedgroep lijsten met voedingsmiddelen die bevorderlijk voor de gezondheid zijn en producten die je zou moeten mijden. Hieronder zie je een bloedgroepdieet lijst:

Bloedgroep O

Bloedgroep O

Mensen met bloedgroep O stammen af van de jagers. Het is wereldwijd de meest voorkomende bloedgroep en ook in Nederland heeft bijna 40% van de mensen bloedgroep O. Deze mensen zijn vleeseters en hun spijsverteringsstelsel is over het algemeen sterk. Het immuunsysteem kan echter overactief zijn. Hierdoor kan het lastig voor ze zijn om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving of in voeding.

Gezonde producten voor bloedgroep O:

  • Mager rood vlees, vette vis, kip, sojaproducten
  • Rijst, rogge, spelt
  • De meeste groente en fruit
  • Noten en zaden

Producten die bloedgroep O zou moeten vermijden:

  • Koolhydraten uit aardappelen en alle overige graanproducten dan die hierboven genoemd staan
  • Peulvruchten
  • Bepaalde groente zoals rode kool, spruitjes en mais
  • Zuivel
  • Koffie en thee
  • Frisdrank
  • Vitamine E (i.v.m. trage bloedstolling)

Bloedgroep A

Bloedgroep A

Bloedgroep A ontstond doordat mensen van een jager/verzamelaar leven overgingen naar een vaste verblijfplaats, waar ze landbouw en veeteelt gingen toepassen. Fysiek konden daardoor bepaalde veranderingen plaatsvinden. Deze hielpen het lichaam om bepaalde koolhydraatbronnen te kunnen verwerken. Daardoor zijn ze beter in staat om graan- en melkproducten kunnen verteren. Mensen met bloedgroep A kunnen dus wel granen eten, maar zijn minder goed uitgerust om vlees en vet te verteren. Een vegetarisch dieet is voor deze mensen dus in principe het beste.

Gezonde producten voor bloedgroep A:

  • Granen/boekweit
  • Groente
  • Peulvruchten
  • Tofu
  • Fruit
  • Koffie en thee

Producten die bloedgroep A zou moeten vermijden:

  • Vlees en vis
  • Volle zuivel
  • Kokosnoot
  • Vette producten

Bloedgroep B

Bloedgroep B

Deze bloedgroep komt minder vaak voor dan A en O. Slechts 10 tot 20% van de wereldbevolking heeft bloedgroep B. In Nederland is dat zelfs maar 6,7%. Mensen met deze bloedgroep hebben gemiddeld genomen een sterke spijsvertering, maar het is wel belangrijk dat ze gevarieerd eten. Heb je bloedgroep B, dan kun je goed tegen zuivel en kunnen je maag en darmen prima plantaardige producten en vlees verteren. Het is beter om geen kip en schaaldieren te eten.

Gezonde producten voor bloedgroep B:

  • Alle zuivel, zoals melk en geitenmelk, maar ook yoghurt
  • Fruit (behalve wat bij de te vermijden producten staat)
  • Groente (behalve groente die onder vermijden staat)
  • Rood vlees
  • Alles soorten vis
  • Thee

Producten die bloedgroep B zou moeten vermijden:

  • Producten met boekweit
  • Mais- en roggebrood
  • Pinda’s (en pindakaas)
  • Fruit, zoals kokosnoot, meloen, mango en granaatappel
  • Margarine en halvarine
  • Bepaalde groente, zoals aardappelen, bieten, mais, tomaten, avocado
  • Wit vlees, zoals eend, kip en varkensvlees
  • Schaaldieren (kreeft, mosselen, krab), paling

Bloedgroep AB

Deze bloedgroep komt bijna niet voor: in Nederland heeft slechts 3% van de mensen deze. Volgens D’adamo is deze bloedgroep redelijk recent ontstaan, zo’n 1500 jaar geleden, doordat er meer gereisd werd in Europa en bloedgroep A en B met elkaar vermengd raakten. Heb je bloedgroep AB, dan is je lichaam goed ingespeeld op het moderne leven. Je immuunsysteem is sterk, maar je spijsvertering is daarentegen juist gevoelig. Het dieet dat past bij deze bloedgroep is een mengeling van wat voorgeschreven wordt aan bloedgroepen A en B.

Gezonde producten voor bloedgroep AB:

  • Brood van gekiemde tarwe en rogge
  • Zuivel, zoals yoghurt en geitenmelk
  • Pinda’s en pindakaas
  • Groente: aardappel, boerenkool, broccoli en bloemkool
  • Vlees: schaap, kalkoen, konijn
  • Vis: tonijn, zalm, kabeljauw
  • Fruit: kiwi, kersen, cranberry’s en druiven
  • Thee

Producten die bloedgroep AB zou moeten vermijden:

  • Tarwe producten
  • Varkensvlees, rood vlees, kip
  • Bepaalde soorten fruit (kokosnoot, mango, meloen, banaan, granaatappel)
  • Bepaalde groenten, zoals mais, biet, wortel en avocado

Wat zijn de voordelen?

