Heb jij ook het idee verslaafd te zijn aan suiker? Ga jij van dipje naar dipje en ben je vaak moe na een maaltijd? En wil jij er iets aan veranderen?
Goed idee!
Suiker is heerlijk. Suiker kun je eigenlijk overal indoen en het smaakt heerlijk. En dat is eigenlijk meteen het probleem.
Het zit ook bijna overal in…
In dit artikel laat ik je zien wat suiker met je doet en wat je kunt doen om minder suiker te eten.
Lees snel verder.
Dit vind je in dit artikel:
Wat betekent suikervrij eten?
Suiker wordt heel veel gebruikt. Zeker in alle bewerkte producten. Alle pakjes, zakjes, kruidenmixjes en kant en klaar sausen, soep en maaltijden bevatten suiker. Het maakt een (waardeloos) product lekker smaken en je kunt het langer bewaren.
Ideaal toch!
Nou niet echt. Naast het feit dat het slecht is voor je tanden wordt het gelinkt met verschillende gezondheidsproblemen zoals kanker(l), hartfalen(l) en is het slecht voor de ontwikkeling van de hersenen(l).
Ik eet suikervrij. Althans ik probeer zo min mogelijk geraffineerde suiker te eten. En dat is iets heel anders als suikervrij eten.
Maar wat betekent suikervrij eten dan? Suikervrij eten is in ieder geval niet kristalsuiker vervangen door bijvoorbeeld honing of agavesiroop….
Ik zie op Facebook en Instagram vaak prachtige “suikervrije” baksels. Dan kijk ik bij de ingrediënten en dan zie ik staan dat er een paar eetlepels agavesiroop en honing ingaan..
Ok, er zit geen kristalsuiker in. Maar je prachtige baksel bevat nog steeds heel veel suiker met alle negatieve eigenschappen.
Dat is dus hoe het niet moet!
Suikervrij eten betekent voor mij ook niet dat je helemaal geen suiker meer eet. Groente en fruit bevat namelijk ook suiker. Maar dit is niet erg. Een gezond lichaam heeft gewoon suiker nodig om optimaal te functioneren.
Zorg ervoor dat de suikers die je eet komen uit natuurlijk producten zoals groente en fruit en complexe koolhydraten. De hoeveelheid suikers zijn dan in verhouding met het product en verpakt met vezels, water en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de suikers geleidelijk in het lichaam komen.
Niet alle suikers zijn dus slecht. Suikervrij eten betekent voor mij het vermijden van alle toegevoegde geraffineerde suikers.
Wil je weten hoeveel suiker je op een dag mag eten, dan kun je dit lezen in dit artikel: hoeveel suiker per dag is gezond?
De 4 geweldige effecten van suikervrij eten
Waarom zou je eigenlijk zonder suiker moeten eten? Wat schiet je er mee op?
In de inleiding heb ik al een paar negatieve eigenschappen van suiker voor je gezondheid genoemd. Suiker wordt gelinkt met verschillende gezondheidsproblemen zoals kanker(l), hartfalen(l) en is het slecht voor de ontwikkeling van de hersenen(l).
Maar dat is niet het enige. Als je stopt met het eten van suiker dan zal je een aantal geweldige dingen merken aan je lichaam.
1. Je bent niet meer slaaf van de suiker
Nu ben je slaaf van de suiker. Waarom? Omdat suiker net zo verslavend is cocaïne…
Wanneer we suiker en andere koolhydraten eten dan maakt het lichaam serotonine en endorfine aan. Deze stoffen verbeteren de stemming. Je lichaam verlangt hier weer steeds naar…
Je komt in een vicieuze cirkel terecht waarbij je steeds suiker moet eten om je weer goed te voelen. Als je suikervrij gaat eten dan ben je na tien dagen afgekickt en verlost van deze destructieve vicieuze cirkel.
2. Het vet smelt wel
Van veel suiker wordt je dik. Er zijn al verschillende studies gepubliceerd die dit aantonen(l). En als in bijna alle voedingsmiddelen suiker toegevoegd is dan eet je snel teveel suiker…
Wil jij graag wat afvallen?
Ga dan suikervrij eten en je ziet het vet wegsmelten! Een recente studie liet zien dat je het meeste vetverlies kunt verwachten rond de buik(l) en middel.
Laat dat nu een plek zijn waar veel mensen wat vet willen verliezen! Snel buikvet verliezen door minder suiker te eten. Super toch!
3. Je hebt meer energie
Iedere keer als je een suikerrijke maaltijd neemt dan krijg je een piek in je suikerspiegel. Maar deze piek duurt maar kort door de samenstelling van de simpele suikers.
Na deze piek krijgt je een energiedipje en heeft je lichaam weer trek in een suikerrijke snack. Je gaat van dipje naar dipje.
