Het 1200 calorieën dieet

1200 calorieen dieet

Mensen die willen afvallen, kiezen vaak voor het 1200 calorieën dieet. Er wordt vanuit gegaan dat je met deze hoeveelheid calorieën snel kunt afvallen. Het dieet is bekend en je hoort regelmatig over beroemde mensen die ermee zijn afgevallen.

Maar het is de vraag of je met 1200 calorieën per dag wel op een gezonde manier kunt afvallen. Waar komt die hoeveelheid eigenlijk vandaan? In dit artikel lees je over de oorsprong van dit dieet en hoe het werkt. Aan het einde weet je of het 1200 calorieën dieet voor jou wel het beste is of dat er toch een betere manier is om af te vallen.

Wat is het 1200 calorieën dieet?

wat is het 1200 calorieen dieet

Met 1200 calorieën per dag eet je als vrouw 800 calorieën minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is dus een calorie-arm dieet. Dat je je calorie inname moet beperken om af te vallen is duidelijk, maar waarom is er gekozen voor 1200 calorieën en niet 1000 of 1500? En je kunt je ook nog afvragen of het uitmaakt of je veel sport, hoe groot je bent en wat je lichaamsbouw is.

Het is dus de vraag waarom men uitgekomen is bij 1200 calorieën. Het eten van minder calorieën op een dag om af te vallen, werd voor het eerst beschreven door Lulu Hunt Peters. Zij schreef het boek Diet and Health: With Key to the Calories in 1918. Dat is dus al meer dan 100 jaar geleden geschreven. Peters beweert dat vrouwen 1200 calorieën zouden moeten eten om gewicht te kunnen verliezen. Hoewel dit dus echt verouderde kennis is, nemen veel dieet-bedenkers dit uitgangspunt over.

En ook nu nog wordt 1200 calorieën per dag aangeraden voor vrouwen als ze willen afvallen, of je nu jong of oud bent, lang of kort en ongeacht je lichaamsbouw. Dit dieet geeft verder geen aanwijzingen wat je wel of niet zou moeten eten, je moet enkel letten op de grens van 1200 calorieën. Eigenlijk is het dus heel vreemd dat we nog steeds afgaan op ideeën die al meer dan 100 jaar oud zijn. En dat terwijl we inmiddels veel meer weten over voeding en gewichtsverlies. Er is dan ook een grote kans dat het 1200 calorieën dieet helemaal niet zo geschikt is als je wilt afvallen.

Hoe werkt het 1200 calorieën dieet?

Het 1200 calorieën dieet gaat uit van een maximale hoeveelheid calorieën per dag. Hiermee zou je effectief en snel gewicht kunnen verliezen. Ook veel diëtisten en voedingsdeskundigen gaan ervan uit dat je minstens 1200 calorieën zou moeten binnenkrijgen. Dat maakt het mogelijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, terwijl je voorkomt dat er schadelijke effecten ontstaan, zoals die wel bij crashdiëten kunnen voorkomen. Ook zou je hiermee enkele kilo’s per week kunnen afvallen, maar minder het risico lopen op het jojo-effect.

Je mag tijdens het 1200 calorieën dieet zelf bepalen wat je eet en hoe je de calorieën over de dag verdeelt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de volgende indeling:

  • 250 calorieën voor het ontbijt
  • 400 calorieën voor het middageten
  • 550 calorieën voor de avondmaaltijd

Of je nu kiest voor een eiwitrijk ontbijt, ontbijten met havermout, een lunch met brood en aardappelen met groente als avondeten, de belangrijkste richtlijn is dat je niet over de 1200 calorieën komt. Om die reden zul je dit dieet ook alleen kunnen volgen als je een app of website gebruikt, waar je de hoeveelheid calorieën die je eet per dag kunt tellen of bijhouden.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Een voorbeeld van een dagmenu in het dieet

1200 calorieen dagmenu

Wat kun je nu eten als je het 1200 calorieën dieet gebruikt? Hieronder zie je een voorbeeld. Je mag dus zelf bepalen wat je eet, maar het is handig om te kiezen voor vetvrije en koolhydraatarme producten, omdat je anders snel over het maximum aantal calorieën zit. Het dieet gaat uit van 6 eetmomenten per dag. Dit wordt aangeraden zodat je maag beter gevuld blijft.