Het bloedgroepdieet heet een aantal voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen op een rij:

1. Gezonde voeding: onbewerkt en vers

onbewerkt voeding bloedgroepdieet
Wat dit dieet voorschrijft is voornamelijk zelfgemaakt, onbewerkt en vers. Daardoor is wat je zult eten, allemaal gezond. Zo mogen bijna alle bloedgroepen vlees of vis eten en zul je veel groente, peulvruchten en fruit eten. At je hiervoor regelmatig kant en klaar maaltijden of gebruikte je vaak bewerkte producten, zoals sausjes uit een zakje, dan zul je zeker gezonder gaan eten met dit dieet.

Daardoor kun je zeggen dat dit dieet goed voor je is. Hoewel het niet bedoeld is om af te vallen, zou het wel mogelijk zijn dat je hiermee eveneens gewicht verliest. In de basis is dit dus een gezond dieet.

2. Kan helpen om achter voedselovergevoeligheid komen

Het kan zijn dat je lichamelijke klachten hebt door een voedselovergevoeligheid of allergie. Diëtisten geven aan dat het bloedgroepdieet kan helpen om erachter te komen, welke voeding een reactie kan geven. Als je bijvoorbeeld stopt met gluten, zuivel of schaaldieren eten, kan het zijn dat je klachten verdwijnen. Soms kan het dieet ook helpen andere klachten te verminderen, zoals een opgeblazen gevoel, maagzuur of een spastische darm.

Wat zijn de nadelen van het bloedgroepdieet?

Er zitten ook verschillende nadelen aan het bloedgroepdieet. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

1. Gebaseerd op onjuiste informatie

Dit dieet is gebaseerd op een aantal theorieën, waarvan er in ieder geval een zeker niet klopt. Als onze bloedgroep bepalend zou zijn voor wat we kunnen eten, zou je er vanuit mogen gaan dat de voeding die bij ons past, ook ruimschoots aanwezig is. Op basis daarvan zou je eveneens moeten kunnen vaststellen dat deze mensen die voeding goed kunnen verdragen. Maar kijk je naar de verspreiding van bloedgroepen, dan blijkt dit niet zo te zijn. In India bijvoorbeeld, komt bloedgroep B relatief veel voor (bijna 31%, terwijl dit in Nederland slechts 6,7% is). Na bloedgroep O is het er de meest voorkomende bloedgroep.

Mensen met bloedgroep B zouden zonder problemen zuivelproducten mogen nemen. Omdat zuivel in India veel te krijgen is, zou je daarom toch kunnen aannemen dat Indiërs zuivel goed kunnen verdragen en dat lactose-intolerantie daar niet veel voorkomt. Maar als men daar het bloedgroepdieet zou volgen, zouden er veel mensen met bloedgroep B een probleem hebben. In India is namelijk 70% van de bevolking lactose intolerant. Daaruit blijkt dat de achterliggende theorie, dat je bloedgroep bepalend is voor de voeding die je kunt verdragen, niet klopt.

2. Wetenschappelijke onderbouwing mist

Behalve dat de informatie niet klopt, is er ook geen wetenschappelijke onderbouwing voor het bloedgroepdieet. In zijn boek “Eat Right 4 Your Type” staat dat D’Adamo bezig was met een uitgebreid onderzoek onder vrouwen met kanker, die het dieet volgden. We zijn inmiddels al 25 jaar verder en je zou verwachten dat hij nu wel wat meer over zijn onderzoek kon vertellen. Maar de resultaten zijn nog altijd niet gepubliceerd en er is dus geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van dit dieet.

3. Het verband tussen bloedgroep en voeding mist

De wetenschap weet nog niet alles over de bloedgroepen. Zo weet men nog niet eens precies waarom er vier verschillende bloedgroepen zijn en wat die voor invloed hebben op het lichaam. Maar de kans dat ze iets te maken hebben met je spijsvertering en hoe je op voeding reageert is niet zo groot. Het is wel zo dat je bloed de voedingstoffen door je lichaam transporteert naar de cellen die het nodig hebben. Maar het is de hemoglobine die bepalend is voor je bloedgroep en dit stofje is verder niet betrokken bij het vervoeren van voedingsstoffen.

Het is dan ook de vraag waarom je jezelf bepaalde voeding zou ontzeggen op basis van je bloedgroep. Of je bepaalde producten kunt verdragen heeft te maken met je spijsvertering en de samenstelling van de bacteriën en enzymen in je darmen.

Is het dieet aan te raden?

Het bloedgroepdieet mag dan vooral uit gezonde voeding bestaan, maar omdat het dieet gebaseerd is op een onbewezen theorie is dit niet aan te raden. Je moet bepaalde producten uit je voedingspatroon schrappen alleen omdat je een bepaalde bloedgroep hebt. Het verband tussen je bloedgroep en de gevoeligheid voor sommige producten is nooit bewezen.

Ook al eet je door dit dieet in principe gezond, door het bloedgroepdieet zou je voeding aangeraden kunnen krijgen die juist niet geschikt voor je is (zie bovenstaand voorbeeld over India). En aan de andere kant zou je jezelf bepaalde producten moeten ontzeggen die waarschijnlijk helemaal niet schadelijk voor je zijn. Je voedingspatroon aanpassen op basis een niet bewezen theorie is eigenlijk gewoon onverstandig.

Andere leuke artikelen