Als je stopt met suiker en regelmatig een gezond tussendoortje eet, zal je veel meer energie hebben en je zal je fitter voelen!
4. Je zal beter slapen
Heb jij problemen met slapen? Dan kan dit zeker te maken hebben met je bloedsuikerspiegel(l).
Als je stopt met suikerrijke voedsel, zeker voor het slapengaan, voorkom je een piek in je suikerspiegel die je wakker houd.
En zonder piek heb je ook niet de grote dip die erop volgt en zal je een veel betere nachtrust ervaren.
Wil jij 2 kilo per week afvallen?
Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.
Start direct met afvallen!Hoe kun je eten zonder suiker?
Het is niet heel makkelijk om te eten zonder suiker. Fabrikanten zijn slim. Wanneer suiker een slechte naam krijgt zetten ze gewoon een andere naam op het etiket.
Ik schat dat in ongeveer 75% van alle bewerkte voeding suiker is toegevoegd. Als je suikervrij wilt eten dan is het handig om dat te onthouden.
Probeer dus zo weinig mogelijk bewerkte voeding te eten. Als je dat doet dan scheelt dat al heel veel suiker!
Etiketten lezen
Je kunt natuurlijk ook de etiketten lezen van de producten. Op deze manier kun je zien of er suiker aan toegevoegd is. Er bestaan natuurlijk nog steeds enkele producten waaraan geen suiker is toegevoegd (ze zijn schaars maar bestaan nog ;-) )
Om suiker op een etiket te herkennen moet je wel eerst een studie doen…
De voedingsindustrie gebruikt zoveel (schuil)namen voor suiker en zoetstoffen dat het lastig is om ze te herkennen. Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt van de meest voorkomende suikers en zoetstoffen in producten:
Suiker
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Basterdsuiker
- Bietsuiker
- Bruine suiker
- Karamel
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- High Fructose Corn Syrup
- Honing
- Kandij
- Kokosbloemsuiker
- Kristalsuiker
- Maisstroop
- Maltodextrine
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
Zoetstoffen
- Acesulfaam-k
- Aspartaam
- Cyclamaat
- Cyclaamzuur
- Isomalt
- Lactitol
- Maltitol
- Tagatesse
- Sucralose
- Sukrin
Nogmaals, dit is geen volledige lijst van de vele ‘schuilnamen’ van suiker. De volledige lijst is nog veel langer. Maar dit zijn wel de meest voorkomende die nu in onze voeding wordt verwerkt.
Dingen zelf maken
Bijna alles wat voorverpakt zit bevat suiker. Denk aan (pasta) sausen, kruidenmixen, kant en klaar maaltijden en soepen, bewerkt vlees en kip enz..
Daarom kun je het beter zelf maken. Een zelfgemaakt soep of saus is ook veel lekkerder als een kant en klare uit een potje. En het kost helemaal niet veel tijd als je het door hebt.
Eet je bijvoorbeeld cornflakes, muesli of andere bewerkte rommel als ontbijt? Bekijk dan eens deze gezonde ontbijtrecepten voor afvallen en een betere gezondheid.
En kant en klaar maaltijden moet je gewoon nooit eten. Ik zou die dingen nog niet eens aan een hond voeren ;-)
Let op sapjes
Een lekker sinaasappelsapje bevat al snel drie sinaasappels. Normaal zou je niet snel drie sinaasappels opeten. Maar in een drankje heb je zo één of twee glazen op.
Dat zijn drie tot zes sinaasappels… Met de bijbehorende suikers en de negatieve eigenschappen die daar bij horen..
Als sapje heeft het niet de vezels die je wel hebt als je de sinaasappel zou opeten. En dit maakt een sapje bijna net zo schadelijk als een glas cola…
Drink dus geen frisdrank, ranja of sapjes of andere drankjes met suiker! Drink water, Spa rood of citroen, dit vetverbrandend drankje, zwarte koffie of thee.
Lust je dat niet? Dan leer je het gewoon drinken!
Wat zijn de ontwenningsverschijnselen als je stopt met suiker?
Suiker is verslavend. En als je stopt met een verslaving dan kun je ontwenningsverschijnselen verwachten…
Ga jij suikervrij eten dan kun je het volgende verwachten:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Stemmingswisselingen
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Zweten
- Trillen
- Slapeloosheid
- Behoefte aan suiker
- Last van emoties
Bovenstaande klinkt misschien heel erg maar het valt meestal wel mee. In de praktijk zal je je een paar dagen futloos voelen. Dit is volkomen normaal als je stopt met het eten van suiker. Je lichaam moet even wennen aan de nieuwe en verbeterde situatie.
Na tien dagen moeten de ontwenningsverschijnselen weg zijn en ben je helemaal afgekickt!