Ontbijt

  • 1 sneetje bruin brood
  • halvarine (5 gram)
  • 45 gram rosbief
  • Kopje koffie met magere melk, geen suiker, of thee

Tussendoortje:

  • 1 nectarine

Lunch:

  • 250 ml soep
  • 200 gram gekookte groenten
  • 100 gram gestoomde aardappelen
  • 100 gram geroosterd mager vlees

Tussendoortje:

  • 1 glas bronwater met citroensap

Avondeten:

  • 85 gram kipfilet
  • 200 gram gestoomde sperziebonen
  • Gemengde salade (met sla, wortel, tomaat, komkommer)
  • Dressing van 2 theelepels olijfolie en balsamico azijn
  • 1 perzik

Tussendoortje:

  • Cracker met eiwitrijk beleg (bijvoorbeeld plakje magere ham)

De voor- en nadelen van het 1200 calorieën dieet

salade

Er zitten verschillende voor en nadelen aan het 1200 calorieën dieet:

De voordelen van het 1200 calorieën dieet

Door je calorie-inname te beperken tot 1200 calorieën, creëer je een tekort aan energie (een negatieve energiebalans). Je lichaam heeft als vrouw minstens 2000 en als man 2500 calorieën nodig. Dat betekent dat je met dit dieet inderdaad kunt afvallen, want je lichaam zal een alternatieve bron van energie zoeken, namelijk het opgeslagen lichaamsvet.

De nadelen van het 1200 calorieën dieet

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan deze caloriebeperking verbonden. Voor sommige mensen is een dieet van 1200 calorieën veel te weinig. Wanneer je wat langer, zwaarder of actiever bent zijn dit gewoon veel te weinig calorieën. En op die manier zal je zeker honger krijgen. Ook al eet je zes keer op een dag, je maag is snel weer leeg. Je kunt eveneens een gebrek aan energie krijgen, waardoor je je moe en futloos voelt. Ook kun je het hele dag koud hebben doordat je veel te weinig calorieën binnenkrijgt.

Met wilskracht kom je niet ver genoeg

Dat betekent ook dat je dit dieet echt op wilskracht moet volhouden. Je weet waar je het voor doet, dus dat moet je voor ogen houden. Toch is keer op keer gebleken dat deze diëten niet werken. Op den duur verslapt de discipline en op een zwak moment grijp je naar iets lekkers. En omdat je je al zo lang je favoriete snacks hebt ontzegd, is de kans groot dat je ook meteen je zelfbeheersing verliest en je overgeeft aan een eetbui.

Diëten waarbij je honger leidt zijn in feite niet erg effectief, juist doordat de kans groot is dat je het niet op wilskracht kunt volhouden. Mocht het je lukken op je ideale gewicht te komen, dan moet je daarna weer over naar een normaal eetpatroon. Als je zo lang heel weinig calorieën hebt gegeten, heeft je lichaam ten eerste de nijging om alle energie direct weer op te slaan als lichaamsvet. En ten tweede heb je al die tijd honger gehad en is het moeilijk om je in te houden. Het is vrijwel onmogelijk om je porties klein te houden en snacks te laten liggen. Je hebt dus grote kans dat je na een crashdieet weer aankomt. En dat is wel zonde, na alle energie die je erin gestoken hebt.

Je kunt dus het beste afvallen met een klein calorie tekort. Een tekort van ongeveer 500 kcal is genoeg om gezond en verantwoord af te vallen. Dit betekent voor de één, een dieet van 1200 calorieën per dag en voor de andere 2500 calorieën per dag. Dit is helemaal afhankelijk van je leeftijd, gewicht, lengte en activiteitsniveau.

Werkt het 1200 calorieën dieet voor iedereen?

Het probleem met het 1200 calorieën dieet is het feit dat het een restrictie oplegt die voor iedereen gelijk is. Het houdt dus geen rekening met individuele voorkeuren, leefstijl en lichaamsbouw. Natuurlijk is de richtlijn van 2000 calorieën per dag voor vrouwen (en 2500 voor mannen) ook een gemiddelde dat daar geen rekening mee houdt, maar dat is dan ook een advies dat je naar je persoonlijke omstandigheden kunt aanpassen.

Het 1200 calorieën dieet is niet aan te raden. Voor het merendeel van de mensen zal het moeilijk vol te houden zijn omdat het te weinig calorieën zijn en daardoor erg veel honger zult hebben. Voor deze mensen is het eigenlijk gewoon een crashdieet zoals bijvoorbeeld het sirtfood dieet, yoghurt dieet of eierdieet. Deze restrictie is hoe dan ook willekeurig vastgesteld. Om het juiste dieet voor jou te kiezen, moet je rekening houden met je persoonlijke situatie, dus je leeftijd, je niveau van activiteit (werk en privé), je lengte en je gewicht. Je zou dus op zoek moeten gaan naar een voedingspatroon dat bij je past en dat je helpt af te vallen.

Andere leuke artikelen